„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Proiecte educative și activități cu tinerii la Slimnic, Sibiu
În satul Slimnic din județul Sibiu, tinerii și copiii sunt implicați în diverse activități catehetice, educative și duhovnicești menite să aducă în sufletele beneficiarilor de la Centrul parohial „Sfinții Timotei și Mavra” o rază de lumină și de speranță. În același timp, credincioșii din Slimnic beneficiază de diferite proiecte misionare și spirituale.
Centrul parohial „Sfinții Timotei și Mavra” din Slimnic a fost inaugurat în 3 mai 2010, data prăznuirii acestor sfinți. Prin acest centru al Parohiei Slimnic I au fost propuse mai multe proiecte dedicate copiilor din sat. Anul trecut, în cadrul parteneriatului cu Școala cu clasele I-VIII din localitate s-au organizat mai multe activități, prin câteva proiecte.
„Am implicat un grup de elevi în Proiectul «Perle omiletice ivirene pe Crucea Potir de Slimnic», o activitate dedicată sfântului Antim Ivireanul. De asemenea, copiii au mers la câteva piese adecvate vârstei lor la Teatrul «Radu Stanca» din Sibiu și la un concert de cântece religioase la Târgul de carte și revistă religioasă din Sibiu. În postul Adormirii Maicii Domnului parohia noastră a organizat un Centru de vacanță, zilnic între orele 8.00-15.00, coordonat de profesoara Vera Piț, la care au participat 15 copii. Activitățile lor au cuprins teme precum «Să ne cunoaștem istoria», «Piticii cetății-jocuri și amuzament în cetatea Slimnic (sec XIV)», învățarea de noi pricesne și răspunsuri liturgice și altele”, ne-a spus pr. George Piț de la Parohia Slimnic I.
Elevii din grupul de cateheză al parohiei au participat la expoziția dedicată Sfântului Andrei Șaguna din cadrul „Zilelor șaguniene” 2016 cu mai multe Cruci-Potir scrise cu îndemnuri duhovnicești ale sfântului. Pentru copiii și tinerii parohiei se organizează cateheze în postul Adormirii Maicii Domnului și se oferă daruri la începutul de an școlar, constând în rechizite. Copiii primesc daruri și la Sfântul Nicolae.
„Copiii se spovedesc și se împărtășesc de cel puțin două ori pe an, la Paști și la Crăciun. Ei sunt nelipsiți de la cele două hramuri ale bisericii parohiale, de la sărbătoarea Sfintei Parascheva și la Sfinții Timotei și Mavra”, ne-a mai spus pr. George Piț.
Grija față de credincioși
În paralel cu aceste activități dedicate tinerilor și copiilor în parohie se organizează și alte acțiuni. Periodic sunt efectuate vizite pastorale la casele enoriașilor pentru a-i spovedi și împărtăși pe cei bolnavi și pentru a consolida relația duhovnicească dintre paroh și enoriași, precum și pentru rezolvarea unor probleme de ordin moral sau familial.
„Bolnavii au beneficiat de asistență religioasă atât acasă cât și la spitale. De asemenea, am organizat pelerinajele la locuri sfinte, adevărate momente de coagulare pastorală. Recunoștința, căința, cererea ajutorului de la Dumnezeu se împletesc în atitudinea pelerinului la locurile sfințite. Pelerinajul îl înțelegem ca pe un revers al proverbului «Omul sfințește locul». Reciproca e cel puțin la fel de validă: «Locul sfințește omul». Au fost organizate pelerinaje cu câte 50 de participanți la Mănăstirea «Sfântul Ioan Botezătorul» din Alba, la hramul Mănăstirii Oașa, la Mănăstirile Nicula, Râmeț și Dumbrava, Schitul «Înălțarea Sfintei Cruci», Râpa Robilor-Aiud”, ne-a mai spus părintele Piț.
