„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Proiectul „Icoana din sufletul meu”, în centre ale Filantropiei Ortodoxe Alba
Copiii ocrotiți în Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș și în Centrele de zi „Sfântul Serafim de Sarov” - Războieni și „Sânta Filofteia” - Silivaș sunt implicați în Proiectul educațional „Icoana din sufletul meu”.
Proiectul se desfășoară în perioada 25-29 martie la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș și este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria Ocna Mureș și Casa de Cultură „Ion Sângereanu”. În cadrul acestui proiect au loc ateliere de creație, copiii realizând icoane pe sticlă sau pe farfurii, obiecte personalizate în tehnica șervețelului sau diferite accesorii din hârtie împletită.
„Scopul proiectului este afirmarea și stimularea potențialului creativ al elevilor prin intermediul artelor plastice în cadrul atelierelor de creație”, a precizat Liana Stoica, referent de specialitate.
Pe 28 martie un grup reprezentativ de copii s-a deplasat la Centrul de Cultură „Augustin Bena” unde au făcut lucrări demonstrative folosind tehnica șervețelului și arta împletirii hârtiei și au asistat la activități de pictură pe farfurii alături de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri, conform Lianei Stoica.
Joi, 28 martie, la Museikon, Alba Iulia, copiii au primit un colț expozițional pentru a expune icoanele pictate pe sticlă, pe farfurii, pe piatră sau pe carton.
În ultima zi a proiectului, vineri 29 martie, în holul Casei de Cultură din Ocna Mureș, copiii implicați în acest proiect își vor prezenta din nou lucrările în fața publicului din oraș.
„Un rol important în desfășurarea acestui proiect l-a avut părintele Cosmin Gherasim de la Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Unirea care i-a îndrumat pe copii în realizarea icoanelor. Ei au ascultat cu mare atenție sfaturile oferite de părinte și au încercat să realizeze cele mai frumoase icoane. Sperăm ca persoanele care le admiră lucrările să le aprecieze, pentru că în fiecare pictură copiii au pus un strop din sufletul lor”, a spus Ciprian Orga, coordonatorul Așezământului social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureș.
Principalul obiectiv al acestor centre de zi este prevenirea abandonului şcolar şi creşterea performanţelor şcolare pentru copiii care se află în situaţii de risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din diferite medii sociale, din categorii de grupuri vulnerabile. Astfel, copiii beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să îşi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază şi de activităţi de dezvoltare personală dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia Alba Iulia.