„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Premierea Concursului „Icoana din sufletul copilului”
Elevii de la şcolile şi liceele din Sibiu care au participat la concursul de pictare a icoanelor au primit ieri, 4 decembrie, diplome şi premii din partea Arhiepiscopiei Sibiului. Ceremonia a avut loc la Biblioteca Judeţeană „ASTRA”, în prezenţa cadrelor didactice îndrumătoare şi a încheiat manifestările culturale dedicate hramului Sfântului Andrei Şaguna.
Ceremonia de premiere a încheiat perioada în care icoanele pe sticlă realizate de cei 20 de elevi de la mai multe şcoli şi licee din Sibiu au fost expuse în foaierul bibliotecii judeţene. Participanţii la manifestarea culturală şi duhovnicească au avut posibilitatea să admire icoanele realizate cu multă dragoste şi pricepere de copiii înscrişi în concurs şi să aprecieze eforturile acestora de a se apropia cât mai mult de spiritul răsăritean al artei sacre.
La ceremonia de premiere au fost prezenţi: consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, coordonatorul Departamentului de Tineret al eparhiei, pr. Vasile Dariciuc, şi directorul Bibliotecii Judeţene „ASTRA”, Silviu Borş.
În deschiderea ceremoniei, directorul Silviu Borş i-a felicitat pe tinerii iconari pentru munca depusă şi le-a mulţumit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Sibiului pentru colaborarea fructuoasă şi în acest proiect: „Este o expoziţie cu o încărcătură deosebită şi sunt foarte bucuros că avem o relaţie deosebită cu Arhiepiscopia Sibiului şi instituţiile de învăţământ din oraşul nostru. Ne dorim să intensificăm această colaborare atât cât ne permite timpul. Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră în biblioteca noastră”.
Mesajul de binecuvântare şi de felicitare al Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. Consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului a apreciat lucrările elevilor ca fiind dovada concretă a dragostei lor faţă de Dumnezeu şi faţă de sfinţii reprezentaţi în icoanele realizate: „Această expoziţie reprezintă rodul muncii voastre şi, mai mult de atât, este rodul identificării darului pe care îl aveţi. Nu oricine poate să picteze o icoană şi să transmită ceva prin icoana respectivă. Văzând icoanele realizate mă bucur foarte mult că reuşim prin evenimentul de astăzi să încheiem şirul manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Andrei Şaguna. Este foarte interesant felul în care aţi abordat tehnica picturii pe sticlă, deosebită de stilul popular întâlnit, spre exemplu, la operele expuse în cadrul Muzeului de icoane pe sticlă de la Sibiel”.
Elevi de la patru instituţii
Elevii au primit diplome şi premii din partea organizatorilor, iar cadrele didactice implicate în acest proiect au fost răsplătite de Arhiepiscopia Sibiului.
„Am organizat concursul nostru în preajma sărbătorii Sfântului Andrei Şaguna, implicând elevi de la Şcoala Generală <Ioan Slavici>, Şcoala Generală nr. 18, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară <Terezianum> şi Liceul de Construcţii şi Arhitectură <Carol I>. Ne bucurăm de această expoziţie şi sperăm să bucurăm şi pe alţii cu lucrările realizate de elevi. Le doresc din tot sufletul acestor copii să se asemene tot mai mult cu aceste chipuri sfinte zugrăvite în icoane. Elevii cultivă prin acestea frumosul şi transmit şi celorlalţi dragostea şi bucuria pentru frumos”, ne-a spus pr. Vasile Dariciuc, coordonatorul Departamentului de Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.