În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sărbătoarea Bunei Vestiri în Transilvania
De Buna Vestire, credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu s-au închinat la Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un impresionant sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, cu ocazia sărbătoririi hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la 10 ani de la întronizarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu.
Pentru credincioşii din Sibiu, praznicul Bunei Vestiri din acest an a fost o sărbătoare deosebită pentru că au avut posibilitatea să cinstească în această zi Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Mitropolia de Volos, Grecia. Sfânta relicvă a fost adusă de o delegaţie din Grecia încă din ajunul praznicului, iar credincioşii nu au contenit să se adune pentru a se închina şi pentru a se ruga Maicii Domnului. În ziua praznicului, Catedrala mitropolitană a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi venite să o cinstească pe Sfânta Fecioară.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor de preoţi şi diaconi din, care au făcut parte cei doi preoţi din delegaţia greacă, arhim. Serafim şi pr. Hristos, slujitorii Catedralei mitropolitane, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, stareţi, ieromonahi şi preoţi din Mitropolia Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi de la Sibiu, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au rugat Maicii Domnului pentru ajutor şi ocrotire în această perioadă a Postului Mare.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre preacinstirea Maicii Domnului şi despre ajutorul pe care ea îl aduce credincioşilor prin mijlocirea înaintea Fiului Său, Mântuitorul Iisus Hristos. Vestea adusă de arhanghelul Gavriil Sfintei Fecioare a fost momentul în care omenirea a cunoscut începutul mântuirii aduse de Fiul lui Dumnezeu: „Dialogul dintre Fecioara Maria şi Arhanghelul Mihail este foarte semnificativ pentru noi. Ea fiind în Sfânta Sfintelor, a apărut îngerul, iar Tânăra Fecioară nu s-a speriat de apariţia lui, ci a rămas uimită de cuvintele acestuia: «Bucură-te cea plină de dar! Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu între femei!». Ce putea să-i spună mai mult decât că a fost aleasă să se bucure de această cinste pe care Dumnezeu i-a rânduit-o şi că ea este plină de dar, pentru că Dumnezeu este cu ea?”.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a mulţumit delegaţiei din Grecia pentru acest dar minunat făcut credincioşilor şi preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului, prin aducerea Brâului Maicii Domnului la Braşov şi Sibiu. Ierarhul a transmis mulţumiri Înaltpreasfinţitului Ignatios de Volos pentru binecuvântarea dată la acest pelerinaj în România: „Maica Preacurata a venit acum la noi pentru a ne mângâia şi pentru a ne întări credinţa. Este o întărire deosebită pentru noi, toţi credincioşii români. Maica Domnului este prezentă aici prin această relicvă sfântă”.
Arhimandritul Serafim a mulţumit, la rândul său, pentru primirea frumoasă şi pentru ospitalitate. Părintele Serafim le-a oferit celor doi ierarhi câte o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Kato Xenia, un alt odor de mare preţ păstrat la acest aşezământ monahal împreună cu o parte din Brâul Maicii Domnului.
„Este o bucurie deosebită pentru noi ca, în această zi de mare praznic, să ne aflăm la dumneavoastră. Pentru noi, grecii, această zi are o semnificaţie deosebită. Aşa cum Maica Domnului a primit vestea cea bună de la Arhanghelul Gavriil, tot aşa, pe 25 martie 1821 ţara noastră a primit vestea cea bună a eliberării de sub jugul turcesc. Astăzi este o bucurie în plus pentru noi să prăznuim Buna Vestire aici la dumneavoastră şi simţim că darul sfânt al Maicii Domnului are puterea să ne schimbe pe toţi şi de aceea am venit aici”, a spus arhim. Serafim.
Hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului
Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a sărbătorit la praznicul Bunei Vestiri 10 ani de la reîntemeiere. Mii de clujeni au participat la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană de un impresionant sobor de ierarhi din care au făcut parte Înaltpreasfinţitul Pavlos, Mitropolit de Drama și exarh al Macedoniei, Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Iosif, Arhiepiscopul Parisului și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, și Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Maramureşului şi Sătmarului. La slujbă au fost prezenţi şi Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, și Preasfinţitul Florentin Chrihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, precum și oficialități județene, personalități din lumea culturală şi academică și reprezentanți ai autorităților civile şi militare.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Pavlos de Drama a spus că doar Hristos poate preschimba toate, întrucât El este Calea, Viața și Învierea: „Numai El, cel născut din Maria Fecioara va mântui neamul omenesc. Pe ea, pe Preacurata Sa Maică, Domnul ne-a dăruit-o nouă, ea este bucuria şi nădejdea noastră, ea este Doamna şi Maica Noastră”.
În finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a amintit importanța reînființării Mitropoliei.
