„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Proiect al Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov intitulat „Am fost cetăţeanul oraşului Stalin"
Braşovenii şi toţi cei care au mărturii, informaţii, amintiri din perioada 1950-1960, când numele oraşului Braşov a fost schimbat în oraşul Stalin, sunt invitaţi să se implice într-un nou proiect al Muzeului Judeţean de Istorie intitulat „Am fost cetăţeanul oraşului Stalin”.
Acesta este singurul proiect românesc finanţat de Comisia Europeană pe componenta „Memorie istorică europeană”. Este şi primul proiect cu finanţare de la Comisia Europeană câştigat de o instituţie culturală braşoveană, a menţionat, luni, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, citat de Agerpres.
„Pregătim o caravană, un fel de stand, care se va deplasa prin cartierele muncitoreşti ale Braşovului, pentru ca braşovenii să afle cât mai multe lucruri despre proiect. Cei care au mărturii despre acea perioadă, atât orale, cât şi copii după diverse obiecte, imagini, sunt invitaţi să ni se alăture. Echipa caravanei este formată din angajaţi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi din studenţi de la Facultatea de Sociologie a Universităţii «Transilvania». M-aş bucura foarte mult dacă aş găsi colecţionari români care au fost în circuite în oraşele socialiste din Europa acelei perioade, care au mărturii şi care ar dori să ni se alăture”, a declarat Nicolae Pepene, conform Agerpres. Acesta a precizat că partea de organizare s-a încheiat şi se intră într-o altă etapă a proiectului, la fel de importantă, unde munca devine vizibilă: „Etapa următoare nu se mai desfăşoară în arhive, în echipe de lucru, ci se va desfăşura în această campanie de stângere de mărturii. De asemenea, se va merge pe promovarea expoziţiei oraşului Stalin, care va avea loc la Braşov, în luna noiembrie, iar în luna august vom avea tot la Braşov şcoală de vară a proiectului la care vor participa toţi implicaţi în proiect din cele şase oraşe Stalin. Principalul scop al proiectului este acela de a conferi cetăţenilor cunoştinţe semnificative despre istoria recentă, despre modul în care regimurile totalitare staliniste au privat cetăţenii de drepturile lor fundamentale şi au condus la abuzuri în masă, astfel încât o asemenea tragedie să nu se mai întâmple”.
Proiectul va fi implementat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov împreună cu partenerii săi: Muzeul Naţional de Istorie al Albaniei, Universitatea Dunaujvaros (Ungaria), Muzeul Regional de Istorie Varna (Bulgaria), Katowice Miasto Ogrodow (Polonia), Arhivele Naţionale ale Ungariei, European Network Remembrance and Solidarity (Polonia), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc - IICCMER. Oraşele participante la acest proiect sunt: Braşov, Katowice (Polonia), Dunaujvaros (Ungaria), Varna (Bulgaria), Eisenhuttenstadt (Germania) şi Kucove (Albania).