„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sărbătoare populară în Poiana Horea și Răchițele, Protopopiatul Huedin
Duminică, 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, în satul Poiana Horea din comuna Beliș, Protopopiatul Huedin, județul Cluj, a avut loc o manifestare dedicată cinstirii lui Horea, conducător al răscoalei țărănești izbucnite în Munții Apuseni în toamna anului 1784. Apoi, în Parohia Răchițele, a avut loc un spectacol de dedicat Sânzienelor și portului popular.
Sărbătoarea populară „Dor de Horea”, a început cu Sfânta Liturghie săvârșită de părintele protopop de Huedin, Dan-Ionuț Lupuțan, alături de parohul Păunel Petran, în altarul de vară.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Ioana Petran și Ionuț Candrea, care au cântat și pricesne. În cuvântul de învățătură, protopopul Dan-Ionuț Lupuțan, a subliniat rolul important al Sfântului Ioan Botezătorul în credința creștină, apoi parohul a mulțumit celor prezenți și oficialităților care au sprijinit organizarea manifestării. A urmat o slujbă de parastas pentru Horea și ceilalți eroi ai răscoalei. Grupurile de copii din satele Poiana Horea, Mărișel și Beliș, pregătite de instructoarea Ioana Petran, au interpretat pricesne și cântecele patriotice. Cei prezenți s-au deplasat, apoi, cu praporii și drapelele tricolore spre bustul lui Horea din localitate, unde au fost depuse coroane de flori.
În partea a doua a zilei, în Parohia Răchițele, parohul Teodor Boc și preoteasa Mărioara, au pregătit un spectacol dedicat Sânzienelor și portului popular autentic. În biserică, după slujba Vecerniei, aproximativ 20 de absolvente ale Școlii Populare de Artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca și-au primit diplomele de absolvire ale secției cusut-țesut, coordonate de meșterul popular Elvira Gavriș. Diplomele le-au fost înmânate de directorul școlii, Marius Moldovan.
A urmat un spectacol prezentat de grupul vocal coordonat de preoteasă, învățătoarea Mărioara Boc. Îmbrăcați în costume populare scoase din lăzile de zestre ale bunicilor, membrii grupului vocal au prezentat cântece de Sânziene și patriotice.
În cadrul acestui spectacol, protopopul Dan Lupuțan, i-a oferit părintelui Boc Teodor, paroh la Parohia Răchițele, Distincția „Protopop Martir Aurel Munteanu”, pentru bogata activitate pastorală și culturală desfășurată în Parohia Răchițele. (Cristian-Claudiu Filip)