„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos
Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit Schimbarea la Față a Domnului, momentul schimbării minunate la față a Domnului în Muntele Taborului, în prezenţa ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov. Ierarhii transilvăneni i-au încredinţat pe credincioşi, cu acest prilej, că Dumnezeu e mai puternic decât moartea, iar oamenii sunt chemaţi şi ei să fie părtaşi la viaţa veşnică, alături de Mântuitorul Iisus Hristos.
Schitul din staţiunea turistică Păltiniş, judeţul Sibiu, şi-a sărbătorit hramul la praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi, ca de fiecare dată, grupuri de pelerini din împrejurimi şi de mai departe au participat la Sfânta Liturghie oficiată în acest an de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea hramului a marcat şi împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea schitului, ctitoria Mitropolitului Nicolae Bălan. Aşezământul monahal este cunoscut în toată ţara şi chiar peste hotare ca un loc spiritual special, aici odihnind pe vecie filosoful Constantin Noica. Pentru că bisericuţa de lemn a schitului a devenit în ultimii ani neîncăpătoare pentru pelerini, în urmă cu doi ani s-a pus piatra de temelie pentru un nou locaş de cult, iar în primăvara acestui an au început lucrările de construcţie. Cu sprijinul credincioşilor, noua biserică se află într-un stadiu avansat şi va oferi într-un viitor apropiat un spaţiu liturgic generos.
Sfânta Liturghie de la hram a fost oficiată în aer liber, într-un loc amenajat lângă bisericuţa schitului. În soborul slujitor s-au aflat egumenul schitului, protosinghelul Valeriu Luca şi slujitori ai sfintelor altare din Sibiu şi satele apropiate. Mulţi dintre pelerini au primit împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au rugat în această perioadă de post închinat Maicii Domnului pentru sănătate şi spor în viaţa duhovnicească.
Binele comuniunii cu Dumnezeu
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului din 6 august, când cei trei Apostoli prezenţi pe Muntele Taborului au cunoscut lumina dumnezeiască a Fiului lui Dumnezeu şi confirmarea Tatălui că Învăţătorul lor este a doua Persoană a Sfintei Treimi.
Ca şi la acel moment sfânt, credincioşii de astăzi, a subliniat ierarhul, sunt chemaţi să-şi schimbe viaţa şi să se umple de lumina duhovnicească a Mântuitorului Iisus Hristos.
„Prin îngrijirea pe care o acordăm trupului, ne schimbăm adesea în bine, dar şi sufletului trebuie să-i dăm o hrană care să ne schimbe viaţa, să ne înnoiască şi să ne împrospăteze. Schimbarea este tocmai dorinţa noastră de a fi părtaşi acestui bine dumnezeiesc. Ori de câte ori facem un efort şi lăsăm cele ale noastre şi ne ducem spre Hristos, ne apropiem de Biserica lui cea sfântă ca să luăm hrană cerească. În momentul în care reuşim să ne împărtăşim prin comuniunea liturgică, prin taina Liturghiei şi prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, putem spune asemenea celor trei Apostoli: <Doamne, bine este nouă să fim aici!>. Spre acest bine trebuie să fim totdeauna îndreptaţi, cu dorinţele noastre şi cu efortul pe care îl facem noi. Mult prea mult efort facem pentru lume şi mult prea multă grijă avem faţă de trup şi uităm adesea de suflet. Ne cheamă însă un apel sfânt, o dorinţă deosebită, aşa cum v-a chemat pe frăţiile voastre aici, într-un munte înalt, pentru a fi părtaşi acestei descoperiri de care avem nevoie, de această confirmare că Mântuitorul este Fiul Tatălui, întru care a binevoit şi pe care trebuie să-L ascultăm”, a spus Părintele Mitropolit.
La final, părintele egumen Valeriu Luca i-a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru slujirea de la hramul din acest an şi pentru tot sprijinul oferit la zidirea noii biserici. Părintele Valeriu Luca i-a oferi în dar o icoană a Bunei Vestiri, hramul viitoarei biserici.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un Parastas de obşte, fiind pomeniţi ctitorii, sprijinitorii şi pelerinii Schitului de la Păltiniş trecuţi la cele veşnice.
