„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Programul „Serilor duhovnicești” din patru parohii clujene, la final
La Parohia „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful" din Cluj-Napoca s-a încheiat programul „Serilor duhovnicești” din Postul Sfintelor Paști, cu participarea preoților și credincioșilor din patru parohii clujene.
La programul duhovnicesc au participat parohiile „Sfântul Mina" (pr. Dumitru Bărbos, pr. Iliuță Popa), „Nașterea Domnului” (pr. Nicolae Buda, pr. Ciprian Taloș), „Sfântul Dumitru cel Nou" (pr. Iacob Cismaș, pr. Iustin Tira și pr. Andrei Dutca) și parohia gazdă a evenimentului de duminică, 7 aprilie, unde este paroh Sorin Marciuc. Parohia „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” a fost înființată în 2017, în zona Becaș-Borhanci din Cluj-Napoca. Slujbele se oficiază în prezent la parterul unui bloc de pe Strada Zăvoiului nr. 5.
La Taina Sfântului Maslu, săvârșită duminică, 7 aprilie, capela a fost plină de preoții și credincioșii celor patru parohii, care s-au rugat împreună.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Dumitru Bărbos, care arătat că scopul credincioșilor este să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu, dar „pe lângă harul și binecuvântarea ce se revarsă asupra noastră, trebuie să ne aducem și noi contribuția: este importantă această împreună-lucrare, Dumnezeu de sus și noi de jos. Și în Evangheliile de la Sfânta Taină a Maslului avem două modele de conlucrare cu Dumnezeu la mântuire: unul este Zaheu vameșul, catalogat de societate ca un om pierdut, dar prin dorința de a-L cunoaște pe Hristos (…) și-a salvat sufletul: acesta este un model de a stărui în îndreptare; al doilea model este femeia cananeancă, mama care, și ea, a îndrăznit dincolo de umilință și a primit vindecarea fiicei sale (…) Prin cele două exemple, v-aș îndemna să îndrăzniți; adeseori, sub povara păcatelor, a grijilor, uităm drumul, uităm calea! Să nu uităm că avem întotdeauna un Părinte care ne așteaptă, că fiecare suntem un fiu risipitor și pe fiecare dintre noi ne așteaptă cu brațele deschise să ne întoarcem”.
Pr. Dumitru Bărbos a mai spus că perioada postului este „cel mai prielnic timp de a sta cu noi, de a pătrunde înlăuntrul ființei noastre. Alergăm, în fiecare zi, fiecare dintre noi în diverse locuri, seara suntem osteniți. Găsiți-vă timp să stați cu dumneavoastră. În căutările noastre de a-L găsi pe Dumnezeu, chemați-L în rugăciune, împreună cu El vom fi biruitori! Împărtășiți-vă des pentru că acolo unde sălășluiește Hristos înlăuntru ființei noastre, în primul rând, tămăduiește, vindecă, îndreptează și întărește”.
La final, pr. Sorin Marciuc din parohia gazdă a remarcat că „prin această împreună slujire am simțit cu toții că prindem aripi, pentru că suntem aici împreună în unitate și ar trebui să înțelegem noi și neamul românesc că atunci când suntem uniți suntem mai puternici, atunci când suntem uniți în rugăciune Dumnezeu ne ascultă; numai atunci când suntem uniți și ne iubim unii pe alții putem înainta până la porțile cerului, le putem deschide și intra în Împărăția lui Dumnezeu pentru că acolo este unitate și comuniune împreună cu Sfânta Treime, cu Sfinții și cu îngerii”.