„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Proiectul cultural „Braşov 1916” în Piaţa Sfatului
Aniversarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, în 2016, va fi marcată la Braşov cu numeroase manifestări care vor avea loc în Piaţa Sfatului şi care vor include: un festival internaţional de reconstituire istorică, o expoziţie muzeală cu bunuri culturale prezentate în premieră, un simpozion cu conferinţe în aer liber, un modul de educaţie civică pentru elevii braşoveni etc.
Aniversarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, act istoric decisiv pentru realizarea statului naţional unitar român, va fi marcată în oraşul de sub Tâmpa, prin proiectul cultural „Braşov 1916”, conform directorului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, istoricul Nicolae Pepene.
„Braşovul este un oraş istoric, însă este cunoscut mai mult pentru istoria medievală. Anul acesta însă, Braşovul o să fie primul în planul aniversărilor şi evenimentelor dedicate Primului Război Mondial, pentru că Primul Război Mondial pentru România a început din zona Braşovului. Ştim bine că primele trupe române au intrat în Transilvania prin trecătoarea Branului, iar primul erou, colonelul Gheorghe Poenaru Bordea, a căzut la datorie la Fundata în judeţul Braşov. De asemenea, în campania militară din anul 1916, pe teritoriul judeţului Braşov s-au desfăşurat o parte din cele mai importante lupte de pe frontul românesc, bătăliile date la Braşov, Pasul Predeal, Fundata-Giuvala, Vama Buzăului. Iar Braşovul a fost cel mai important oraş transilvănean în care a intrat armata română, 16/28 august 1916”, a spus istoricul Nicolae Pepene, citat de Agerpres.
Cu ocazia celor patru săptămâni anterioare retragerii peste Carpaţi, pentru prima oară în istoria modernă a Transilvaniei, o parte din localităţile judeţului, în frunte cu oraşul Braşov, au fost conduse de administraţie românească, primar, prefect, a spus istoricul.
De asemenea, Nicolae Pepene a precizat că proiectul „Braşov 1916” este „expresia culturală a obligaţiei morale a Braşovului de a participa la programul cultural european dedicat Primului Război Mondial cu un eveniment complex, profesionist, inedit, cu anvergură internaţională, dar specific istoriei locale, accesibil unei categorii foarte mari de beneficiari, de la elevi la seniori”.
Manifestări în Piaţa Sfatului
Manifestările dedicate acestei aniversări vor avea loc în şi lângă Casa Sfatului şi vor include un festival internaţional de reconstituire istorică, o expoziţie muzeală cu bunuri culturale prezentate în premieră, o expoziţie outdoor, un simpozion cu conferinţe în aer liber, un volum de documente istorice/catalog de expoziţie, prezentarea unei arhive digitale cu colecţii personale, toate completate la final cu un modul de educaţie civică pentru elevii braşoveni dedicat cultului eroilor.
Activităţile proiectului vor începe în luna iunie cu expoziţia „Intrarea României în Primul Război Mondial”, care se va deschide în sala de expoziţii din Casa Sfatului şi va putea fi vizionată până în luna octombrie.
Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică „Braşov 1916” se va desfăşura în Piaţa Sfatului, în perioada 26-28 august şi va reuni peste 70 de reenactori din România şi străinătate.
Tot în Piaţa Sfatului, în zilele de 26-27 august, va avea loc un simpozion dedicat evenimentului, urmat de filme artistice inspirate din tematica Primului Război Mondial.
„«Braşov 1916» nu este un discurs despre învingători şi învinşi. El dă înţelesuri istoriei Braşovului Primului Război Mondial, iar acestea, împărtăşite miilor de vizitatori, vor genera, la rândul lor, noi conţinuturi care să îmbogăţească viaţa culturală a Braşovului”, a adăugat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, citat de Agerpres.
O parte dintre fondurile necesare susţinerii Proiectului Braşov 1916 sunt asigurate de Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, urmând să fie atrase şi fonduri din alte surse.