„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Premiere la Concursul literar-religios „Lăsați copiii să vină la Mine!”
La „Naşterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, a avut loc, duminică, 18 iunie, premierea participanților la Concursul literar-religios „Lăsați copiii să vină la mine!”. Organizată în perioada 14 mai-18 iunie 2017, a XI-a ediție a acestui concurs a fost dedicată „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”.
La tema „Copiii iubesc icoanele” din cadrul Concursului literar-religios „Lăsați copiii să vină la mine!”, participanții, elevi din clasele III-VIII, au descris ce înseamnă pentru ei icoanele, de ce le cinstesc și le iubesc și au descris icoana pentru care ei au o evlavie deosebită. Majoritatea participanților sunt elevi ai Școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, îndrumați de profesoara de religie Daniela Necula.
Cele mai frumoase și originale lucrări au fost premiate, iar elevii au fost răsplătiți pentru munca lor și dragostea pentru icoane cu premii și diplome. Preoții parohiei, Nicolae Buda și Ciprian Taloș i-au felicitat din fața Sfântului Altar, după Sfânta Litrughie, în fața tuturor credincioșilor din biserică, și le-au oferit în dar icoane și cărți religioase.
Acest concurs face parte din Parteneriatul „Cu Hristos în fața marilor încercări ale vieții de școlar”, încheiat în anul școlar 2016-2017, între Şcoala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (directoare - prof. Eugenia-Victoria Marcu și directoare adjunctă - prof. Mirela Nicoară) și Parohia „Naşterea Domnului”. Elevii, nu doar de la această școală, au fost invitați să participe pentru a-și arăta iubirea lor pentru sfintele icoane.
„Eu cred că pentru mine, cea mai frumoasă icoană este cea mai simplă care poate să fie pe lemn, pe sticlă sau chiar pe o hârtie mică pe care o ai cu tine mereu, deoarece icoana nu este făcută doar pentru ochi și minte, ci pentru suflet și inimă”, a spus Sara Negrea, clasa a VI-a.
„Icoanele, prin chipurile pe care le reprezintă, ne ajută să-L găsim pe Dumnezeu în noi, să găsim un strop de bunătate în noi și dacă le urmăm pilda vieții lor, așa Îl găsim pe Tatăl”, a spus Emanuela Doboș, clasa a VII-a.
„Copiii iubesc icoanele pentru că le place să se roage și simt că vorbesc cu Dumnezeu, simt că sunt în rai [...]. Ele sunt un bun mijloc pentru copii să-L cunoască, să-L iubească pe Hristos și pe sfinți. Când sufletul «plânge» și privim icoana Maicii Domnului, parcă simțim iubirea, milostivirea și sprijinul aceleia ce «a născut pricina veseliei!», a spus Adelina Mureșan, clasa a IV-a.
„Pentru mine, icoanele înseamnă iubire, ascultare, respect și credință. În viața noastră, ele sunt ca un pod prin care Dumnezeu ne trimite mesaje, ne umple sufletul de bucurie atunci când ne vine să plângem, ne întăresc atunci când suntem slăbiți, ne binecuvintează cu oamenii de lângă noi, ne trimit înțelepciune, ne schimbă. Totul devine mai simplu când merg la icoana Maicii Domnului și mă rog”, a afirmat Lidia Popovici, clasa a III-a.
„De fiecare dată când terminăm o icoană, ne încântă mult să vedem bucuria părinților, fraților, prietenilor când le dăruim. E o bucurie și pentru noi să le pictăm, linie cu linie, punct cu punct, dar și așezarea culorilor pentru fiecare model”, a spus Antonia Știr, clasa a IV-a, care frecventează și Cercul de pictură al parohiei.
„Copiii vor fi, prin dragostea de biserică și de cele sfinte, purtătorii credinței noastre dreptmăritoare, fermentul care va dospi toată frământătura, mici apostoli care vor învăța să trăiască cu Hristos în inimile lor, împlinindu-I învățătura și porunca iubirii, a iertării și a smereniei”, a spus profesoara de religie Daniela Necula de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca.