„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
Prăznuirea Sfântului Apostol Iacov, la Liceul Ortodox orădean
Paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului”, din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, și-a prăznuit ocrotitorul spiritual în Duminica a 23-a după Rusalii. Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacov a fost săvârșită de părinții profesori ai liceului, în prezența cadrelor didactice şi a elevilor care au dat răspunsurile la strană, împreună cu Corul „Diacon Nicolae Firu” al unității de învățământ.
La hramul paraclisului Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, pr. Florin Negruțiu, inspector şcolar pentru disciplina religie, a ținut un cuvânt de învățătură cu privire la pericopa evanghelică și a subliniat faptul că, în present, mărturisirea creștinilor începe dincolo de ușa bisericii și a școlii, în relație cu lumea tot mai secularizată, care are nevoie de repere morale, iar exemplul vieții Sfântului Apostol Iacov este elocvent în acest sens prin moartea sa mucenicească, mărturisitoare.
Pr. Radu Rus, consilier pentru învăţământ în cadrul Episcopiei Oradiei și director al liceului, a transmis cuvântul de binecuvântare şi de felicitare pentru elevii şi cadrele didactice ale şcolii din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a dăruit Paraclisului, cu această ocazie, un set de sfinte vase liturgice, două icoane şi o cruce.
Pr. Radu Rus a creionat câteva aspecte din biografia Sfântului Apostol Iacov, subliniind faptul că acesta nu a fost frate de sânge al Mântuitorului, ci văr de gradul al doilea, fiul Mariei lui Cleopa, verişoara Maicii Domnului. Meritul Sfântului Iacov nu constă în faptul că acesta a fost rudă cu Iisus Hristos, ci în faptul că a dus o viaţă virtuoasă, fiind cel care a prezidat Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 49/50, a fost primul Episcop al Ierusalimului și și-a dat viața, murind ca martir, din cauza persecuției iudeilor împotriva creștinilor. Pe lângă Sfânta Liturghie, Sfântul Apostol Iacov a mai lăsat o operă teologică aşezată în canonul cărţilor Noului Testament, respectiv Epistola sobornicească, ce îi poartă numele, prin care îndeamnă la practicarea faptelor bune, însoţite de credinţă: „Vrei însă să înţelegi, omule nesocotit, că credinţa fără de fapte moartă este”? (Iacov 2, 20).
Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov” a fost amenajat la inițiativa și prin purtarea de grijă a PS Episcop Sofronie, la începutul anului şcolar 2010-2011, pentru a folosi nevoilor liturgice şi duhovniceşti ale elevilor din clasele de liceu, de la profilul teologic, care studiau atunci în acest loc, până în anul şcolar 2012-2013, când elevii profilului teologic s-au mutat în clădirea istorică a Academiei teologice orădene, înstrăinată zeci de ani de regimul comunist, dar redevenită proprietate a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.
În prezent, Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov”, serveşte ca locaş de rugăciune pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial care participă în fiecare zi de vineri precum şi în sărbători şi duminici la Sfânta Liturghie săvârşită aici de către părinţii profesori.
Liturghia Sfântului Apostol Iacov, celebrată cu prilejul hramului paraclisului şcolii, este un preţios și vechi monument de literatură liturgică. Ea se mai săvârşeşte în Biserica Ortodoxă a Greciei şi în Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, în general de două ori pe an, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie), respectiv în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, când sunt prăznuiți strămoşii după trup ai Mântuitorului Hristos.
Liturghia Sfântului Apostol Iacov s-a săvârșit pentru prima dată în Eparhia Oradiei la inițiativa PS Episcop Sofronie, în ziua de 23 octombrie 2010 și de atunci se săvârșește an de an la Paraclisul Liceului Ortodox, care îl are ocrotitor pe „Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului”, primul Episcop al cetății Ierusalimului.