„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Profesoara Dagmar Heller a conferenţiat la Cluj-Napoca
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc joi, 25 iunie, o conferinţă susţinută de Dagmar Heller, profesoară şi decan al Institutului Ecumenic de la Bossey, Elveţia, şi secretar executiv în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor, Comisia Credinţă şi Constituţie. Tema conferinţei a fost „Care sunt principalele probleme ecumenice astăzi?“.
Conferinţa susţinută de profesoara Dagmar Heller a avut loc în Sala de Muzică „Vasile Petraşcu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar studenţii teologi au participat în număr mare la evenimentul academic. Alături de profesoara de la Bossey s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, prodecanul instituţiei, pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea şi directorul Radio Renaşterea, Paul Siladi. În debutul conferinţei, părintele decan Vasile Stanciu i-a urat bun-venit prof. Dagmar Heller şi i-a mulţumit pentru efortul de a veni până în Cluj-Napoca pentru a le prezenta teologilor principalele subiecte din dialogul ecumenic actual.
În prima parte a prelegerii, prof. Dagmar Heller a prezentat un scurt istoric al mişcării ecumenice şi al dialogului dintre Bisericile creştine, apropierea dintre cultele istorice fiind simţită mai mult după cel de-al doilea război mondial, când ideea de pace şi de reconciliere a marcat relaţiile interconfesionale şi interreligioase. Ca şi în acele vremuri, a subliniat Dagmar Heller, actualul Consiliul Mondial al Bisericilor, cu sediul la Geneva, Elveţia, încearcă să aibă o voce puternică în ameliorarea conflictelor şi instaurarea păcii în ţări afectate de conflicte sângeroase, cum ar fi Siria sau Ucraina. Prin mărturisiri comune, rugăciuni, acte filantropice şi intervenţii pe lângă factorii politici, Bisericile membre ale mişcării ecumenice încearcă să contribuie la stingerea conflictelor militare şi la instaurarea păcii în mai multe părţi ale lumii. De asemenea, una dintre problemele principalele de pe agenda de lucru din cadrul mişcării ecumenice este cea legată de ecologie şi schimbările climaterice.
Unitate şi diversitate
În a doua parte a conferinţei, prof. Dagmar Heller a vorbit studenţilor teologi despre cele mai noi teme de discuţii din cadrul dialogului teologic dintre Bisericile creştine, prin care se încearcă atingerea unităţii creştine, dar păstrându-se diversitatea confesională, identitară şi spirituală.
„Lucrările comune ale Bisericilor în lume nu pot fi separate de căutarea unei unităţi vizibile a creştinătăţii. Sunt multe întrebări legate de unitatea Bisericilor, cum ar fi ce este aceasta. Ştim că Mântuitorul Iisus Hristos s-a rugat pentru unitatea lumii, cum aflăm din Evanghelia de la Ioan, capitolul 17. Dar Mântuitorul Hristos nu ne spune cum trebuie să fie această unitate. A doua chestiune este prin ce căi se realizează această unitate. Există mai multe răspunsuri la această întrebare. Unii ar spune că unitatea înseamnă să devenim o Biserică, un singur trup, cu un singur cap. Alţii spun că unitatea înseamnă doar a lucra împreună în lume pentru cei aflaţi în suferinţă. Alţii ar spune că unitatea s-ar împlini atunci când vom putea celebra împreună Sfânta Euharistie la aceeaşi masă. Oricare ar fi răspunsul, vedem că nu s-a clarificat această chestiune, dar observăm că s-au făcut anumite progrese în discuţiile avute în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor“, a subliniat prof. Dagmar Heller.
La final, studenţii au avut posibilitatea să adreseze întrebări legate de cele prezentate. Părintele decan Vasile Stanciu a încheiat evenimentul academic subliniind importanţa unor astfel de manifestări ştiinţifice pentru formarea tinerilor teologi.
„Îi mulţumim doamnei profesoare Dagmar Heller pentru că ne-a împărtăşit atâtea idei interesante, venite din partea unui om avizat, un cercetător din cadrul mişcării ecumenice actuale“, a spus pr. Vasile Stanciu.