Finalizarea picturii la biserică
Una dintre lucrările importante finalizate recent în parohie a fost pictura interioară în frescă a Bisericii „Sfânta Paraschiva” din Slimnic, lucrare începută în anul 2008. Familiile din Slimnic au asigurat, în acești ani, hrana pentru masa pictorilor, prin rotație. Pictorul Valentin Popa cu soția Elena, alături de ucenicul Iulian Ciornei au realizat la Slimnic o compoziție picturală bizantină de o admirabilă frumusețe.
„Au fost donații consistente, mulți slimniceni întrecându-și posibilitățile pentru realizarea frumuseții interioare a Casei Domnului. Alături de enoriași am avut un prieten al parohiei noastre care ne-a susținut constant, domnul Pavel-Dumitru Ghișe din Sibiu. Pentru a susține financiar această lucrare am vândut prescuri făcute la Slimnic în multe alte parohii sibiene și din împrejurimi, precum și la Catedrala Mitropolitană. Prescurile de la Slimnic sunt pregătite după rânduiala învățată la mănăstire de enoriașa Elena Stângu. Toată osteneala aceasta a depus-o în ultimii zece ani, prin vânzarea acestor prescuri, pentru a contribui la pictura bisericii. Aducem un gând adânc de recunoștință față de jertfa acestei femei”, ne-a mai spus părintele George Piț.
În anul 2016 s-au împlinit zece ani de slujire pastorală a preotului George Piț la Slimnic. Alături de credincioșii din parohie, Consiliul Parohial și Comitetul de femei au depus eforturi pentru a duce la bun sfârșit lucrările la biserica nouă, începută în 1990. Fiecare consilier răspunde de un sector parohial pe care îl coordonează atunci când e vorba de munca voluntară, dar și de alte situații care se ivesc: masa oferită pictorilor, legătura cu parohul etc. Comitetul de femei are o implicare susținută în evenimentele importante din parohie, curățenia bisericii la marile sărbători, ajutorarea persoanelor vârstnice sau bolnave.
„Obiectivele unui paroh rămân mereu aceleași: să se modeleze pe sine și sufletele încredințate după chipul lui Dumnezeu, să hrănească duhovnicește prin sfintele Taine și rânduiala liturgică pe membrii comunității, pentru ca ascultarea lor de părintele duhovnic să fie o normalitate liber asumată. Sfântul Pavel îndeamnă pe preoți și pe credincioși să fie atenți la un principiu, în egală măsură un avertisment și un criteriu spiritual cât se poate de concret: preotul «priveghează pentru sufletele voastre, având să dea seama pentru ele» (Evrei 13, 17)”.
Corul parohial
Anul 2016 a adus un moment important pentru Corul „Tezaur” al Parohiei Slimnic I, inițiat și condus de paroh: apariția în emisiunea „Magazin Folcloric” a Televiziunii Patriarhiei Române, Trinitas TV, ediția din ziua de Crăciun. Trei colinde înregistrate de membrii corului în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului au fost promovate în această emisiune. De asemenea, corul a participat cu mai multe piese muzicale la festivitatea de închidere a Târgului de Carte și Revistă Religioasă la Biblioteca „ASTRA”, precum și la un concert de colinde la Casa Armatei Sibiu.
„Același cor a fost prezent la colindul prin care l-am felicitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu cu prilejul Nașterii Domnului. Concertul de colinde al corului a avut loc în ziua Nașterii Domnului în parohia noastră și a doua zi de Crăciun la Biserica parohiei Slimnic II. Corul și Parohia au invitat la Slimnic pe membrii Cenaclului Lumină Lină din Sibiu pentru un concert, eveniment de remarcabilă ținută patriotică. De asemenea în postul Crăciunului am avut bucuria de a avea în biserică un grup de 60 de tineri, elevi și studenți membri ai Organizației Tinerilor din Sibiu, care au dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie și au susținut un concert de colinde tradiționale cu care ne-au încântat”, a mai spus părintele George Piț.