„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om de neam mare s-a dus într-o țară îndepărtată ca să-și ia domnie și să se întoarcă. Și, chemând zece slugi ale sale, le-a dat zece mine și a zis către ele:
Promovarea patrimoniului local la Nou Român, judeţul Sibiu
Centrul Cultural – Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” din localitatea Nou Român, judeţul Sibiu, a fost gazda unei manifestări de promovare a valorilor tradiţionale şi culturale locale. Grupul a poposit şi în biserica parohială din Nou Român, unde a fost prezentat istoricul parohiei şi a locaşului de cult.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „My Transylvania” din Sibiu, scopul declarat al acestei asociaţii fiind cel de promovare a patrimoniului local şi a culturii gastronomice prin diferite evenimente de gen. Parteneri la acţiunea din Nou Român au fost Asociaţia „Tură în Natură” din Sibiu (o asociaţie sportivă ce încurajează şi sprijină orice formă de mişcare nemotorizată în aer liber prin respectarea principiilor de protecţie a mediului), Complexul Muzeal Naţional „Astra” (CNM) din Sibiu şi comunitatea locală (gospodinele din sat, producătorii locali, preotul paroh).
Un grup numeros de vizitatori, aproximativ 60 de persoane, cei mai mulţi aflaţi pentru prima dată în Nou Român, a poposit pentru câteva ore în mijlocul comunităţii de aici. Pentru oaspeţi au fost întinse mese bogate, producătorii locali punând la dispoziţie cele mai bune şi sănătoase produse tradiţionale, gospodinele s-au trezit devreme şi au preparat cele mai gustoase mâncăruri. Rezultatul muncii a fost unul extrem de lăudat, un aport deosebit având şi comunitatea maghiară din sat, care şi-a etalat bunătăţile şi produsele proprii.
În ceea ce priveşte cea de a doua componentă a manifestării, cea culturală, după festinul gastronomic a urmat prezentarea şi vizitarea de către cei prezenţi a muzeului din sat. Ghidajul a fost realizat de către Mirela Iancu, director de marketing al CMN Astra, iar despre personalitatea doctor Gheorghe Telea Bologa au vorbit conf. univ. dr. Dragoş Varga (redactor Revista Transilvania Sibiu). Despre comunitatea locală au vorbit pr. pensionar Bunea Ioan Gheorghe, fiu al satului şi parohul.
După ce a fost vizitat muzeul, a avut loc o mică plimbare prin sat, iar amănunte despre istoria locului, case şi alte obiective au fost oferite de paroh.
Pentru câteva minute, grupul a poposit şi în biserica parohială din Nou Român, unde a fost prezentat istoricul parohiei şi a locaşului de cult. Pentru a admira împrejurimile satului, grupul a fost condus, apoi, la Cimitirul parohial, situat la un loc mai înalt, de unde se deschide o perspectivă deosebită asupra Munţilor Făgăraşului, râului Olt şi a Ţării Făgăraşului. Vizitatorii au revenit apoi la Muzeu, unde au fost aşteptaţi cu alte bunătăţi: supe, tocăniţă de miel, desert.