„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Prima biserică ocrotită de Sfântul Paisie Aghioritul
Prima biserică ocrotită de Sfântul Paisie Aghioritul din Patriarhia Română se va ridica în localitatea clujeană Săvădisla. Părintele Paisie Aghioritul a fost trecut în rândul sfinţilor de Biserica Greciei anul acesta, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa din 4 iunie 2015 înscrierea acestui sfânt şi în calendarul liturgic românesc începând din 2016.
Locul pe care va fi construit locaşul de cult din Săvădisla a fost binecuvântat sâmbătă, 18 iulie, de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în prezenţa protopopului de Cluj I, Dan Hognogi, a unui sobor de preoţi şi diaconi şi a celor 50 de credincioşi ortodocşi pe care îi are comunitatea. În această localitate credincioşii nu au avut până în prezent o biserică ortodoxă. Filia Săvădisla a fost înfiinţată la 1 iunie 2015 şi aparţine de Parohia Vălişoara.
IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa locaşului de rugăciune în viaţa creştinilor. De asemenea, ierarhul a vorbit şi despre duhovnicia Sfântului Paisie Aghioritul, evocând şi întâlnirile pe care Înaltpreasfinţia Sa le-a avut cu părintele aghiorit.
Părintele Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai secolului XX. Sfaturile lui duhovniceşti, adunate într-o serie de volume de către ucenicii săi, sunt foarte apreciate de creştini, mai cu seamă volumul „Cu durere şi dragoste pentru omul contemporan".
Sfântul Paisie Aghioritul a fost canonizat anul acesta, în luna ianuarie, de către Patriarhia Ecumenică, la propunerea mănăstirilor din Sfântul Munte Athos. A fost un monah nevoitor în Sfântul Munte al Athosului şi ctitor al Mănăstirii Konitza şi al Mănăstirii Suroti, unde a ales să trăiască în ultima parte a vieţii sale.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, anul acesta, trecerea, începând cu anul 2016, în calendarul creştin ortodox român a Sfântului Paisie Aghioritul, cu data de prăznuire în ziua de 12 iulie, alături de sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane Prodromiţa. (Alexandra Andereş, Oana Rusu)