„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Proiectul „Icoana – imagine pentru suflet și inimă”, la Cluj-Napoca
În cadrul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești” din Patriarhia Română s-a desfășurat, în parohia clujeană „Sfântul Arhanghel Mihail”, Protopopiatul Cluj II, proiectul „Icoana – imagine pentru suflet și inimă”.
Proiectul „Icoana – imagine pentru suflet și inimă” desfășurat la biserica „Sfântul Arhanghel Mihail”, din cartierul clujean Mărăști, a început cu o serie de discuții despre importanța cinstirii icoanelor, iar copiii au înțeles că icoana nu poate fi redusă la obiect estetic, la un obiect de artă, ci este un mijloc de a-L mărturisi pe Dumnezeu, „o fereastră deschisă spre cer”, sau „Biblia în imagini”.
A doua parte a proiectului a constat în desfășurarea unui cerc de icoane pe sticlă. Îndrumați de artistul popular Traian Andraș, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Secția Teologie Artă Sacră, copiii au descoperit tehnica pictării icoanelor pe sticlă. După finalizarea icoanelor, acestea au fost expuse la intrarea în biserică, pentru a fi admirate de credincioși.
„În cadrul acestui proiect, copiii au învățat tehnica picturii pe sticlă, în stil tradițional, stil caracteristic școlilor de iconari din Transilvania, mai ales a celor de la Nicula, de pe cuprinsul Arhiepiscopiei noastre. Totodată, copiii au învățat să cinstească icoanele și să prețuiască lucrul muncit. Activitatea a avut loc în contextul «Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti»”, ne-a spus preotul Ștefan-Rareș Prunean, coordonatorul activităților cu tinerii.
În Parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca se mai desfășoară și alte proiecte cu cei mai mici dintre credincioși, între care și „Sărbătoarea Crăciunului – bucurie și dăruire”, desfășurat pe perioada Postului Nașterii Domnului și „Maica lui Dumnezeu și-a noastră, a tuturor” în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, întâlnirile cu tinerii din parohie au loc în fiecare vineri, de la ora 19.00, în biserica din cartierul clujean Mărăști.