„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Sărbătoare la Centrul de zi „Sfânta Irina“ din Blaj
Ziua Internaţională a Copilului a însemnat o sărbătoare cu dublă semnificaţie pentru prichindeii de la Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina“ din Blaj. Micuţii au sărbătorit în 1 iunie şi ziua aşezământului social, care a împlinit trei ani de la înfiinţare.
Cu ocazia sărbătorii, cei peste 30 de copii beneficiari ai centrului au organizat împreună cu educatoarele un mic program artistic, au confecţionat felicitări şi au participat, apoi, la un mini carnaval. De asemenea, fiecare copil şi-a imprimat mânuţa cu diferite culori pe coroana unui copăcel din carton, pe care l-au numit simbolic „Copacul prieteniei“. În final, micuţii au primit cadouri dulci oferite de Primăria Municipiului Blaj.
Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina“ din Blaj a fost deschis în data de 1 iunie 2012, fiind primul de acest fel din Patriarhia Română. Centrul funcţionează astfel de trei ani şi vine în sprijinul părinţilor care locuiesc pe raza municipiului Blaj şi au o situaţie socio-economică dificilă, oferind o alternativă pentru îngrijirea şi educarea copiilor cu vârste până la trei ani.
Misiunea centrului de zi este de a asigura servicii de îngrijire, supraveghere a copiilor care frecventează centrul şi să dezvolte programe de educaţie timpurie adecvate vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare şi particularităţilor acestora. Astfel, în cadrul acestuia, copiii sunt îngrijiţi 10 ore pe zi, primesc două mese principale şi două gustări, igienizare corespunzătoare, au program de odihnă, activităţi educative cu caracter ludic, activităţi de socializare şi integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive şi intervenţie logopedică. De asemenea, părinţilor li se oferă servicii de consiliere socială şi psihologică, informare, mediere în relaţiile cu serviciile sociale şi instruire în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea corespunzătoare copilului mic.
Centrul este coordonat de părintele Vasile Seicean, iar personalul este alcătuit din trei îngrijitoare, o educatoare, un asistent social, iar, în mod voluntar îşi oferă serviciile un profesor educator şi un psiholog/logoped. De la înfiinţarea acestui centru şi până în prezent, peste 100 de copii au frecventat creşa, conform biroului de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba.