„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Procesiunea „La Nicula colo-n deal”
Zeci de mii de pelerini participă timp de câteva zile la marele pelerinaj de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, cu ocazia hramului „Adormirea Maicii Domnului”. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Protopopiatul Gherla organizează procesiunea „La Nicula colo-n deal”, la care participă mii de credincioși, în frunte cu Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Pelerinii vin din întreaga țară pentru a se închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj. La mănăstire, timp de câteva zile, credinioșii asistă la slujbele oficiate fără oprire, de către ierarhi și preoți, pe o scenă amenajată în curtea așezământului monahal. Slujbele oficiate cu ocazia hramului au început încă de duminică, 13 august, iar cu acest prilej credincioșii au ascultat și numeroase predici, majoritatea închinate Maicii Domnului.
Și în acest an credincioșii au participat, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la procesiunea „La Nicula, colo-n deal”, organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Protopopiatul Gherla. Pelerinii au parcurs pe jos cei șapte kilometri, de la Gherla la Mănăstirea Nicula, cântând pricesne și adresând rugăciuni Maicii Domului. Procesiunea a început de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, avându-l în fruntea pelerinilor pe Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de care s-a aflat și Înaltpreasfințitul Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina, precum și zeci de preoți din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Pe traseu s-au făcut mai multe opriri în fața bisericilor și a troițelor. La poarta așezământului monahal credincioșii au fost întâmpinați de arhim. Dumitru Cobzaru, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopie, de starețul așezământului monahal, arhim. Nicolae Moldovan, de zeci de preoți și de miile de credincioși care se aflau în incinta mănăstirii. Procesiunea s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii, apoi IPS Mitropolit Andrei le-a adresat pelerinilor un cuvânt de mulțumire. Acestă procesiune, aflată în acest an la cea de a șasea ediție, a fost organizată la inițiativa IPS Mitropolit Andrei, și se adaugă la pelerinajul mai mare care are orginea în anul 1699, când icoana pictată de preotul Luca, din Iclod, și donată de nobilul Ioan Cupcea, bisericii din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.