„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Procesiuni de Florii, la Sibiu şi Bistriţa
Credincioşii au întâmpinat sărbătoarea Floriilor, participând, în Sâmbăta lui Lazăr, la pelerinaje şi procesiuni, precum şi la slujba Vecerniei, oficiată în locaşele de cult. Procesiunile de Florii reiterează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.
Slujba Vecerniei din Sâmbăta Floriilor a fost oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu toți preoții din Protopopiatul Sibiu.
Credincioșii au venit la Catedrala mitropolitană cu ramuri de salcie și s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru a primi ajutor ceresc și binecuvântarea la intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri.
După slujba Vecerniei și a Litiei, corala Protopopiatului Sibiu, dirijată de pr. Alexandru Szasz, a susținut un concert de cântece religioase specifice perioadei prepascale.
Soborul și credincioșii au participat, apoi, la o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, purtând icoana Intrării în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos, ramuri sfințire și racla cu moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
La finalul procesiunii, IPS Mitropolit Laurențiu a citit rugăciunea de binecuvântare a credincioșilor la sfârșitul procesiunii.
„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să ajungem la sfârșitul celor 40 de zile de post și să începem Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, astăzi fiind Sâmbăta lui Lazăr, ziua în care Hristos l-a înviat pe prietenul său Lazăr. Învierea lui Lazăr este o prevestire a învierii de obște și o prevestire a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că El a biruit moartea și a omorât-o întâi în persoana prietenului Său și apoi, prin Înviere, în propria Sa persoană. De aceea, la Vecernia sărbătorii Intrării în Ierusalim, toată suflarea este chemată să-L întâmpine pe Hristos, Care intră în Ierusalimul sufletelor noastre, pe Hristos cu Care am călătorit în timpul postului și Care vine acum să Se răstignească pentru noi. Noi nu facem o simplă comemorare a evenimentului istoric, ci acesta devine pentru noi o prezență, o realitate, de aceea și purtăm ramuri verzi, stâlpări, arătând prin aceasta că așa cum natura a revenit la viață, tot așa și Mântuitorul Iisus Hristos va readuce la starea dintâi omenirea căzută”, a subliniat ierarhul.
Pelerinajul de Florii la Bistriţa
La procesiunea ce a avut loc în municipiul Bistrița au participat peste o mie de credincioşi. Procesiunea, organizată de Protopopiatul Bistriţa pentru al treilea an consecutiv, a început la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, unde Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a binecuvântat ramurile de salcie care au fost oferite pelerinilor.
Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei le-a amintit celor prezenți importanța pelerinajului și simbolistica procesiunii de Florii care semnifică intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. IPS Mitropolit Andrei, alături de preoţi şi credincioşi, a pornit în procesiune, pe traseul strada „Alexandru Odobescu”, Bulevardul Republicii, Piaţa „Petru Rareş”, Piaţa Unirii - Protopopiatul Ortodox Bistriţa. La Biserica de la „Corona” a avut loc slujba Vecerniei, oficiată de IPS Mitropolit Andrei, iar după slujbă, ierarhul a vorbit celor prezenţi despre „Hristos, biruitor al morţii”.
„Am făcut această procesiune amintindu-ne că atunci, în anul 33, mulţimi imense l-au însoţit pe domnul Iisus Hristos, din Betania până în Ierusalim, şi strigau «Osana! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului!». Şi mai abitir decât toţi strigau copii nevinovaţi. Întrebarea care ne-o punem este de ce erau atât de entuziaşti şi Îl recunoşteau ca Împărat al Cerului şi al pământului. Pentru că Domnul Iisus Hristos în Betania îl înviase pe Lazăr din morţi”, a spus IPS Mitropolit Andrei.