„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sărbătoare în centrele Filantropiei Ortodoxe Alba
Copiii din Centrul de Zi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roşia de Secaş, judeţul Alba au organizat un spectacol pentru bunicuţele ocrotite în cadrul Serviciului de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din localitate. Beneficiarele Aşezământului pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au fost sărbătorite, iar la Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj a avut loc o serbare.
Copiii din Centrul de Zi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roşia de Secaş, judeţul Alba au organizat, cu ocazia zilei de 8 martie, un mic spectacol pentru bunicuţele ocrotite în cadrul Serviciului de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din localitate. Copiii au susţinut un spectacol artistic cu pricesne, cântece şi poezii despre mamă, iar în final au dăruit celor 23 de bunicuţe mărţişoare, felicitări şi flori. La final toţi participanţii au primit prăjituri, tort şi suc. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii şi a fost un prilej de bucurie pentru vârstnicele beneficiare ale Serviciului de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, multe dintre acestea femei singure şi cu grave probleme sociale, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Serviciul de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roşia de Secaş a fost înfiinţat în anul 2008, are un număr de 25 de beneficiari şi face parte din reţeaua de servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Scopul acestui serviciu social este de a veni în sprijinul persoanelor vârstnice, singure, bolnave, sărace, aflate în stare de semidependenţă. Centrul de zi "Sfântul Ierarh Nicolae” din Roşia de Secaş are ca scop prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a unui număr de 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Aceştia provin din familii sărace sau se află în risc de abandon şcolar, iar în cadrul centrului beneficiază zilnic de o masă caldă, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar, se arată în comunicatul transmis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba.
Sărbătoare la Aşezământul „Sfântul Meletie”
Beneficiarele Aşezământului pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au fost sărbătorite în această săptămână în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Femeii. Sub genericul „Zâmbet de primăvară”, cele 30 de doamne din cadrul centrului au avut parte de un eveniment festiv, la finalul căruia au primit flori şi felicitări.
„Astfel de acţiuni sunt binevenite, întrucât aduc mângâiere şi balsam în sufletul celor aflaţi în suferinţă şi încercări. Cu această ocazie, le dorim tuturor doamnelor ani mulţi cu sănătate, împliniri, bucurii, precum şi o primăvară binecuvântată”, a spus Alexandra Aloman, reprezentanta Aşezământului pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie” din Alba Iulia.
Aşezământul a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Centrul are ca scop creşterea şanselor de integrare socială şi profesională a persoanelor cu handicap. În cadrul acestui centru de zi sunt oferite gratuit servicii de orientare profesională, recuperare – ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială.
De asemenea, în clădire funcţionează şi un Paraclis pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire precum şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filiala Alba. De serviciile centrului beneficiază lunar 40 de persoane cu dizabilităţi, conform comunicatului transmis de biroul de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Serbare la Centrul „Sfânta Irina”, Blaj
Prichindeii de la Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj au sărbătorit venirea primăverii şi ziua de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii, printr-un program special.
Împreună cu educatoarea lor au confecţionat manual flori, fluturaşi şi păsărele, cu care au amenajat interiorul creşei. De asemenea, micuţii au realizat felicitări şi mărţişoare din hârtie colorată şi au învăţat cântece şi poezii despre mamă şi primăvară, pe care apoi le-au prezentat mămicilor în cadrul unei serbări. „În fiecare an, copilaşii noştri întâmpină primăvara aşa cum se cuvine, fiind implicaţi în activităţi de socializare şi ateliere educative, învăţând astfel să confecţioneze mărţişoare, felicitări, dar şi obiecte decorative specifice anotimpului. Totul a culminat cu o serbare dedicată mămicilor, în care copiii au putut să le arate celor dragi cât de mult s-au implicat şi câte lucruri au învăţat în cadrul acestor activităţi” a precizat părintele coordonator Vasile Seicean.
Aproximativ 40 de copii din Blaj, cu vârste între zero şi trei ani, beneficiază de serviciile Centrului de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina”, un centru pilot la nivelul reţelei sociale a Patriarhiei Române. Centrul funcţionează din vara anului 2012 în cadrul reţelei social-filantropice a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, fiind coordonat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta vine în sprijinul părinţilor care locuiesc în municipiul Blaj şi au o situaţie socio-economică dificilă, oferind o alternativă pentru îngrijirea şi educarea copiilor cu vârste cuprinse între zero şi trei ani. Copiii sunt îngrijiţi 10 ore pe zi, primesc două mese principale şi două gustări, igienizare corespunzătoare, au program de odihnă, activităţi educative cu caracter ludic, activităţi de socializare şi integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive şi intervenţie logopedică. De asemenea, părinţilor li se oferă servicii de consiliere socială şi psihologică, informare, mediere în relaţiile cu serviciile sociale şi instruire în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea corespunzătoare copilului mic, conform comunicatului Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba.