„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sărbătoarea íei la Sibiu şi la Cluj-Napoca
Cu ocazia Zilei Universale a Íei, Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA de la Sibiu, organizează o serie de evenimente în perioada 19-24 iunie, între acestea fiind anunţate expoziţii, dezbateri, ateliere, concerte etc. De asemenea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) invită publicul, în data de 24 iunie, la vernisajul expoziţiei „Ţinută, culoare, stil - Cămaşa ţărănească de altădată din Colecţiile Cantacuzino şi Brătianu ale MET“.
La Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA de la Sibiu, sărbătoarea íei este la cea de a doua ediţie. Evenimentul are loc în perioada 19-24 iunie, fiind organizat de Muzeul ASTRA şi Future Capital. Startul proiectului este azi, 19 iunie, ultima zi de şcoală, prilej cu care profesori, elevi şi părinţi au ocazia să poarte ía la festivitatea de la final de an şcolar. Din 19 până în 24 iunie, Muzeul ASTRA a planificat o serie de evenimente speciale în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Nu lipsesc atelierele pentru copii şi adulţi, concertele, obiceiurile, tradiţiile, un târg de ii şi concursul „Cea mai frumoasă íe“. În acest cadru va avea loc şi o plimbare în íe „Biciclete Cochete“, pe traseul Piaţa Mică - Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
„De Ziua Universală a Íei a răspuns prezent chemării Muzeului o comunitate importantă de lipoveni, ansamblul Sinicika de la Mila 23, satul lui Ivan Patzaichin. Aceştia vor prezenta aici tradiţiile lor culinare şi artistice şi vor pregăti de Sânziene nu mai puţin de 21 feluri de peşte pentru temerari“, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general CNM ASTRA.
Pe parcursul celor cinci zile, la sărbătoare participă peste 100 de meşteri, artişti şi colecţionari din toată ţara, printre aceştia fiind colecţionarii Iulia Gorneanu, Corina Bedreaga, Ana Borca - Iia Călătoare, Eugen Vaida - Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului, Asociaţa „Zestrea“ din Cluj, Asociaţia „Vatra Hărmanului“, Cobzality, împreună cu profesioniştii focului de la Crispus şi Pyro Events, conform Mirela Iancu, director marketing CNM ASTRA şi Andreea Ciortea - Future Capital.
Dezbateri despre íe şi tradiţii la ASTRA
Cei care vin cu o íe la Muzeul ASTRA şi spun povestea acesteia pot câştiga o íe din colecţia personală a Iuliei Gorneanu, anunţă organizatorii.
De asemenea, organizatorii anunţă dezbaterea cu tema „Buturuga mică răstoarnă carul mare. Tradiţia, încotro?“, din 20 şi 21 iunie pe scena Târgului de ţară, la care participă Iulia Gorneanu - curator şi fashion stylist, Răzvan Pop - directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu, pr. conf. dr. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Corina Bedreagă - colecţionar şi PR al Bibliotecii Râmnicu Vâlcea, Eugen Vaida - arhitect şi fondator al Muzeului Interetnic al Văii Hârtibaciului, Tincuţa Ciubotariu - preşedinte al Asociaţiei Meşteşugarilor Nemţeanca, Sergiu Negrean - Asociaţia Culturală Zestrea, Anca Niţoi - AIOS, Diana Popa - fashion designer, Ana Borca - IIA Călătoare, Adrian Secal - project manager Made in rural - World Vision România, Ciprian Ştefan - director general Muzeul ASTRA, Mirela Iancu - director marketing Muzeul ASTRA şi alţi invitaţi. Alături de aceştia publicul va căuta răspunsuri la întrebările: „Tradiţia, încotro?“, „De unde porneşte schimbarea?“, „Care sunt valorile care ne definesc identitatea?“, „Cine mai păstrează aceste valori?“, „Cum putem susţine păstrătorii de tradiţii, meşterii şi meşteşugurile tradiţionale?“, „Ce iniţiative sustenabile şi ce exemple de bune practici putem aduce în sprijinul unor asemenea demersuri?“, „Cum se încadrează tradiţia în contemporan?“, „Cum putem dezvolta iniţiative public-private în beneficiul comunităţilor locale?“, „Cum putem asigura supravieţuirea ţesăturii“, „În era kitschului, cum mai poţi produce valoare?“.
Sărbătoarea íei la Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) invită publicul, în data de 24 iunie, de la ora 18.00, la vernisajul expoziţiei „Ţinută, culoare, stil - Cămaşa ţărănească de altădată din Colecţiile Cantacuzino şi Brătianu ale MET“.
În anul 1934, doamnele Eliza Brătianu şi Sabina Cantacuzino - soţia şi, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu - au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecţie de excepţie, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte íi, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România.
În cadrul portului femeiesc tradiţional românesc, cămaşa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică); a marcat apartenenţa comunitară printr-o unitate structurală şi decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice; a evidenţiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor şi a execuţiei) statutul social-economic şi personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeşe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conştiinţa publică cu prima denominaţie, devenită generică, după cum se arată într-un comuncat al MET.
Născută la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine“, Ziua Universală a Íei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a treia ediţie şi mobilizează din ce în ce mai multe organizaţii şi comunităţi din întreaga lume.
Anul acesta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei se alătură acestei iniţiative pentru a doua oară, fixând pe ziua de 24 iunie vernisarea unei expoziţii de amploare, care valorifică piesele din două colecţii încă neexplorate, de o remarcabilă valoare ştiinţifică şi culturală: colecţiile Sabina Cantacuzino şi Eliza Brătianu. Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu pentru portul ţărănesc se înscrie în tendinţa generală a înaltei societăţi central- şi est-europene, de a-şi manifesta ataşamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, faţă de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului naţional.
În România o asemenea iniţiativă a aparţinut, în mod semnificativ, reginelor Elisabeta şi Maria, care adesea au îmbrăcat portul ţărănesc, ba chiar l-au introdus şi în protocolul curţii regale. Selecţia de piese, expuse în cadrul expoziţiei, oferă vizitatorilor o incursiune în timp şi spaţiu şi, în acelaşi timp, o experienţă estetică memorabilă. Expoziţia este realizată în cadrul proiectului „Clujul omagiază Ziua Internaţională a Íei“, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la ziua în care este sărbătorită ía, va avea loc şi un târg, cu participarea creatoarelor populare Elvira Gavriş (Bedeciu), Marioara Şaitiş (Bedeciu), Viorica Copaci (Râşnov). De la ora 16:00, va avea loc un Flashmob pe traseul Piaţa „Avram Iancu“ - Piaţa Unirii, la care participă Ansamblul „Jucăuşii de pe Someş„ din Cluj-Napoca, Ansamblul „Muguri de dor“ din Palatca, ceteraşul Lia Pop din Frata, voluntari. La ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Ţinută, culoare, stil - colecţia Brătianu-Catacuzino“ la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din str. Memorandumului, iar de la ora 20:30 va fi prezentat un obicei de Sânziene cu Asociaţia Zestrea, un joc cu ceteraşi de la Frata, la Muzeul „Poarta de suâ Feleac“, Colonia Sopor, conform unui comunicat al MET.