„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Program dedicat „Mamei”, la Liceul Ortodox din Oradea
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a fost vineri, 24 februarie, gazda unui program cultural-educativ și artistic, intitulat „Mama”, organizat la inițiativa și în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.
Programul de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a reunit elevi, studenți, cadre didactice, artiști, preoți și mame. A fost prezentă, la această manifestare şi mama PS Episcop Sofronie, Maria Drincec. În deschiderea manifestării, părintele Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei și directorul Liceului Ortodox, a subliniat faptul că programul „s-a dorit a fi unul de mare emoție și sensibilitate în contextul societății în care trăim, când parcă se dorește tot mai mult o înstrăinare de tradițiile și de valorile Bisericii și ale Neamului, promovate în primul rând în familie, al cărei liant de bază este mama”.
Manifestările au început cu imnul-axion „De tine se bucură”, interpretat de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos.
Au interpretat, apoi, cântece şi versuri dedicate mamei, elevii clasei a II-a B de la Liceul Ortodox, îndrumați de profesoarele Angelica Suciu și Florica Dăgău.
Din repertoriul liric românesc, evocat de elevii mai mari ai Liceului Ortodox, s-au regăsit versurile lui Mihai Eminescu, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Lucian Blaga, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu și Grigore Vieru, în poezii care descriu „chipul blând și sfânt al Mamei”. Au urmat interpretări susţinute de studenții Carmen Sabou, Alexandru Carțiș, Nicolae Văscan și Paul Oros, alături de arhid. prof. Ștefan Lakatos și interpreții Florina și Florin Mariș-Hinsu. Programul cultural a fost completat cu două eseuri intitulate generic „Gânduri despre mama”, compuse de elevul Mirel Fanya și de studentul teolog Andi Bacter.
Un preambul al „Marşului pentru viaţă”
La finalul programului, PS Episcop Sofronie, a rostit un cuvânt de binecuvântare și de felicitare adresat organizatorilor și participanților la acest program: „Ne-am bucurat de toate aspectele culturii care o celebrează, o onorează pe mamă în general, pe mama fiecăruia dintre noi, fie mai presus de toate pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Bisericii și Maica tuturor creștinilor dreptmăritori. Cred că ne-am simțit cu toții într-o mare familie duhovnicească, pentru că de fapt aceasta este Biserica, o mare familie duhovnicească. Până și terminologia trimite la familie; avem părinți și maici duhovnicești, sunt fii și frați duhovnicești”.
Ierarhul a mai menţionat că sărbătoarea „este într-un fel militantă, provocatoare, pentru noi, pentru conștiința noastră creștină. Avem în acest sens un , care se va desfășura în toată țara, providențial, chiar în ziua Bunei Vestiri. Marșul acesta pentru viață este dedicat tocmai Mamei și Copilului pentru apărarea vieții și a dreptului la viață, a demnității vieții, așa cum Dumnezeu a lăsat-o să fie din clipa zămislirii, până în ultima clipă a omului pe pământ. De aceea, vom face un zid viu, un zid uman pentru apărarea Mamei și a Copilului, prin dragoste, rugăciune și milostenie, iar sărbătoarea de astăzi este un preambul al evenimentului din 25 martie”.
Cu ocazia împlinirii a zece ani de la întronizarea în scaunul episcopal al Eparhiei Oradiei, pe 25 februarie 2007, PS Episcop Sofronie a fost felicitat de către colectivul de elevi și profesori de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și de către toți cei prezenți, școala confesională fiind ctitorită de ierarh în primul an de la urcarea în scaunul vlădicesc al Oradiei.