„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Revederea primei promoții a Seminarului din Brașov, la 20 de ani de la absolvire
Absolvenții din anul 1999 ai Seminarului Teologic Ortodox din Brașov, prima promoție a instituției, s-au revăzut 20 de ani de la absolvire. Absolvenții au adus un omagiu fondatorului Seminarului Teologic, pr. dr. Victor Neamțu și s-au revăzut cu profesorii și îndrumătorii lor.
Festivitățile au început cu slujba parastasului la mormântul pr. dr. Victor Neamțu, fondatorul Seminarului de la Brașov, săvârșită de un sobor de preoți condus de părinții profesori Mihai Manolache Sr., Ioan Herda și Aurelian Reit și compus din membri ai primei promoții a liceului teologic brașovean. După aceste momente de reculegere prilejuite de pomenirea celui care a fost și dirigintele clasei care își serbează 20 de ani de la absolvire, a urmat slujba de Te-Deum de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, locul de rugăciune din acei ani pentru seminariști. La slujbă au participat absolvenții Seminarului, profesori ai acestora și membri ai familiilor foștilor elevi. Dintre cei 42 de seminariști ai perioadei 1994-1999, 21 sunt membri ai clerului Bisericii, mulți dintre ei în Arhiepiscopia Sibiului, majoritatea oficiind și în cadrul întâlnirii.
În biserica șcheiană, laborator pentru practica liturgică a seminariștilor brașoveni, au luat cuvântul părinții profesori Ioan Herda și Mihai Manolache, dar și preotul dr. Ciprian Bâlbă, paroh în Toderița, membru al acestei promoții. Grupul de absolvenți, membri ai familiilor lor și profesori au continuat programul la liceu, în sala festivă, unde întâlnirea a fost prezidată de actualul director, prof. Nicolae Cioc, și el unul dintre profesorii care au lucrat cu cei aniversați. Catalogul a fost strigat de către prof. Letiția Neamțu, în amintirea dirigintelui, pr. prof. dr. Victor Neamțu și în calitatea de profesor și mentor al absolvenților din 1999. Fiecare dintre absolvenți a prezentat pe scurt evoluția sa, cu detalii din viața personală și cea profesională, iar la final au primit cadouri din partea „locțiitoarei dirigintelui”. De asemenea, au luat cuvântul profesorii prezenți.
Directorul din 1994, prof. Ludoșan, a făcut o trecere în revistă a eforturilor depuse pentru înființarea secției de Seminar Teologic la Brașov, în cadrul Liceului Pedagogic. Prof. Maria Goșman, i-a felicitat pe cei prezenți pentru cântările din biserică și de la școală; pr. prof. univ. dr. Nicolae Moșoiu a oferit sfaturi pentru cei hirotoniți, dar nu numai. Șeful de promoție, pr. dr. Daniel Puia-Dumitrescu, paroh în orașul Ghimbav a mulțumit profesorilor, în numele colegilor.
Seminarul Teologic Ortodox din Brașov, numit după teologul Dumitru Stăniloae, a fost înființat în 1994 în cadrul Liceului Pedagogic din oraș. Inițiativa a fost a vrednicului de pomenire pr. prof. dr. Victor Neamțu, cu sprijinul protopopului Zenovie Moșoiu și a directorului de atunci al Liceului Pedagogic, profesorul Ludoșan. În 1999 a absolvit prima promoție a Seminarului, un mare procent dintre elevi fiind admiși la Facultatea de Teologie din Sibiu în același an. Mulți dintre absolvenți sunt, la ora actuală, preoți în județul Brașov. Seminarul brașovean a funcționat ca secție a Liceului Pedagogic, în sediul acestuia, din apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șchei, apoi, în anii 2000, s-a mutat în clădire proprie, în incinta fostei Școli nr. 1, de pe Tocile.