„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Program duhovnicesc pentru studenții teologi clujeni
Studenții teologi și elevii seminariști clujeni participă la prima săptămână duhovnicească din Postul Mare. Pe parcursul săptămânii, tinerii participă la Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, urmată de câte un cuvânt de învățătură, susținut de un invitat.
Ciclul serilor duhovniceşti din Postul Mare vor începe joi, 14 martie, cu participarea lui Gheorghe Colțea, protopop al Branului și Zărneștiului, autor de cărți de predici și moderator în cadrul emisiunilor Radio Trinitas și Trinitas TV. Părintele Gheorghe Colțea va participa de la ora 18.00 la slujba Canonului cel Mare de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la sfârşitul căreia va rosti un cuvânt de învățătură. De la ora 20:00, la amfiteatrul de la Facultatea de Chimie (Str. Arany Janos, 14), părintele Gheorghe Colțea se va întâlni într-un dialog cu tinerii. Tema întâlnirii va avea titlul: „Destinul neamului nostru la cumpăna dintre milenii”, conform ASCOR Cluj.
Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, a lansat studenților o invitație de a participa la activitățile duhovnicești ale facultății.
„Dragi studenți, acum, la începutul Sfântului și Marelui Post, doresc să vă împărtășesc câteva gânduri: deși Postul Mare ne aduce aminte de pătimirile Mântuitorului și este considerat un post aspru, el să aducă în inimile noastre bucuria viețuirii în și cu Hristos, pentru că aceasta este Ortodoxia, nu o instituție, ci «o viață nouă cu Hristos, condusă de Duhul Sfânt» (Serghei Bulgakov); acest post să mai picure în viața noastră «frumusețea și armonia laudei lui Dumnezeu prin cultul divin, prin cântarea liturgică și prin chemarea neîncetată a numelui lui Iisus» (Boris Bobrinskoy). Vă invit să participați la toate activitățile duhovnicești ale facultății, dar să nu neglijați studiul academic, cel care vă arată calea dreptei credințe și vă trezește în suflet dorința fierbinte de a-L descoperi pe Dumnezeu și prin Teologie”, a spus decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
De asemenea, pr. prof. dr. Vasile Stanciu i-a îndemnat pe tineri să cultive, în această perioadă, „virtutea prieteniei duhovnicești, pentru ca și în acest mod să deveniți o familie unită și condusă de principii morale sănătoase și pilduitoare pentru alți tineri din Universitate și nu numai; prietenia duhovnicească presupune renunțare la egoism și egocentrism, și concentrarea pe viața spirituală, nu doar personală, ci și a semenilor noștri, ghidându-ne după preafrumoasa rugăciune a Sfântului Efrem Sirul: «Așa, Doamne, arată-mi ca să-mi văd păcatele mele și să nu osândesc pe fratele meu»”.