„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, în Transilvania
Mai multe aşezăminte monahale şi parohii şi-au sărbătorit hramul de Înălţarea Sfintei Cruci, iar la unele mănăstirii au avut loc pelerinaje în cinstea acestei sărbători. Cu acest prilej, credincioşii au primit îndemnul de a cinsti Sfânta Cruce, semn care îl însoţeşte pe om de-a lungul întregii vieţi, de la naştere până la moarte.
Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Sădinca, judeţul Sibiu, şi-a sărbătorit hramul prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Ziua hramului a fost una specială, deoarece stareţul aşezământului monahal, protosinghelul David Stoica a primit rânduiala Schimei Mari, o chemare la o nouă rânduială monahală, la o viaţă ascetică, retrasă şi cu un program duhovnicesc aparte. Slujba tunderii ca schimonah a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu în biserica mănăstirii. Mai apoi, ierarhul a tuns ca rasofor un nou vieţuitor al obştii monahale de la Sădinca.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul de vară al mănăstirii, în prezenţa a numeroşi credincioşi din satele apropiate şi din Sibiu, precum şi a pelerinilor din alte judeţe. La slujba religioasă au participat prefectul judeţului Sibiu, Cristian Roman, primarul comunei Loamneş, Maria Greavu, primarul comunei Sadu, Valentin Dumitru Ivan, precum şi alte oficialităţi şi oaspeţi. În soborul slujitor s-au aflat ieromonahi, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, şi alţi preoţi de la parohii sibiene. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Radu Constantin Rodean a fost hirotonit preot pentru Parohia Şoroştin, Protopopiatul Mediaş, judeţul Sibiu.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre însemnătatea Sfintei Cruci pentru viaţa duhovnicească a oamenilor, Sfânta Cruce fiind altarul de jertfă al Mântuitorului Hristos. Ierarhul le-a amintit credincioşilor momentul istoric al descoperirii Sfintei Cruci şi înălţarea acesteia, instituindu-se astfel sărbătoarea de la 14 septembrie. Semnul Sfintei Cruci, a subliniat ierarhul, ne ocroteşte întreaga viaţă.
„Semnul acesta distinctiv al creştinilor a fost însuşit, împropriat şi ne străjuieşte de când ne naştem şi până murim. Orice lucrare sacramentrală, sfinţitoare, începând cu simpla binecuvântare, se face cu semnul Crucii. Închinarea pe care o facem noi pe trup este o mărturisire de credinţă, o rugăciune scurtă dar profundă, este pentru noi pavăză. Ne apără Sfânta Cruce. Semnul Crucii ne devine pavăză dacă îl facem corect şi complet, iar dacă nu, este batjocură. Vrăjmaşul fuge de semnul Crucii dacă ne însemnăm cu el”, a spus ierarhul.
La final, stareţul David Stoica i-a mulţumit ierarhului pentru slujirea şi în acest an la hramul mănăstirii, precum şi credincioşilor veniţi să se roage la aşezământul monahal în zi de sărbătoare, ctitorilor şi binefăcătorilor. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la final moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Hramul Mănăstirii Căşiel, Cluj
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci numeroşi credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Cășiel din judeţul Cluj. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pe Altarul de Vară al așezământului monahal.
În cuvântul de învățătură adresat cu prilejul praznicului, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre importanţa Sfintei Cruci în viaţa creştinilor.
„În Evanghelia de astăzi am aflat că, după ce Mântuitorul Hristos a murit pe cruce, unul dintre soldaţi, cu suliţa, coasta Lui a împuns şi îndată a ieşit sânge şi apă. A ieşit apa Botezului şi sângele Sfintei Cuminecături. Într-un alt loc, tot în Evanghelia după Ioan, în capitolul VI, Domnul Iisus Hristos zice «Cine va mânca trupul Meu şi va bea sângele Meu are viaţă veşnică>. Iată cum, din coasta străpunsă a Domnului Hristos izvorăsc tainele dătătoare de viaţă veşnică: apa Botezului, sângele Sfintei Cuminecături din care adăpându-ne nu mai murim niciodată. Aşadar, sunt adevăruri de viaţă şi de moarte la care ar trebui să medităm mereu şi îndeosebi astăzi, când sărbătorim Înălţarea Sfintei Cruci”, a spus ierarhul. În cadrul Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Cășiel, foarte mulți oameni s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, iar la finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei le-a împărțit tinerilor prezenți la sărbătoarea mănăstirii Cășiel cărți de rugăciune.
Sărbătoare la Mănăstirea Lupşa, Alba
Credincioşii din Munţii Apuseni şi pelerinii din eparhia Alba Iuliei au participat la slujbele de la Mănăstirea Lupşa, judeţul Alba, cu prilejul sărbătorii hramului. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul obştii monahale, conduse de către arhimandritul Melchisedec Ungureanu. În ajun, ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei Mari cu Litie, adresându-le călugărilor un cuvânt de învăţătură, iar în ziua hramului a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară din incinta mănăstirii, în mijlocul unui sobor de preoţi şi diaconi şi a unei mulţimi de pelerini. În cadrul slujbei, IPS Arhiepiscop Irineu a hirotonit pe ierodiaconul Macarie Ancuţa preot pe seama acestui aşezământ monahal.
