„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Profesorul Jürgen Moltmann a conferenţiat la Sibiu
Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a găzduit ieri, 6 octombrie, o conferinţă susţinută de renumitul profesor şi teolog german Jürgen Moltmann. Prelegerea cunoscutului teolog a fost intitulată „Venirea lui Dumnezeu. Elemente de eshatologie creştină”.
Evenimentul academic s-a bucurat de un maxim interes din partea mediului teologic sibian, a mediului universitar şi cultural din cetatea transilvană, fiind perceput ca o adevărată sărbătoare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Profesorul Jürgen Moltmann a revenit după mai bine de 40 de ani la Sibiu, fiind legat de România prin prietenia avută cu părintele Dumitru Stăniloae. Conferinţa din cetatea transilvană a constituit o dovadă a viabilităţii dialogului teologic dintre mediul teologic evanghelic şi cel ortodox românesc. Din acest motiv, la conferinţă au fost prezenţi numeroşi clerici şi teologic luterani din Sibiu, amintindu-i aici pe episcopul emerit dr. Christoph Klein şi pe prof. dr. Hermann Pitters. O bună parte a corpului profesoral de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a fost prezentă la evenimentul academic, iar moderatorul conferinţei a fost prof. dr. Ştefan Tobler de la Departamentul de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”.
În debutul conferinţei, decanul facultăţii de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Aurel Pavel i-a urat bun-venit profesorului german şi a subliniat importanţa acestui eveniment pentru viaţa academică a instituţiei de învăţământ teologic din Sibiu.
„Este o bucurie mare şi o onoare să-l avem ca oaspete pe domnul profesor Jürgen Moltmann, cel mai mare teolog evanghelic în viaţă. Domnul profesor a mai păşit în facultatea noastră acum 40 de ani şi vă mărturisesc faptul că Jürgen Moltmann este un apropiat al Ortodoxiei şi că a fost prieten şi colaborator al părintelui Dumitru Stăniloae în cele ale teologiei ca ştiinţă. Venirea domniei sale este o experienţă în plus pentru noi”, a spus părintele Aurel Pavel.
Prezentarea vieţii şi, în mod special, a activităţii teologice şi de cercetare a profesorului Jürgen Moltmann a fost făcută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. Lucrările sale teologice, a subliniat acesta, elaborate într-o perioadă a unei Europe postbelice frământate de conflicte şi transformări politice şi sociale, au adus în prim-plan o teologie a speranţei.
„Teologia profesorului Jürgen Moltmann vine ca răspuns la această criză, la această traumă a însângerării Europei, a tragediei care a cuprins planeta în prima jumătate a secolului al XX-lea, dar ale cărei sechele s-au văzut şi în deceniile postbelice, în anii 50’-60’, care au fost decenii ale tensiunilor, absurdităţilor, nonsensului, ale unei exasperări a întregii civilizaţii. Pe acest fond a apărut gândirea teologică a lui Jürgen Moltmann, cu acest manifest numit
„Începutul tuturor lucrurilor”
Prelegerea profesorului Jürgen Moltmann a fost o sinteză şi o prezentare a lucrării „Das Kommen Gottes. Christliche Eschatologie”, apărută în 1996 şi tradusă recent în limba română sub titlul „Venirea lui Dumnezeu. Tratat de eshatologie creştină”.
Lucrarea a fost lansată, cu această ocazie, la Sibiu, iar toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să o achiziţioneze şi să primească un autograf al autorului. Profesorul Jürgen Moltmann a sintetizat teologia eshatologică prin câteva idei conturate în jurul învăţăturii conform căreia lumea va fi transfigurată prin puterea lui Hristos Cel Înviat şi a Sfintei Treimi.
„Punctul de plecare al eshatologiei Învierii lui Hristos nu îl reprezintă sfârşitul, sfârşitul tuturor lucrurilor, sfârşitul istoriei, dispariţia omului în urma unei catastrofe nucleare sau ecologice, ci începutul: începutul tuturor lucrurilor, începutul vieţii celei noi, începutul Împărăţiei lui Dumnezeu, începutul învierii morţilor, începutul lumii viitoare a lui Dumnezeu. Pentru că în Învierea lui Hristos ni s-a arătat viaţa veşnică (I Ioan 1, 1-2); odată cu Învierea lui Hristos a sosit viaţa veşnică; odată cu învierea lui Hristos a sosit victoria vieţii asupra morţii; odată cu Învierea lui Hristos s-a arătat slava lui Dumnezeu. Prin Învierea lui Hristos, Dumnezeu aşază un nou început. Din acest motiv
La conferinţa de la Sibiu a fost invitat şi Vasilică Mugurel Păvălucă, autorul tezei de doctorat „Lucrarea lui Dumnezeu în creaţie după Părintele Stăniloae şi Jürgen Moltmann”, cadru didactic la Institutul de Teologie Protestantă din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umane şi Teologie de la Universitatea din Dortmund, Germania. Vasilică Mugurel Păvălucă a vorbit despre teologia celor doi mari profesori şi dialogul dintre teologia protestantă apuseană şi cea ortodoxă. La finalul conferinţei, participanţii au avut posibilitatea să adreseze întrebări legate de cele prezentate şi să dialogheze cu profesorul Jürgen Moltmann.