„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Sărbătoare pentru fiii satelor clujene Frata, Cătina, Nădașu și Șardu
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCTC), instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu primăriile și consiliile locale ale comunelor Frata și Cătina invită publicul iubitor la Festivalul Jocul Satului din Frata, ediția a XII-a și Fii Comunei Cătina, ediția a VII-a. De asemenea, CJCPCTC împreună cu primăriile și consiliile locale ale comunelor Izvorul Crișului și Sînpaul, respectiv Parohia Ortodoxă Nadășu, invită publicul iubitor de folclor în acest sfârșit de săptămână la o sărbătoare a fiilor satului.
Manifestarea din comuna Frata se va desfășura pe scena Căminului Cultural și include parada portului popular, slujbă religioasă, acordarea diplomelor „Nunta de Aur” pentru cuplurile din comună care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, spectacol folcloric cu tarafurile reunite din comună, Lia Pop din Frata, Șandorică, Nonu și Gaciu din Soporul de Câmpie, formația de jocuri tradiționale din Frata, ansamblul instrumental Frata – Romulus Ciurcui Nonu, ansamblurile de dansuri „Jucăușii de pe Someș”, Eleonora Galea și Olimpia Mărginean, ansamblul „Joc de Ceanu-Mare”, ansamblul „Doina Mureșului” din Reghin, ansamblul „Doina Sărmașului” din Sărmașu, județul Mureș, Sava Negrean Brudrașcu, ansamblul Someșul din Apahida etc. De asemenea, va avea loc o expoziție de tablouri, o lansare de CD și o ceremonie de înmânare de diplome și trofee „Tezaur Uman Viu” pentru Dumitru Moldovan, Alexandru Ciurcui, Vasile Soporan și Elisabeta Rusu. De la ora 19:00, toți participanții sunt invitați la joc pentru a retrăi bucuria obiceiului de altă dată din satul românesc.
Fii comunei Cătina sunt așteptați la cea de a VII-a ediție a sărbătorii comunei, care va debuta cu premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Va urma un spectacol folcloric susținut de soliștii vocali și instrumentiști, alături de formația de dansuri populare „Cununița” din Țaga și formația de dansuri populare „Muguri de Cătină”, Orchestra „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj etc. Seara va continua cu joc tradițional, între orele18.30- 22.00, la care sunt invitați toți participanții, iar seara se va încheia cu un bal.
Fii satului Nădașu se vor întâlni în rugăciune la Sfânta Liturghie și la sfințirea unei troițe, apoi, de la ora 16.00 la un spectacol de muzică populară la care participă ansamblul de dansuri populare „Dor clujean”, Grupul vocal folcloric de la Bucea, Grupul vocal folcloric „Izvoare” etc. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va oferi publicului prezent la manifestare un spectacol folcloric susținut de Grupul vocal folcloric „Junii Vlădesei din Huedin”, Corul Parohiei Ortodoxe Cornești etc.
De asemenea, la Șardu, fiii satului sunt așteptați la un spectacol folcloric susținut de mai mulți interpreți și ansambluri tradiționale, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.