„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
„Săptămâna duhovnicească” la Alba Iulia
În prima săptămână a Postului Crăciunului, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă iau parte la „Săptămâna duhovnicească”. Elevii participă la programul liturgic de la capelele instituțiilor de învățământ, urmat, în fiecare seară, la Catedrala arhiepiscopală, de slujba Vecerniei și de un cuvânt duhovnicesc, pe teme de actualitate și folositoare pentru suflet.
Săptămâna duhovnicească a debutat luni, 16 noiembrie, avându-l ca invitat pe Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care a adresat tinerilor teologi și credincioșilor un cuvânt de învățătură. Ierarhul a evaluat duhovnicește vremurile actuale și i-a invitat pe cei prezenți să mediteze la însemnătatea botezului și la calitatea de creștini.
„Trăind într-o lume permisivă, în care aproape totul este permis, spunea Înaltpreasfinția Sa, noi suntem chemați să spunem «Da!» lui Hristos și #Nu!» satanei. Iar această atitudine trebuie să o avem zi de zi, deoarece botezul nu este o vaccinare pentru tot restul vieții și nici un pașaport pentru a intra în Împărăția Cerurilor, ci este, deopotrivă, un dar divin și o misiune cu perspectivă eshatologică. E nevoie constant de o decizie personală pentru ca această credință, moștenită pasiv în mediul familial sau bisericesc, să fie concretizată prin fapte bune și prin mărturisire”. La final, ierarhul a oferit câteva sfaturi pentru a curma lanțul slăbiciunilor și a face din viața fiecăruia un răspuns pozitiv la iubirea lui Hristos.
Scopul „Săptămânii duhovniceşti” este acela de a-i ajuta pe tineri, prin rugăciune, asceză și cuvinte de învățătură, să conştientizeze importanţa minunatei perioade a Postului Crăciunului. Totodată, ea reprezintă și un prilej de pregătire pentru ca fiecare să se apropie de sine, de oamenii din jur și de Dumnezeu.