„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Procesiuni, slujbe și manifestări artistice de Rusalii
La praznicul Pogorârii Duhului Sfânt și al Sfintei Treimi, au loc în sate, procesiuni prin care preoții împreună cu credincioșii cer ajutorul divin pentru protejarea mediului înconjurător și a culturilor agricole. De asemenea, de Rusalii au avut loc numeroase manifestări culturale și procesiuni dedicate portului tradițional și satelor, în cadrul „Anului omagial al satului românesc”.
Credincioși din municipiul Dej și din împrejurimi au participat în Duminica Rusaliilor la cea de-a V-a ediție a „Procesiunii Bucuriei de Rusalii”, eveniment organizat de Protopopiatul Dej, în colaborare cu autoritățile locale. Aproximativ o mie de credincioși, alături de un sobor alcătuit din 31 de preoți – în frunte cu protopopul Ioan Buftea, au pornit în procesiune de la Biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” și Biserica „Sfânta Treime”, ambele din cartierul Dealul Florilor. Pelerinii s-au îndreptat spre oraș, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, apoi spre Parcul Mare, la Capela Militară, acolo unde a fost săvârșită o slujbă de mulțumire. Pe tot parcursul procesiunii, credincioșii și preoții au cântat pricesne.
După ce au participat la Sfânta Liturghie, la praznicul Pogorârii Sfântului Duh, credincioșii din Parohia Ortodoxă Gilău II, Cluj, au participat la sfințirea apei urmată de rugăciunea ce se face la țarini, unde au mers în procesiune.
Procesiune la Buduș, Bistrița-Năsăud
În localitatea Buduș, praznicul Rusaliilor a început cu oficierea Sfintei Liturghii, săvârșită de către parohul Teofil Moldovan, în biserica din sat, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. La slujbă au participat numeroși credincioşi, alături de fii ai satului, îmbrăcați în straie populare.
După Sfânta Liturghie, cei prezenți au participat la tradiționala Procesiune de Rusalii sau „Ieșirea în țarină”, cum mai este numită. Procesiunea a pornit din fața bisericii până la locul numit Iclejă, unde a fost oficiată slujba de sfințire a apei. De asemenea, au fost binecuvântate spicele de grâu şi s-au rostit rugăciuni pentru natură și pentru roadele pământului. La final, fiecare credincios a sărutat icoana Pogorârii Duhului Sfânt, iar pr. Teofil Moldovan i-a binecuvântat, stropindu-i cu apă sfințită. Este o tradiție ca în fiecare an credincioșii budușeni să participe la Procesiunea de Rusalii, prilej cu care sărbătoresc și Ziua Portului Popular, prin îmbrăcarea straielor populare moștenite din moși-strămoși. Evenimentul se desfășoară după Sfânta Liturghie, începând din fața bisericii și până la una din principalele ieșiri la hotar, în fiecare an în alt punct cardinal al satului.
Ziua portului popular la Cluj-Napoca
În Parohia „Sfântul Mina” din municipiul Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II, s-a desfășurat, de Rusalii, Sărbătoarea Portului Popular, ediția a VI-a, sub coordonarea parohului Dumitru Bărbos, alături de părintele co-slujitor, Iliuță Popa. Credincioșii au participat la Sfânta Liturghie îmbrăcați în costumul tradițional, apoi s-au rugat împreună cu preoții în cadrul slujbei de sfințire a apei și a rugăciunilor pentru ocrotirea naturii și a mediului înconjurător. După încheierea programului liturgic, credincioșii au participat împreună la o agapă frățească unde, pe lângă degustarea din bucatele tradiționale, au dat viață și câtorva obiceiuri românești specifice sărbătorii Rusaliilor. La evenimentele organizate cu această ocazie, au participat în calitate de invitați și credincioșii din Parohia Nadășu, Protopopiatul Huedin, însoțiți de parohul Ioan Căienar. Prezența credincioșilor de la Nadășu la sărbătoarea Parohiei „Sfântul Mina” se încadrează în proiectul „Din suflet pentru satul românesc” inițiat de Protopopiatul Cluj II în „Anul omagial al satului românesc”, proiect în care cele două parohii sunt partenere. Evenimentele din cadrul parteneriatului continuă cu activități comune organizate la Parohia „Sfântul Mina” pentru copiii din cele două parohii.
