„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Procesiune și sfințire de troiță în Parohia Gepiș, Eparhia Oradiei
Credincioşii din Parohia Gepiș, din Protopopiatul Tinca, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată în Duminica a treia din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. La finalul slujbei, credincioșii au pornit într-o procesiune spre centrul satului, unde s-a ridicat o troiță nouă din lemn de stejar, sculptată pe meleagurile Maramureșului și pe care parohul Dan Marcel Iluța a sfințit-o.
Pe tot parcursul procesiunii, preotul şi credincioşii au cântat troparul Sfintei Cruci și pricesne specifice Postului Mare sau închinate Dătătoarei de Viață Cruci a Domnului. La finalul procesiunii a avut loc slujba de sfințire a troiței, așezată în centrul satului, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local, precum și al credincioșilor din parohie.
Parohul Dan Marcel Iluța a rostit un cuvânt de învățătură, în care a arătat că „această procesiune este o rememorare a drumului Mântuitorului Iisus Hristos de la Pretoriu până la Golgota, unde a fost înfiptă Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Domnul Hristos. Întreaga noastră viață se desfășoară între luarea sau asumarea Sfintei Cruci în viața noastră sau nepăsarea caracteristică lumii secularizate în care trăim. Acel «de voiește cineva» pe care Mântuitorul îl adresează nouă tuturor este o chemare liberă și necondiționată, arătând că luarea crucii este un act liber și asumat de fiecare dintre noi”.
La final a avut loc o agapă frățească, la care au luat parte toți credincioşii prezenți la acest eveniment, fiecare primind în dar o iconiță de binecuvântare cu Golgota, locul unde S-a jertfit Mântuitorul Iisus Hristos, conform pr. Dan Marcel Iluța.