„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Preoţii din Protopopiatul Tinca, reuniţi în conferinţă
În prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, vineri, 16 octombrie, a avut loc Conferinţa preoţească semestrială de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Tinca, dedicată aniversării a 320 de ani de la atestarea documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, prin Diploma emisă de Împăratul Leopold I în anul 1695, care acorda aşa numitele privilegii ilirice creştinilor ortodocşi din Imperiul habsburgic.
Conferinţa a debutat, în prezenţa PS Episcop Sofronie, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Tinca, de către un sobor de preoţi format din: pr. Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media, Vasile Popa, protopopul Tincăi şi Mihai Ninel Iancu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Tinca.
La încheierea programului liturgic, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreaga preoţime prezentă, preoţi parohi, preoţi slujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Tinca, exprimându-şi bucuria întâlnirii cu clerul acestui protopopiat în acest an în care Eparhia Oradiei comemorează un moment istoric semnificativ pentru Biserica dreptmăritoare din Bihor, menţionarea oficială a Episcopiei Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Episcopul Efrem Banianin, în Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice, pentru ortodocşii din Imperiul habsburgic, din anul 1695. Ierarhul a subliniat că această diplomă confirma o stare de fapt, existenţa Episcopiei Ortodoxe în Oradea şi prezenţa ierarhului ei titular, eparhia fiind mult mai veche, o organizare bisericească de sorginte bizantină fiinţând în Bihor încă din vremea voievodului Menumorut.
320 de ani de la atestarea oficială
Apoi, PS Episcop Sofronie şi întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Tinca unde, în sala festivă a protopopiatului, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.
Protopopul Vasile Popa a deschis conferinţa, subliniind importanţa aniversării celor 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradiei pentru clerul şi credincioşii bihoreni.
PS Episcop a ţinut să precizeze, în cuvântul său, contribuţia esenţială a Bisericii Ortodoxe de pe aceste meleaguri în menţinerea identităţii culturale a neamului românesc, arătând datoria pe care actuala generație o are în aducerea aminte și comemorarea evenimentelor istorice importante și a personalităților bisericești ortodoxe, clerului revenindu-i misiunea de a face cunoscută, în special copiilor și tinerilor, istoria bisericească a românilor bihoreni.
Pr. Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media, a prezentat, apoi, referatul cu titlul „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”, întocmit de către pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.
Conferinţa de la Protopopiatul Tinca a fost penultima dintre conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă din Eparhia Oradiei, urmând ca vineri, 23 octombrie, în ziua de pomenire a Sfântului Apostol Iacob, ruda Domnului, să aibă loc Reuniunea cadrelor didactice care predau disciplina Religie din Episcopia Oradiei, la care vor participa şi profesorii de la cele două şcoli teologice din Eparhie, respectiv Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.