„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Resfințiri și binecuvântări în eparhii transilvane
În duminica a 22-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr), ierarhii au atras atenția asupra importanței săvârșirii binelui în timpul vieții pământești. De asemenea, mai multe locașuri de cult au fost resfințite în urma unor lucrări efectuateîn ultimul timp, iar credincioșii au primi binecuvântarea ierarhilor.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Bucerdea Vinoasă, Protopopiatul Alba Iulia. Cu această ocazie, ierarhul a resfinţit biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, apoi a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învăţătură. La momentul potrivit, ierarhul a hirotonit diacon pe tânărul Iulian Morar. De asemenea, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate, apoi a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Virgil Bolea, a acordat o Diplomă de „aleasă cinstire” părintelui profesor Nicolae Bolea, iar binefăcătorilor sfântului locaş de închinare le-a oferit Diplome de „aleasă cinstire”.
Satul Bucerdea Vinoasă este atestat documentar la anul 1238, iar actuala denumire a aşezării datează din secolul al XVII-lea, datorită culturilor de viţă de vie. În această localitate s-au descoperit între anii 1970-1980 vestigii din vremea dacilor şi tot aici a funcţionat prima şcoală din vremea Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna. Primul locaş de cult datat în veacul al XVII-lea a fost înlocuit cu alte două edificii care s-au ridicat prin strădania credincioşilor între anii 1880-1886 având hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Ierarh Nicolae”, iar celălalt în perioada anilor 1923-1925, fiind închinat „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”. În ultimii ani s-au efectuat ample lucrări de înfrumuseţare a bisericii şi de ridicare a unei capele mortuare.
Slujire arhierească la Chendrea, Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Chendrea, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe parohul Dan-Marian Uță, în semn de apreciere a eforturilor depuse de către acesta la înfrumusețarea locașului de cult. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au implicat în activitățile de la această biserică. Satul Chendrea este așezat în partea de sud-est a județului Sălaj, de-a lungul văii Almaș, pe o lungime de aproximativ doi kilometri. Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1350, când satul apare sub numele de Kendurmezeu. În acest sat, până în data de 20 iunie 1957, a existat o biserică de lemn, care a fost demolată cu aprobarea conducerii Raionului Jibou. În acest context, în ziua de 10 octombrie 1958 s-a aprobat un proiect cu nr. 387/3427, care conținea autorizația de construcție pentru o nouă biserică în Chendrea. Astfel, între anii 1958-1964 s-a zidit biserica în stil bizantin, sub formă de cruce și s-a construit acoperișul. Începând cu anul 2007, pr. Dan-Marian Uță a fost numit preot al Parohiei Chendrea, sub păstorirea sa derulându-se o serie de lucrări de înfrumusețare a locașului de cult. Astfel, în interior, biserica a fost tencuită și pictată în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, s-a refăcut integral instalația electrică, s-au montat candelabrele și aplicele, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare și s-a confecționat iconostasul din lemn de tei și mobilierul bisericesc. În exterior, fundația locașului de cult a fost consolidată, pereții au fost revopsiți cu vopsea lavabilă, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar, aleea de acces a fost placată cu dale din beton, s-au construit gardul și poarta de acces și a fost amenajat un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.