„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Proiect pentru tineri harghiteni
În cadrul proiectului „Istorie pentru Tine”, 17 tineri au avut posibilitatea de a afla informații despre istoria lumii. Activitatea a fost organizată de Asociația Social-Educativă „Andrei Șaguna”, în parteneriat și cofinanțare de la Consiliul Județean Harghita, cu sprijinul Departamentului pentru Tineret și Cateheză din cadrul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, Tinerii au participat săptămânal la cursuri de istorie antică și medievală şi s-au întâlnit la sediul Centrului Cultural „Miron Cristea” din municipiul Miercurea Ciuc. Evenimentul central al proiectului s-a concretizat prin vizitarea unor muzee reprezentative. Pe 4 iunie, cei 17 elevi au vizitat Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, unde au putut vedea mobilier vechi, pictură și sculptură, precum și o colecție de o valoare inestimabilă a arhivei de peste 25.000 de documente ale familiei Mureșenilor. Pe drum, tinerii au făcut un popas la Poarta Ecaterinei și la Poarta Șchei, două dintre fostele vămi din perioada în care Cetatea Brașovului era fortificată și înconjurată de ziduri de apărare. Tinerii au vizitat apoi Casa Memorială „Ștefan Baciu”, unde ghidul a oferit informații inedite despre acest om de cultură, originar din Brașov.
A urmat vizita la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, unde tinerii au văzut Sala de clasă închinată lui Anton Pann, Sala tiparniței Diaconului Coresi, muzeul de carte veche, icoane pe sticlă, pictură, papirusuri şi o vastă arhivă documentară cu caracter inedit, toate regăsite în muzeul aflat în apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, și coordonat de pr. Vasile Oltean. În cadrul proiectului a participat ca voluntar profesoara de religie ortodoxă Loderana Bijec, din Miercurea Ciuc, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.