„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Program de promovare a lecturii în Parohia Mociu II, Cluj
În contextul constatării unei lipse acute de interes faţă de lectură în rândul tinerilor, programul de durată al Parohiei Mociu II îşi propune să găsească soluţii concrete în vederea ieşirii din starea de dependenţă faţă de noile medii electronice de transmitere a informaţiei şi de cultivare a cititului, care stimulează gândirea şi comunicarea într-un mod pozitiv decisiv.
În perioada 1 iunie – 15 august, în Parohia Ortodoxă Mociu II din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, se desfăşoară un program inedit dedicat copiilor şi tinerilor, intitulat „Convinge-mă să citesc!”.
Motivat de dependenţa tot mai mare de tehnologie a tineretului şi scăderea dramatică a interesului lui pentru lectură, demersul coordonat de părintele paroh Grigore-Toma Someşan, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi doctorand al acesteia, îşi propune să îi determine pe tinerii parohiei să redescopere bucuria cărţii şi să înveţe să pătrundă în universul fascinant al poveştilor. De-a lungul acestei perioade, atât părintele, cât şi diferiţi invitaţi susţin workshopuri tematice şi propun participanţilor noi chei de înţelegere a cărţii, iar la final tinerii vor fi învăţaţi cum să realizeze o fişă de lectură, care să le poată fi utilă şi ulterior. Întregul proiect se va încheia la data de 15 august când, la finalul Sfintei Liturghii, în prezenţa autorităţilor locale, copiii vor primi diplome şi premii.
Demersul, la care participă peste 30 de tineri ai comunităţii, face parte dintr-o serie mai largă de proiecte coordonate de părintele Grigore Someşan, alături de o serie de şcoli de vară, unele dintre ele organizate în parteneriat cu instituţii precum „World Vision România”, în cadrul cărora tinerii parohiei au posibilitatea de a participa la seri culturale, proiecţii de film şi alte activităţi cu rol catehetic-educativ. De asemenea, şcolile de vară şi proiectele anterioare includ ieşiri în aer liber, activităţi de explorare şi cercetare, dar şi excursii la mănăstiri precum Nicula sau Piatra Fântânele sau obiective turistice şi muzee. Pentru activităţile desfăşurate, copiii parohiei au fost premiaţi de-a lungul timpului atât la nivelul Protopopiatului Cluj I, cât şi la nivel eparhial. În plus, toate aceste proiecte au contribuit la crearea unor legături între şcoală, familie, biserică şi autorităţile locale, dar şi la o cunoaştere holistică şi interdisciplinară a credinţei şi la crearea de frumoase legături cu parohiile învecinate, cu care comunitatea colaborează adesea, după cum a declarat părintele paroh.