„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Sărbătoare în parohia din cartierul clujean Plopilor
Micii iconari din Parohia cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca, au organizat o expoziţie de icoane pe sticlă, în Duminica Ortodoxiei. De asemenea, în cadrul bisericii a fost comemorat vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.
În Duminica Ortodoxiei, micii artişti din Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca, au pregătit o expoziţie de icoane pe sticlă intitulată „Stropi de rai”, manifestare aflată la a III-a ediţie. Icoanele au fost expuse într-un loc special amenajat în curtea bisericii, pentru a putea fi văzute şi apreciate de către credincioşi. Expoziţia a însemnat pentru micii iconari şi un mod de a-şi mărturisi ataşamentul faţă de tradiţia artistică a Bisericii. Au fost expuse peste 20 de icoane, cu reprezentarea chipului Mântuitorului Iisus Hristos, a Maicii Domnului şi a unor sfinţi, precum şi a unor evenimente din istoria mântuirii: Naşterea Domnului, Cina cea de taină, Răstignirea, Învierea etc. Icoanele au fost realizate în tehnica picturii pe sticlă specifică artei liturgice transilvănene, sub îndrumarea profesoarei de religie Maria Cicio, de la Liceul Teoretic „Victor Babeş” din Cluj-Napoca. La final, copiii au fost răsplătiţi cu diferite daruri care le-au adus bucurie.
Comemorarea Mitropolitului Bartolomeu
De asemenea, în cadrul bisericii a fost comemorat vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, mare ierarh, cărturar, teolog, scriitor, traducător, apologet, orator, cunoscător şi mărturisitor al istoriei bimilenare a românilor. Aspecte din viaţa şi activitatea vrednicului ierarh au fost evocate de către personalităţi ale vieţii culturale clujene, precum prof. univ. dr. Mihai Lucan, poetul Horia Bădescu, prof. univ. dr. Aurel Sasu şi Vasile George Dâncu, directorul editurii „Şcoala Ardeleană”, care a prezentat ultima apariţie editorială din seria recuperărilor documentare din Arhiva de la Nicula, „Fântâna Lacrimilor. Teatru inedit”, ediţie critică îngrijită şi prefaţată de către prof. Aurel Sasu. Între cei prezenţi s-au remarcat acad. Horia Colan, prof. univ. dr. Doru Dejica, Grigorie Damian, Cornel Cuna, Ioan Purdea, Onufrie Vinţeler, ing. Aurel Badiu, Ştefan Moţ, preotul Matei Popovici, Maria Lucan şi mulţi alţii, care au amintit în cuvinte alese momente deosebite din viaţa şi activitatea vrednicului de pomenire ierarh.