„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Preoţii din judeţul Sibiu, în conferinţă
Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ a găzduit ieri, 5 iunie, cea de-a doua conferinţă preoţească de vară din Arhiepiscopia Sibiului. Lucrările conferinţei au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La conferinţă au participat preoţii din cele cinci protopopiate ale judeţului, respectiv Sibiu, Mediaş, Avrig, Agnita şi Sălişte. În prezidiu, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiu, părintele Ilarie Benchea, consilierul bisericesc al aceleiaşi eparhii, părintele Nicolae Mirişan, consilierul cultural eparhial, părintele Savu Popa, şi cei cinci protopopi.
Deschiderea lucrărilor a fost făcută de IPS Mitropolit Laurenţiu, care a subliniat importanţa misiunii realizate de fiecare preot în parte. Lucrările misionare din parohii sunt de fapt ale Bisericii întregi, a menţionat Părintele Mitropolit, şi în ele trebuie implicaţi şi credincioşii.
„Considerăm că misiunea pe care trebuie s-o îndeplinească orice preot sau ieromonah este aceea de a continua slujirile Mântuitorului Iisus Hristos. Slujirea liturgică este cea mai importantă, pentru că este o lucrare sacramentală şi pe aceasta s-a pus accentul în discuţiile noastre. Lucrarea învăţătorească este cea care deschide lucrarea pastoral-misionară a preotului, iar conducerea pe calea mântuirii se face şi prin toate metodele posibile şi mai ales prin metodele noi, moderne, care ne stau la dispoziţie astăzi. Am încercat să găsim şi căi noi pentru rezolvarea tuturor problemelor care vin în zilele noastre asupra Bisericii. Slujirea pe care o face preotul în parohie împreună cu credincioşii, cu organele de conducere a parohiei, este o lucrare deosebită şi stă la temelia activităţii Bisericii, pentru că fiecare parohie împlineşte şi are o contribuţie la realizarea şi amplificarea lucrării pastoral-misionare a Bisericii noastre“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Referate şi discuţii
Tema conferinţei, „Misiunea parohiei azi“, a fost abordată mai apoi de cinci preoţi, care au pregătit referate ştiinţifice şi au prezentat diferite aspecte ale nevoilor misionare actuale, dar şi modalităţi practice de realizare a misiunii creştine într-o societate din ce în ce mai îndepărtată de Dumnezeu. Au fost evidenţiate fundamentele dogmatice, patristice, spirituale şi istorice ale misiunii creştine, iar mai apoi au fost discutate diferite aspecte practice din viaţa parohiilor.
Următoarea conferinţă preoţească va avea loc luni, 8 iunie, la sediul Protopopiatelor Făgăraş I şi II, la care vor participa preoţii din aceste unităţi administrative, dar şi din Protopopiatul Rupea.