„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Prima întâlnire a voluntarilor ITO 2018
Peste 400 de elevi și studenți, înscriși ca voluntari la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși din 2018, au participat Joi, 3 mai, la prima sesiune din cadrul programului de formare, în cadrul Proiectului „Vreau și pot! Tineri voluntari pentru prezent și viitor”.
Prima întâlnire a voluntarilor ITO 2018 a avut loc în Aula Facultății de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar invitatul echipei de organizare a fost pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. Evenimentul a fost moderat de trainerul și formatorul Cătălin Ionuț Bîrsan din București și a avut ca principal obiectiv prezentarea ITO 2018, conștientizarea tinerilor înscriși ca voluntari asupra importanței acestei manifestări ce va avea loc la Sibiu în perioada 6-9 septembrie și realizarea unui sondaj despre dorințele și așteptările pe care le au tinerii de la acest eveniment.
În prelegerea sa, părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe tineri să dedice timp, energie și abilitățile de comunicare și de lucru în echipă pentru a contribui esențial la reușita evenimentului din septembrie 2018.
„Tot ceea ce facem de data aceasta nu are legătură cu noi. Toți v-au spus că trebuie să faceți ceva pentru voi, pentru cariera voastră, pentru viitorul vostru, pentru buzunarul vostru, pentru tot ceea ce înseamnă al vostru și voi înșivă. Eu vă spun că nu puteți face nimic pentru voi, ci tot ce faceți trebuie să fie pentru ceilalți. De data aceasta, în mod cert, trebuie să fiți parte integrantă a unui efort de a dărui Bisericii înapoi măcar zâmbetul de care are nevoie ca să meargă mai departe. Sunt convins că sunteți martori împreună cu mine la tot ceea ce înseamnă greutatea de a mai comunica în societate, începând de acasă până la școală, pe stradă. Ați remarcat că ne este tot mai greu să fim oameni în România, suntem în anul unității naționale, dar suntem dezbinați și uitați-vă împrejurul vostru și veți vedea că, din punctul meu de vedere, singura instituție care mai leagă oameni la ora actuală este Biserica”, a spus părintele Necula.
Voluntariat și implicare
Tinerii din județul Sibiu au avut posibilitatea să participe la diferite sondaje, prin care au răspuns la mai multe întrebări legate de modalitățile de lucru în echipă, de implicarea în activități și de așteptările lor de la ITO 2018.
„Am deschis o serie de întâlniri, de dezbateri, de formare și de dezvoltare personală în rândul tinerilor din județul Sibiu. Ne propunem să apelăm la câteva metode din educația non-formală pentru a dezvolta abilități de viață independentă și soft skills, cum sunt abilitățile de comunicare, de lucru în echipă, de management de situații de criză, tehnici de diplomație și altele pe care le-am sondat astăzi. Feedback-ul pe care l-am primit din partea tinerilor a fost de nedescris, pentru că abia așteaptă să se implice voluntar și mai ales să dovedească că sunt puternici, că există unitate între ei și nu doar pentru că ne aflăm în Anul Centenar, ci pentru că ei chiar simt lucrul acesta și își doresc să dovedească că suntem cineva, știm să vorbim și ridicăm pretenții”, a spus Cătălin Ionuț Bîrsan.
Proiectul „Vreau și pot! Tineri voluntari pentru prezent și viitor” este implementat de Centrul de Tineret „Seminarium Transsilvanicum” al Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului și este cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.