Sărbătoarea satului la Șomoștelnic, Mureș
În a doua zi de Rusalii, în filia Șomoștelnic, Parohia Valea Izvoarelor, Protopopiatul Târgu-Mureș, s-a desfășurat evenimentul cultural intitulat „Rusaliile în satul copilăriei mele”, manifestare în cadrul „Anului omagial al satului românesc”. La inițiativa parohului Vasile Gherman, în biserica din satul Șomoștelnic, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Olimpiu Zăhan. Artiștii Alexandra Togănel, Denisa Gliga, Emil Moldovan, Angel Avram, alături de diac. Bogdan Turean au susținut un concert de pricesne. Elevii Școlii Primare din localitate, coordonați de înv. Aurița Cerghizan au recitat poezii dedicate satului românesc.
Vasile Frâncu, veteran în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost felicitat la împlinirea vârstei de 94 ani, iar pentru meritele deosebite administrația comunei Mica i-a oferit o „Diplomă de onoare”, alături de mesajul de felicitare al primarului Ladislau Szekely. Scriitorul Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale „Vasile Netea”, a vorbit despre istoria satului Șomoștelnic, de unde s-au ridicat eroi ai neamului românesc, așa cum atestă documentele. La eveniment au participat și oficialități județene și locale.
Parada portului la Târnăveni, Mureș
La sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, în municipiul Târnăveni, a avut loc prima ediție a procesiunii „Parada portului popular”. Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Târnăveni, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Artă şi Tradiţie pe Târnave – ACPATT” din Târnăveni şi Primăria municipiului Târnăveni, manifestarea reunind peste 200 de preoţi şi credincioşi ai parohiilor din cuprinsul protopopiatului. Iniţiativa acestei acțiuni îi aparţine protopopului Sergiu-Mihail Dumitru, iar scopul organizatorilor este conștientizarea importanței păstrării și valorificării obiceiurilor și tradițiilor moștenite de la înaintași. Pe platoul din fața Casei de Cultură, poeta Viorica Feierdan și Mirela Deteşan, președintele Asociaţiei Culturale „Artă şi Tradiţie pe Târnave – ACPATT” din Târnăveni, au vorbit despre portul popular, iar interpretele Alina Pop Mailat și Cornelia Mihuţ au susținut un recital de muzică populară. Pe parcursul traseului procesiunii s-au făcut trei opriri, au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu și s-a cântat troparul Rusaliilor. Evenimentul se înscrie în seria activităților din cadrul „Anului omagial al satului românesc”.
Rusaliile la Reșița și Băile Herculane
În Duminica Rusaliilor, credincioșii din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Reșița, Caraș-Severin, și cei doi preoți ai bisericii, Emil Crăciun și Damaschin Tătaru, au participat, alături de alți preoți de la parohiile reșițene, Nicolae Hațiegan de la Parohia „Schimbarea la Față”, Borislav Tasici de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Bogdan-Claudiu Petanec de la Colegiul Tehnic cărășean și Petru Popovici, parohul comunității ucrainiene, la hram. După săvârșirea Sfintei Liturghii, a urmat slujba Vecerniei, apoi, parohia a oferit tuturor credincioșilor prezenți o agapă. Pe lângă frunzele de tei binecuvântate s-au împărțit pachete alimentare și caserole cu dulciuri.
Foarte mulți credincioși au participat la sărbătoarea Rusaliilor, la Băile Herculane, Sfânta Liturghie și slujba Vecerniei, care au fost săvârșite de preoții Marius Dănănău, Constantin Cilibia și Nicolae Pereș, în Biserica „Schimbarea la Față”. La acest praznic soleea bisericii din Băile Herculane a fost împodobită cu ramuri de tei și nuc. De asemenea, ramurile verzi au fost împărțite credincioşilor.
