„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Reţete tradiţionale din Sălaj
Circa 20 de reţete tradiţionale din mai multe sate din Sălaj au fost colectate de către un grup de liceeni, în cadrul unui inedit proiect de promovare a tradiţiilor culinare, acestea fiind mai apoi tipărite şi strânse într-o „ladă de zestre" ce va fi la dispoziţia celor care vor trece pragul Centrului Naţional de Informare Turistică Zalău.
Iniţiativa aparţine unui grup de 50 de liceeni, membri ai Clubului de voluntariat „Impact Lego" de la Colegiul Naţional „Silvania" Zalău, proiectul fiind intitulat „Gusturi vechi cu impact azi", conform Agerpres.
„Proiectul a început în 2015, când noi am realizat că nu există materiale tipărite care să adune reţetele tradiţionale de pe teritoriul judeţului Sălaj. Am scris un proiect şi am câştigat o finanţare de la Fundaţia Noi Orizonturi. Am început prin etapa de cercetare, adică am mers pe teren, la bunici, şi am început să adunăm reţete. Am adunat 25 de reţete din opt sate diferite, din care au rămas la final 23, deoarece unele erau asemănătoare, cu diferenţe doar de denumire. Pe urmă am avut două evenimente de promovare. Primul a fost strict pentru a strânge fonduri pentru publicare reţetelor şi al doilea a fost şi pentru a prezenta proiectul, acesta din urmă având loc în 16 ianuarie, pe platoul din centrul Zalăului. Am prezentat ceea ce am adunat şi am lucrat până la momentul respectiv şi, cu ajutorul unor restaurante partenere şi a unui producător local am încercat să facem un mic eveniment culinar, la care populaţia a răspuns pozitiv, donând bani pentru proiect", a spus Vlad Bejinariu, licean, reprezentant al Impact Lego, citat de Agerpres.
Vlad Bejinariu a adăugat că prin sumele strânse s-a reuşit tipărirea a 200 de materiale promoţionale cu reţete tradiţionale care au fost donate Centrului Naţional de Informare Turistică Zalău.
„În urma strângerii de fonduri am tipărit 200 de materiale promoţionale. Fiecare material reprezintă un fel de cutie de zestre, pentru a da un aer tradiţional. Fiecare cutiuţă cuprinde 23 de reţete, acestea având informaţii despre satul din care au fost culese, informaţii despre satul respectiv, povestea reţetei în graiul local, ingredientele, modul de preparare şi, ca un element de noutate, am introdus şi un dicţionar în care sunt explicate regionalismele", a subliniat Vlad Bejinariu.
Printre reţete se regăsesc mâncăruri tradiţionale din Sălaj precum: mămăligă tropotită cu silvoiţă (magiun), lângalău, zamă de corompile (cartofi) cu cosmete (agrişe), zamă de cireşe galbene zdronţose sau palaneaţă.