Hram la Ilva Mare
În ziua praznicului împărătesc al Schimbării la Față, închinat Mântuitorului Iisus Hristos, numeroși credincioși de pe Valea Ilvei au ales să se roage la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare, judeţul Bistriţa Năsăud, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpresfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din grupul de pelerini au făcut parte și oficialități locale și județene. Pe cei prezenți IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a îndemnat să nu aibă frică de moarte, pentru că Hristos a promis viață veșnică: „În general, nouă oamenilor, dispariția, plecarea, moartea nu ne sunt dragi. Nu le erau dragi nici ucenicilor Domnului nostru Iisus Hristos. Domnul îi anunțase pe ei, pentru că se apropiau Patimile, că la Ierusalim va fi prins de cărturari, de farisei, că va fi dat în mâna romanilor, că îl vor răstigni. Când le-a spus că va fi răstignit s-au întristat și peste şase zile, ca să îi întărească și să nu-și piardă credința, i-a dus pe munte și le-a demonstrat că este Dumnezeu. Dumnezeu e mai puternic decât moartea. Așa și nouă, El ne-a promis viața veșnică”. La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat un Parastas pentru ctitorii mănăstirii, trecuți la cele veșnice. Amplasată pe Valea Ilvei, Mănăstirea „Schimbarea la Față” a fost înființată în anul 1992 și este situată la 50 de kilometri de orașul Năsăud.
Slujbă arhierească la Mănăstirea Poșaga, Alba
An de an, în ziua prăznuirii Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos, Mănăstirea Poșaga, Protopopiatul Câmpeni, îşi serbează hramul. Cu această ocazie, așezământul monahal de pe Valea Arieșului şi numeroşii creştini de pretutindeni au trăit emoția curată a participării la Sfânta Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi.
Pătruns de bucuria reîntâlnirii cu obștea mănăstirii și cu credincioșii prezenți, ierarhul a rostit un bogat cuvânt de învăţătură despre importanța ascultării în viața omului. Pornind de la exemplul de ascultare al Domnului Iisus Hristos, Care s-a făcut ascultător până la moarte, ierarhul a evocat numeroase exemple biblice de ascultare și de neascultare, fiecare dintre ele cu valoare exemplară pentru cei din prezent. Prin ascultare, cei ce călătoresc pe calea mântuirii, dobândesc viața și lumina Taborului.
Construită într-un loc pitoresc, mănăstirea de la Poșaga îi întâmpină de fiecare dată pe pelerinii care pășesc în incintă prin poarta masivă din lemn de stejar, împodobită cu o frumoasă sculptură. Biserica a fost construită în anul 1933 de către parohul satului, Alexandru Rujdea. Cu toate acestea, viața monahală a început doar în anul 1948, pentru ca, în anul 1960, să fie întreruptă abuziv, prin decretul nr. 410/1959. În anul 1979, părintele Paisie Cosma, a restaurat biserica, a construit clădirea stăreției și clopotnița, precum și gardul de împrejmuire. Mănăstirea a fost reactivată în 1990, an din care rugăciunea și nevoința se desfășoară neîntrerupt în acest spațiu binecuvântat.
Hram la Sita Buzăului, Covasna
Credincioşii prezenţi la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din localitatea Sita Buzăului, județul Covasna, Protopopiatul Întorsura Buzăului, au avut bucuria ca la sărbătoarea hramului să fie prezent, pentru prima dată în calitate de ierarh, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de ierarh în pridvorul Bisericii mari, alături de un sobor de preoţi şi diaconi format din protopopul de Întorsura Buzăului, Florin Tohănean, protopopul de Sfântu Gheorghe, Ioan Bercu, protosinghelul Ilie Bularca – stareţul mănăstirii din Valea Mare, preoţi din protopopiatul Întorsura Buzăului şi din împrejurimi. La slujbă au fost prezente oficialități centrale şi locale, precum prefectul Sebastian Cucu, senatorul de Covasna Marius Obreja, deputatul Horia Grama, primarul Sitei Buzăului, Stoica Nicolae, primarul comunei Valea Mare, Avram Gheorghe, primarul comunei Barcani, Marin Gheorghe.