Liturghie arhierească la Groși, Oradea
Credincioşii din Parohia Groși, Protopopiatul Oradea l-au întâmpinat pe Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. A fost cea dintâi Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Groși după 25 de ani. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
Ierarhul a rostit o predică în care a subliniat importanţa şi semnificațiile praznicului Înălţării Sfintei Cruci: „Ziua de astăzi ne aduce aminte că, prin Cruce, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a biruit moartea, iar prin biruința Lui, și noi, cei botezați și îngropați în Botez împreună cu El și înviind împreună cu El, prin Taina Sfântului Botez, și noi suntem biruitori, prin Hristos, în Domnul nostru Iisus Hristos, prin semnul Sfintei Cruci. Ne aduce aminte, așadar, ziua de astăzi, că noi, creștinii, aici pe pământ, oricât am fi de prigoniți, oricât am suferi, biruința este, însă, a noastră, prin Sfânta Cruce, în Hristos Domnul nostru. Sfânta Cruce, prin biruința ei, ne arată că, dincolo de suferință, dincolo de sacrificiu, dincolo de jertfa care aduce mărturie, stă bucuria și biruința Învierii. Pentru că Sfânta Cruce nu reprezintă pentru noi moartea, ci ascunde în ea energiile Învierii, puterea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a vorbit despre existenţa şi dăinuirea peste veacuri a românilor ortodocşi din Groși, încă din cele mai vechi timpuri, în ciuda stăpânirilor străine de neam și credință, precum și despre activitatea preoților care, de-a lungul timpului, au slujit aici.
Nou preot la Hereclean, Zalău
La sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, credincioşii din Parohia Hereclean, Protopopiatul Zalău, l-au întâmpinat pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care l-a hirotonit pe noul paroh al comunității. PS Episcop Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea locașului de cult. La eveniment, pe lângă credincioșii din sat, au participat și numeroase oficialități județene și locale. La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot, pe seama bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, pe Andrei Urs care a fost diaconul PS Petroniu vreme de opt ani, de la începuturile Episcopiei Sălajului. Tot cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a binecuvântat și lucrările de modernizare efectuate la căminul cultural din localitate. Lucrările de ridicare a bisericii din sat au început în anul 1948 şi s-au încheiat în 1967. Târnosirea bisericii s-a făcut în același an, la 12 noiembrie, de către Preasfințitul Valerian Zaharia, împreună cu un sobor de 16 preoți, biserica primind ca ocrotitor pe Sfântul Nichita Romanul. Clopotele s-au cumpărat în anul 1970 de la București, acestea fiind sfințite de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, pe atunci Episcop al Aradului și administrator interimar al Episcopiei Oradiei.
Al doilea hram la Prislop, Hunedoara
Mănăstirea Prislop din Episcopia Devei și Hunedoarei a sărbătorit cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, alături de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, de Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, și de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși veniți să se închine și să se roage la slujba hramului mănăstirii Prislop. PS Episcop Emilian Lovișteanul le-a vorbit credincioșilor despre purtarea și asumarea crucii, astfel că „omul care realizează această chemare a sa devine model de viețuire și de lucrare a mântuirii sufletului”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să-și asume cu tărie duhovnicească Crucea lui Hristos, pentru a birui această lume și a deveni locuitori ai Împărăției Cerurilor”.
PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, a vorbit pelerinilor prezenți la slujba hramului despre „darurile lui Dumnezeu care se revarsă din belșug asupra celor care devin purtători ai Crucii lui Hristos și lucrători ai harului lui Dumnezeu, prin părtășie la viața Bisericii și prin imitarea sfinților, cei care prin viața lor îmbunătățită au devenit casnici ai lui Dumnezeu și rugători pentru noi, cei care îi chemăm în ajutor”.
La final, PS Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor prezenți la slujbă, clerului slujitor și maicilor din obștea mănăstirii pentru organizarea și pregătirea hramului. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți „să fie următori întru totul poruncilor lui Dumnezeu, iar pelerinajul lor la mănăstire să le fie ca un moment de întregire duhovnicească în năzuința lor spre mântuirea sufletelor lor”.
După Sfânta Liturghie, ierarhii, preoţii şi diaconii au săvârșit slujba Parastasului la mormântul părintelui Arsenie Boca, cel care străjuiește prin rugăciunile sale Mănăstirea Prislop și alină durerile și suferințele miilor de credincioși care vin să se închine la crucea mormântului său.
Hram la Săpânţa, Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Săpânţa Noul Peri, în fruntea unui sobor de 27 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de diac. drd. Adrian Dobreanu. PS Iustin Sigheteanul a hirotonit diacon, pe seama Mănăstirii Strâmtura, pe tânărul teolog Vlad Mihai Popovici care urmează a fi hirotonit preot. Diaconul Radu Maxim a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Portiţa din Protopopiatul Carei, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, fiind numit în urma concursului organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
PS Iustin Sigheteanul a vorbit despre Patimile şi Răstignirea Domnului Iisus Hristos pe Cruce, despre căutarea şi descoperirea Sfintei Cruci şi despre stabilirea datei sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci. „Crucea, care până la Hristos era un obiect de tortură, din momentul crucificării Mântuitorului a devenit Altar de Jertfă”, a spus ierarhul. Crucea de pe biserica Mănăstirii Săpânţa Noul Peri se află ridicată la 75 de metri deasupra solului, biserica fiind cea mai înaltă clădire de lemn din Europa. Crucea de pe biserica de zid din Săpânţa a fost aşezată cu 2 metri mai sus ca cea a mănăstirii, la 77 metri.
Pelerinaj la Mănăstirea Buneşti, Braşov
Și în acest an, la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Bunești, județul Brașov, a avut loc tradiționalul pelerinaj la crucea așezată pe dealul din apropierea așezământului monahal.
După Sfânta Liturghie oficiată de protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, împreună cu duhovnicul mănăstirii, părintele Clement, şi cu parohul de la Parohia Bunești, Ionel Munteanu, credincioşii veniţi din împrejurimi şi de mai departe, au pornit în pelerinaj pe „Drumul Crucii”. Până în vârful dealului s-au făcut 14 opriri, iar la finalul pelerinajului s-au rostit rugăciuni de mulţumire şi binecuvântare.