„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Record de vizitatori în muzee din Transilvania
437.374 – acesta este numărul vizitatorilor înregistraţi pe tot parcursul anului 2015 în Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA din Sibiu. Sunt cu aproximativ 75.000 mai mulţi ca în 2014 (364.848) şi cu aproape 65.000 mai mulţi faţă de vizitatorii înregistraţi în 2013 (374.419). Numărul celor care au trecut pragul unităţilor muzeale CNM ASTRA pe tot parcursul anului trecut este cel mai mare din ultimii trei ani. Şi Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din Alba Iulia a înregistrat în 2015 un număr record de vizitatori, respectiv 154.70
Anul 2015 a fost unul productiv pentru Muzeul ASTRA din Sibiu. Lună de lună au avut loc, în medie, câte două evenimente care au reuşit să strângă în muzeu mii de oameni, chiar zeci de mii, așa cum a fost la evenimente precum Noaptea Muzeelor (24.000), Târgul Creatorilor Populari şi Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare (12.500). Conform datelor transmise Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al CNM ASTRA Sibiu, „resimţim o creştere în rândul publicului tânăr. Faţă de 2014, statisticile noastre arată faptul că sunt de două ori mai mulţi vizitatori cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Totodată, aceleaşi statistici indică faptul că un procent de 15% din nr. total de vizitatori este dat de turişti din străinătate (Germania, Franţa, Olanda, Anglia, Suedia, Japonia etc.)”.
În 2015, CNM Astra a pus accentul pe evenimente interactive, naţionale şi internaţionale, în care vizitatorii au avut rolul principal şi au avut ocazia să se implice, aşa cum au fost Târgul de ţară, Târgul de case, grădină şi peisaj, Târgul de olărit – „Frumos. Ceramic. Folositor”, Olimpiada "Meşteşuguri artistice tradiţionale” ş.a.
„Pentru 2016, am pregătit o strategie axată pe interacţiunea directă cu publicul. Vrem ca vizitatorii noştri să-i cunoască mai bine pe toţi cei care fac acest Muzeu să fie unul de top pe plan mondial. Vorbim aici despre munca de cercetare care stă în spatele expoziţiilor organizate de noi, dar şi despre activitatea din teren, din teritoriu, a muzeografilor noştri. Desigur că rezultatele sunt vizibile, dar în spatele lor stă o muncă asiduă şi bine pusă la punct. Anul 2016 a fost desemnat Anul internaţional al seminţelor de leguminoase de către UNESCO. Avem în plan să realizăm un circuit de producţie intern, prin care la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber să putem servi vizitatorii cu preparate tradiţionale făcute din resurse proprii (zarzavaturi, fructe etc.)”, a declarat Ciprian Anghel Ştefan, managerul general al CNM ASTRA.
Conform CNM ASTRA, la activităţile desfăşurate la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA au participat, în anul 2015, 266.663 persoane, la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”: 34.719 persoane, la Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA: 10.691 persoane, la Departamentul ASTRA Film: 111.468 persoane, la departamentul Educaţie muzeală au participat 1.469 de persoane, la Caravana Noaptea Muzeelor în Mărginimea Sibiului au fost 124 participanţi, la Hora Sânzienelor (Piaţa Mică) au fost 1.700 participanţi, iar la Târgul Olarilor (Piaţa Mare) au fost 10.000 participanţi, conform unui comunicat transmis de Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt CNM ASTRA Sibiu.
Record de vizitatori la Muzeul Unirii Alba Iulia
Muzeul Naţional al Unirii (MNU) din Alba Iulia, înfiinţat în secolul al XIX-lea, a înregistrat în 2015 un număr record de vizitatori, respectiv 154.700, cu peste 23.000 mai mulţi decât în anul anterior şi cu peste 63.000 mai mulţi decât în 2013.
Acest număr impresionant de persoane, respectiv peste 154.000, plasează MNU printre cele mai vizitate muzee din România, conform unui comunicat al MNU.
Reprezentanţii muzeului subliniază şi faptul că numărul de persoane care vizitează instituţia de cultură albaiuliană este într-o evidentă creştere în ultimii ani. Astfel, faţă de 2014, în anul ce tocmai s-a încheiat au fost cu 23.773 mai mulţi vizitatori, conform Agerpres.
„Această afluenţă mare de public este atât rodul unor proiecte de succes organizate în această perioadă de muzeul albaiulian (Noaptea Muzeelor, Garda Apulum sau expoziţia eveniment ”Aurul şi argintul antic al României”), dar şi a numeroaselor evenimente iniţiate de administraţia locală în Cetatea Alba Carolina - Zilele Oraşului, Festivalul Roman Apulum, Festivalul Dilema Veche, Festivalul Sărbătoarea Muzicii etc.”, se precizează în comunicatul MNU.
De altfel, cele mai aglomerate luni la muzeu au fost cele care s-au suprapus peste evenimentele amintite anterior. Cei mai mulţi vizitatori au fost în iunie, peste 25.000, şi în august, aproape 28.500.
Prin semnificaţia sa istorică şi prin colecţiile pe care le deţine, muzeul din Alba Iulia este una dintre instituţiile de prim rang ale României. În patrimoniul muzeului se află zeci de bunuri culturale mobile, unele unicat, care sunt considerate, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate.
Muzeul a fost înfiinţat în 1887, din iniţiativa Societăţii de Istorie, Arheologie şi Ştiinţe Naturale a comitatului Alba. În ultimele decenii, patrimoniul muzeului din Alba Iulia a crescut atât prin cercetările arheologice întreprinse, cât şi prin achiziţii şi donaţii, ajungându-se, în prezent, la aproximativ 200.000 de piese.