PS Episcop Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea sărbătorii, amintind despre legătura dintre Sfânta Treime şi cei trei apostoli: „Dăm Slavă Lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să urcăm Taborul mântuirii astăzi, să participăm la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi să ne cuminecăm din Liturghia Cuvântului până la prefacere, şi apoi din Trupul şi Sângele Mântuitorului, merindea vieţii veşnice. Mântuitorul i-a luat pe Tabor pe cei trei apostoli pentru că erau cei mai înălţaţi duhovniceşte dintre toţi şi simbolizau virtuţile creştine. Petru care era cel mai în vârstă, fiind numit şi temelia apostolilor, adică piatra credinţei puternice pe care a avut-o în Fiul Lui Dumnezeu, simbolizează credinţa. Iacob simbolizează nădejdea creştină, iar Ioan iubirea. Sfinţii părinţi ne spun că minunea care s-a făcut pe Tabor nu a fost o schimbare a feţei Mântuitorului, pentru că Dumnezeu, aşa cum scrie în Sfânta Scriptură, ieri astăzi şi în veac acelaşi este. Domnul Iisus nu a primit pe Tabor ceea ce nu avea, şi nu S-a schimbat în ceea ce nu era, ci S-a descoperit ucenicilor săi aşa cum El era de fapt, deschizându-le ochii şi făcându-i din orbi, văzători, aceştia putând să vadă Slava Dumnezeirii venind întru putere”.
Preasfinţia Sa a sfătuit credincioşii să se „întâlnească cu Dumnezeu prin Sfintele Taine, a Spovedaniei şi a Euharistiei, pentru că omul credincios Îl caută pe Dumnezeu prin acestea, la fel cum L-a căutat Moise pe Fiul Lui Dumnezeu pe Tabor şi să stea de vorbă cu Dumnezeu, să îi spună durerea sufletească din punct de vedere al păcatelor şi nu al neajunsurilor lumeşti”.
La final, duhovnicul mănăstirii, ieromonahul Ghenadie Trif a mulţumit PS Episcop Andrei pentru cuvintele de învăţătură şi pentru dragostea cu care le-a fost alături în ziua de hram, precum şi tuturor celor prezenţi.
Sărbătoare la Mănăstirea Voivodeni, Sălaj
La praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voivodeni, cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal.
La Sfânta Liturghie, săvârșită în altarul de vară al mănăstirii, alături de PS Episcop Petroniu a slujit un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi. Credincioșii au fost prezenţi în număr mare la slujbă, dorind să fie părtași la bucuria obștii în ziua hramului. În cadrul Sfintei Liturgii, PS Episcop Petroniu a săvârșit și o hirotonie de preot. Astfel, ierodiaconul Nectarie Turi a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Bobota.
Mănăstirea Voivodeni este așezată la marginea satului cu același nume, situat la granița județului Sălaj cu județul Cluj. Satul Voivodeni a fost atestat documentar în urmă cu aproape 700 de ani, odată cu atestarea documentară a satului pomenindu-se despre aşezarea unui eremit în hotarele acestui sat. Locul în care s-a nevoit acesta nu a fost uitat, el numindu-se Râmeţ. Aici, în Râmeţ, tradiţia locului spune că ar fi funcţionat un schit, iar după ce acesta s-a desfiinţat, aici s-ar fi stabilit vatra satului. Pornind de la aceste tradiţii locale, consemnate în toponimia locurilor, s-a luat iniţiativa ridicării unei mănăstiri. Dorinţa de a reînvia o veche vatră monahală, rămasă în conştiinţa locuitorilor acestor meleaguri, a devenit realitate prin aprobarea acestui deziderat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Bihorului şi Sălajului în 27 noiembrie 2000.
