„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Premiere la Concursul „Icoana și Școala mărturisirii”, la Cluj-Napoca
Concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, faza pe eparhie, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului s-a încheiat cu premierea câştigătorilor, în cadrul unei festivităţi care a avut loc miercuri, 10 mai, la Sala „Episcop Nicolae Ivan” de la Centrul Eparhial.
La festivitatea de premiere au participat elevii câştigători la etapa pe eparhie, din cadrul celor nouă protopiate, alături de preoţii şi profesorii coodronatori, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitului Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a preoţilor consilieri eparhiali şi a organizatorilor concursului la nivel de Eparhie.
Cu această ocazie, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a felicitat pe participanţi și i-a îndemnat pe elevi să cinstească icoana, locul unei prezențe harice: „Credinţa noastră este zugrăvirea icoanei. Dumnezeu S-a întrupat, oamenii L-au văzut pe Domnul Iisus Hristos şi, ca atare, poate fi zugrăvit în icoane, şi Domnul Hristos, şi Maica Domnului, şi sfinţii, şi îngerii. Preocuparea aceasta este stimulată şi de proiectul pe care Patriarhia Română l-a pus în lucrare, legat de micii noştri iconari, în acest an care a fost dedicat de către Sfântul Sinod icoanelor, iconarilor, precum şi micilor noşti iconari, Patriarhului Justinian şi luptătorilor pentru apărarea Bisericii în vremea comunismului”.
Premiul I obţinut de elevi din Dej
Elevii, preoții și profesorii coordonatori au primit diplome şi premii oferite de către IPS Mitropolit Andrei. Premiul I le-a revenit elevilor din Parohia „Sfânta Treime” din Dej, care alături de parohul Teodor Mureșan și profesoarele Adina Silași și Mihaela Antoneag, au realizat un proiect intitulat „Mărturisitorii - Modele de viață icoane ale credinței”. Câștigătorii etapei eparhiale vor reprezenta Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, pe 21 mai, la hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Patriarhia Română.
La concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” au participat copiii de la grupurile de cateheză din toate cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Copiii, coordonați de preoți și profesori de religie, au realizat câte un portofoliu pentru secțiunea literară și o lucrare practică pentru una dintre secțiunile: artistică sau multimedia.
Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi inspector pe probleme de catehizare parohială, în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a menţionat că numărul participanţilor a crescut faţă de anul trecut, iar copiii şi-au manifestat interesul atât pentru icoană, cât şi pentru tema mărturisirii în închisorile comuniste: „Tema aceasta a fost îmbrăţişată de copii, unii dintre ei neavând nici o idee despre ce s-a întâmplat în timpul regimului comunist, iar tot ceea ce ştiu, ştiu poate de la bunici sau din cărţile de istorie”.
Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a apreciat talentul elevilor şi mai ales dorinţa acestora de a participa la concursul iniţiat de Patriarhia Română, dedicat icoanelor şi mărturisitorilor creştini din perioada comunistă: „Avem toate motivele să ne mândrim şi să ne putem speranţele în viitor, având astfel de tineri talentaţi. Cred că, oricând, o mână întinsă unui tânăr sau unui copil şi o încurajare adresată lui într-un moment important din viaţa lui poate să contribuie la viitorul lui sufletesc şi, de ce nu, la viitorul Bisericii noastre”.
Concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” se încadrează în seria de manifestări dedicate „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti” şi „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română.