Procesiune la Șura Mică, Sibiu
Ca în fiecare an, potrivit tradiției, în Duminica Rusaliilor, în Parohia Șura Mică, are loc sfinţirea hotarelor. Preoții parohiei, împreună cu credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie și la Vecernie, pleacă în procesiune, de la biserică spre troița din capătul străzii Bisericii. La această troiță, în hotar, a avut loc o slujbă dedicată ocrotirii holdelor. Preoții au stropit cu apă sfințită ogoarele în cele patru zări, făcând semnul sfintei cruci. În rugăciune, preoții împreună cu credincioșii s-au rugat pentru culturi, pentru roade și belșug, pentru vreme bună, pentru îndepărtarea dăunătorilor care atacă holdele și grădinile. La sfârșit, toți credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită, după ce aceștia au sărutat icoana Pogorârii Duhului Sfânt.
Hram de Sfânta Treime în județul Cluj
De praznicul Sfintei Treimi, biserica din filia Topa Mică, Protopopiatul Huedin, județul Cluj, a avut hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Dan Lupuțan, protopopul Huedinului, pr. Dan Muntean, secretar protopopesc, Aurel Duca, parohul din Mihăiești, Ioan Pașca, fost paroh în Mihăiești, alături de alți preoți invitați. La momentul pricesnei, un grup de credincioși de la Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca a interpetat cântece religioase. Cu acest prilej, pr. Mircea Man, de la Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca, cartierul Borhanci, le-a vorbit credincioșilor despre parteneriatul încheiat între cele două parohii, în cadrul proiectului „Din suflet pentru satul românesc”, inițiat de Protopopiatul Cluj II în cadrul „Anului omagial al satului românesc”. Un grup de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, coordonat de înv. Melania Abrudan, a susținut un program religios – educativ, cu pricesne și poezii. La ieșirea din biserică au fost rostite rugăciuni pentru mediul înconjurător și au fost sfințite spicele de grâu care au fost împărțite credincioșilor. Localitatea Topa Mică este recunoscută pe plan național, întrucât în această localitate s-a născut poetul Ioan Alexandru.
În cadrul Protopopiatului Cluj I au mai avut hram, de Sfânta Treime, parohiile Baciu I, Filia Straja, Popești, Filia Pruniș și Jucu de Sus. La Jucu de Sus, unde slujește pr. Gheorghe Anițaș, la Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși și autorități locale. Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, care la final a citit și câteva rugăciuni de binecuvântare. Credincioșii, în număr mare, au fost invitați de părintele paroh la o agapă frățească.
Sărbătoare în parohii arădene
De Sfânta Treime, credincioşii din Parohia Hunedoara-Timişană, județul Arad, au sărbătorit unul dintre hramurile bisericii parohiale. Un sobor de preoţi din vecinătate, în frunte cu protos. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit un Te-Deum. Preoţii şi credincioşii au înconjurat lăcaşul de cult, rostind ectenii speciale la fiecare latură a bisericii. Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Firiteaz, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad şi parohul Vlad-Sergiu Sandu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Parohiei Şofronea, dirijat de elevul seminarist Mureşan Bogdan.
După Sfânta Liturghie, preoţii şi credincioşii au ieşit în procesiune la o troiţă aşezată între cele doua sate, Firiteaz şi Fiscut, unde s-au întâlnit cu credincioşii din satul Fiscut, însoţiţi de parohul Marius Braiţ, şi împreună au rostit şi au sfinţit holdele. Credincioşii au purtat steaguri bisericeşti, icoane şi frunze de nuc sau tei, pornind spre locul din ţarină, unde preoții au sfinţit apa şi au făcut rugăciunile speciale pentru protejarea holdelor, livezilor și grădinilor. La final, credincioșii au fost stropiţi cu apă sfinţită.