Lucrările au debutat în anul 2002, imediat după sfințirea pietrei de temelie la biserica schitului de către Preasfinţitul Petroniu, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Astfel, au fost ridicate corpul de chilii, bucătăria, trapeza, anexele gospodăreşti, un altar de vară precum şi biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. În prezent obştea mănăstirii numără patru vieţuitori, stareţ al acestui aşezământ monahal fiind protosinghelul Ghelasie Spătăcean.
Slujire arhierească la Deva
De Praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Biserica cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos descoperă în mod real dumnezeirea Mântuitorului, Sfinţii Apostoli prezenţi la minunea de pe muntele Tabor fiind înzestraţi, prin credința lor, să privească și să devină conştienţi de lumina și dragostea dumnezeiască, după cum a arătat ierarhul.
După slujba Sfintei Liturghii a urmat prohodirea părintelui iconom stavrofor Lucian Popa, care a trecut la cele veșnice în data de 4 august.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a adresat mulţimii de credincioși un cuvânt de omagiu în cinstea celui care a păstorit Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Deva timp de 27 de ani plini de realizări pastoral-misionare și culturale.
De asemenea, un mesaj de condoleanțe cu ocazia prohodirii părintelui Lucian Popa a fost transmis şi de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
Părintele Lucian Popa s-a născut în data de 16 mai 1951, în localitatea Vărmaga din județul Hunedoara. A studiat clasele primare și gimnaziale la Simeria, clasele IX-XI la Certeju de Jos, urmând apoi Seminarul teologic din Caransebeș, absolvit în anul 1975 și Institutul teologic de grad universitar din Sibiu, absolvit în anul 1983. În anul 1975, părintele Lucian se căsătorește cu tânăra Paulina Bercea, căsătorie binecuvântată de Dumnezeu cu două fiice. Părintele a fost hirotonit la 22 august 1975 ca preot, pe seama Parohiei Boz cu filia Târnăvița. În satul Boz, în vremuri de mare prigoană atee, a renovat biserica de lemn monument istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, primind pentru aceasta, în anul 1984, distincția de sachelar. În perioada 1988-1989 a activat ca preot misionar în cadrul Protopopiatului Deva. Din iunie 1988 până la trecerea sa la cele veșnice a păstorit credincioșii Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Deva III, o parohie creată anterior, dar devenită funcțională doar odată cu venirea sa aici. Fosta capelă mortuară din cimitirul central al orașului a devenit, cu începere din luna decembrie a aceluiași an, biserică parohială. Neîncăpător însă, acest lăcaș de cult a fost extins spre apus în anii 1996-1998. A fost târnosită chiar de ziua părintelui, la 16 mai 2004, de către IPS Arhiepiscop Timotei, care i-a acordat distincția de iconom stavrofor. În 2010, o parte a bisericii a fost cuprinsă de flăcări, reparându-se însă în scurt timp acoperișul avariat de flăcări și refăcându-se pictura deteriorată prin grija și osteneala părintelui Lucian.
Hram la Botiza, Maramureş
La Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Botiza, Protopopiatul Vişeu, judeţul Maramureş. De asemenea, soborul de slujitori ai Domnului, alături de pelerinii prezenţi la hram au rostit şi câteva rugăciuni pentru ploaie. În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului preoţii precum şi monahii şi monahiile au fost îndemnaţi se roage pentru ploaie, necesară în toată țara aflată în secetă prelungită”.
Mănăstirea de la Botiza, cu obşte de monahii are o biserică din lemn, construită în anul 1993. Lucrările au continuat la mănăstire între anii 1996-1999, aşezământul monahal fiind ctitorit de credincioşii din Botiza, în frunte cu preotul Isidor Berbecaru.
Joi, 6 august, de la ora 15.00, PS Iustin Sigheteanul, a săvârşit slujba Paraclisului Maicii Domnului la Biserica “Sfinţii Cosma şi Damian” din Vişeul de Sus, Protopopiatul Vişeu. (Arhid. Adrian Onica, diac. Cristian Ţuţuroi, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş, Aurora Banciu, Oana Rusu)