„Întâi de toate este importantă pentru că a fost întemeiată de Sfântul Ştefan cel Mare. Un document din anul 1494, emis de regele Ungariei, Vladislav al II-lea Iagello, recunoaşte un arhiepiscop al românilor din Transilvania. Este vorba despre Mitropolitul Daniil, pe care îl amintesc documentele. În veacul al XVI-lea şi al XVII-lea, mitropolia va ajunge la Alba Iulia, unde era capitala principatului, iar în veacul al XVIII-lea va dispărea, după unirea religioasă. Se va reorganiza din nou, în veacul al XIX-lea, pe vremea Sfântului Andrei Şaguna, dar de data aceasta la Sibiu, unde era guvernatorul Transilvaniei. Scaunul de la Cluj rămâne desfiinţat, chiar dacă marele Şaguna a vrut să refacă eparhia, vremurile încă fiindu-i potrivnice. După Unirea cea Mare, neîntrecutul vlădică Nicolae Ivan, în anul 1921, rectitoreşte Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; Clujul, capitală culturală şi economică a Transilvaniei fiind, devine şi centru de mare forţă spirituală. Pe 4 noiembrie 2005, Sfântul Sinod reînfiinţează Mitropolia de la Cluj, şi se pune în practică pe 25 martie, 2006, iar acum, după 10 ani, dăm slavă lui Dumnezeu şi-L rugăm să aibă grijă de ortodocşii de pe aceste plaiuri”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
La final, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi, „Crucea arhiepiscopală”, cea mai mare distincție a Eparhiei pentru mireni.
IPS Mitropolit Andrei a primit din partea prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vușcan, cea mai înaltă distincţie a Instituţiei Prefectului, „Onoare pentru Cluj”, la împlinirea a cinci ani de întronizarea sa ca Mitropolit la Cluj-Napoca. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a primit în dar din partea PS Iustin Sigheteanul și a PS Petroniu, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, Maica Domnului fiind protectoarea Catedralei Mitropolitane și a întregii Eparhii.
De asemenea, credincioşii prezenţi la hramul de la Catedrala Mitropolitană clujeană au avut posibilitatea de a se închina la moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul, aduse de o delegație din Grecia, condusă de Mitropolitul Pavlos de Drama.
Buna Vestire la Mănăstirea Pătrângeni, Alba
În fiecare an, de praznicul Bunei Vestiri, vatra monahală de la Mănăstirea Pătrângeni, judeţul Alba, îmbracă haine de sărbătoare cu ocazia hramului. Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie fiind înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de misiune al Centrului eparhial, iar un grup de elevi din oraşul Zlatna au interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului. La momentul potrivit, tânărul teolog Marius Seicean a fost hirotonit întru diacon. Atmosfera duhovnicească a fost încununată prin cuvântul de învăţătură al ierarhului care a vorbit despre sărbătoarea Bunei Vestiri, ca fiind un praznic al rugăciunii, al frumuseţii şi al bucuriei. Ierarhul a explicat cele trei virtuţi care se oglindesc în persoana Mariei, Maica lui Hristos Dumnezeu. Îngerul Gavriil i-a adus vestea cea bună că va naşte un Fiu, tocmai când aceasta se afla la rugăciune. Sfântul Dionisie Areopagitul vorbeşte despre înfăţişarea şi purtarea ei ca fiind atât de dumnezeieşti. Bucuria acestei zile alese este dată de cuvintele adresate de Arhanghel: „Bucură-te!”.
Mănăstirea de la Pătrânjeni s-a ridicat pe vatra unei foste aşezări monahale distrusă de generalul austriac Bucow. În 1993 lăcașul de cult a fost reînființat, iar în prezent cuprinde biserica veche din 1910, biserica nouă, un corp de chilii, sala de conferințe, trapeza și un altar de vară. Din 2005 biserica veche a intrat într-un amplu proces de restaurare, iar un an mai târziu, a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco. În 2013, IPS Arhiepiscop Irineu a târnosit paraclisul cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Hram la Mănăstirea Buna Vestire din Oradea
Sute de credincioși dreptmăritori din Episcopia Oradiei au luat parte la hramul așezământului monahal din cartierul orădean Episcopia Bihor. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Buna Vestire”. După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, PS Episcop Sofronie a rostit o predică în care a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru mântuirea neamului omenesc: „Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos stă sub pecetea tainei, dar faptul că s-a petrecut este adeverit în Sfânta Scriptură. Pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, pe care am ascultat-o acum, ne amintește de evenimentul întâmplat la Nazaret, în urmă cu peste două mii de ani, când un înger trimis de Dumnezeu, și nu orice înger, ci Arhanghelul Bunei Vestiri, Sfântul Gavriil, a venit să îi aducă vestea cea bună Fecioarei Maria, cea care nu știa de bărbat, și anume că din ea Se va naște Fiul Celui Preaînalt, Cel Care nu doar că va sta pe tronul strămoșului Său după trup David, dar va avea o împărăție care nu va avea sfârșit, Împărăția cerurilor, în care suntem chemați toți urmașii lui Adam să intrăm. De aceea, plină de Duhul Sfânt fiind, Fecioara a proorocit: «Iată, de acum mă vor ferici toate neamurile», pentru că ea s-a învrednicit să fie Născătoarea de Dumnezeu”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit pe teologul Dragoș Bogdan Hebriștean întru diacon pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Suiug, Protopopiatul Marghita. La sfârşitul Sfintei Liturghii, soborul slujitor, în frunte cu ierarhul, obştea mănăstirii şi pelerinii, au înconjurat de trei ori, în procesiune, biserica mare a mănăstirii.
După încheierea programului liturgic, prin grija și dragostea stavroforei Pavelida Bădilă, stareța așezământului monahal, obştea mănăstirii a oferit o agapă frăţească pentru toţi pelerinii.