„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Promoția de teologi din 1975 de la Sibiu s-a întâlnit la Oradea
Absolvenții promoției 1975 a Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, s-au revăzut cu ocazia împlinirii a 42 de ani de la finalizarea studiilor universitare.
Revederea absolvenților promoției 1975 a avut loc în stațiunea balneo-climaterică Băile Felix de lângă Oradea, organizator al evenimentului fiind protopopul Oradiei, Dorel Octavian Rus, absolvent al acestei promoții. Dacă în anul 2015, la 40 de la absolvire, întâlnirea a avut loc la Sibiu, împreună cu profesorii și cadrele didactice, s-a luat hotărârea ca an de an să fie organizată o astfel de întâlnire în locații diferite.
Pe parcursul celor trei zile, foștii absolvenți au petrecut momente emoționante, prilej de de a depăna amintiri și a-și prezenta realizările în plan pastoral-misionar și familial. De asemenea, au vizitat câteva obiective religioase și turistice din Episcopia Oradiei: biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric, din Băile Felix, Mănăstirea Izbuc, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună din Oradea, Peștera Urșilor, pescăria din Vașcău ș.a. La biserica „Izvorul Tămăduirii” din Oradea a fost oficiat un parastas pentru ierarhii, profesorii și colegii trecuți la cele veșnice.
Vineri, 9 iunie, preoţii, veniți din aproape toate zonele istorice ale țării, însoțiți de preotese, s-au întâlnit cu Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a primit oaspeții în paraclisul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul Eparhial. Aici, ierarhul a prezentat paraclisul Reședinței Episcopale și muzeul Episcopiei Oradiei.
În pridvorul dinaintea intrării în paraclisul de la Centrul Eparhial şi a intrării în muzeu, PS Episcop Sofronie a făcut o incursiune în istoria vieţii bisericeşti din Crişana, prezentând scenele pictate în ultimii ani. Apoi, au fost vizitate cele patru încăperi ale muzeului eparhial, unde au putut fi admirate cele peste 200 de exponate din colecţiile de documente, manuscrise și tipărituri, carte veche, icoane pe lemn şi icoane pe sticlă, obiecte de cult, veşminte și obiecte liturgice, adevărate mărturii şi vestigii palpabile ale istoriei, culturii şi spiritualităţii Bisericii strămoşeşti din Ţara Crişurilor.
La final, PS Episcop Sofronie al Oradiei a făcut urări de ani mulți și binecuvântați oaspeților, „în mărturisirea credinței strămoșești în pământul străbun al Ardealului și în întreaga Românie, spre slava lui Dumnezeu și bucuria tuturor celor care cu credință, cu fidelitate și cu bucurie mare Îi slujesc Mântuitorului Iisus Hristos și poporului nostru binecredincios”.