„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului
Sfânta Liturghie i-a adunat pe credincioşi în lăcaşele de cult, pentru a-L întâmpina pe Mântuitorul Iisus Hristos, aşa cum odinioară l-a întâmpinat la templul din Ierusalim şi Dreptul Simeon. Ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să fie statornici în credinţă şi să Îl primească pe Hristos prin Sfânta Împărtăşanie.
La praznicul Întâmpinării Domnului din acest an, în comunitatea din Haşag, judeţul Sibiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Mina” şi a sfinţit un monument al eroilor ridicat în cimitirul satului.
La Sfânta Liturghie, locaşul de cult a fost plin de credincioşi, alături de care s-au aflat oaspeţi veniţi să participe la sărbătoarea satului. Au participat la slujba religioasă prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ioan Cindrea, primarul comunei Loamneş, Maria Greavu, precum şi alte oficialităţi. În soborul de preoţi s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, parohul din Haşag, Ioan Schiau, precum şi slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Petru Timiş a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre marele praznic din 2 februarie şi i-a îndemnat pe credincioşi să fie mereu statornici în credinţa în Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care a fost întâmpinat de Dreptul Simeon la aducerea sa la templul din Ierusalim.
„La această sărbătoare şi noi suntem chemaţi în mod tainic să venim în întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos şi noi toţi L-am găsit aici, în templul Său cel sfânt, Biserica. L-am întâmpinat pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care vine spre noi prin Trupul şi Sângele Său, prin Sfânta Împărtăşanie. Noi nu l-am primit în braţe doar pentru câteva clipe, asemenea Dreptului Simeon, ci l-am primit în noi şi am devenit purtători de Hristos, şi avem şansa ca viaţa noastră să se modeleze încât să fie bineplăcută lui Dumnezeu. Aceasta este întâmpinarea pe care o serbează astăzi întreaga creştinătate, mergând spre Biserică, spre întâmpinarea lui Hristos, Care se află întotdeauna răstignit pe Cruce cu braţele deschise spre popor, pentru a ne primi pe noi toţi”, a subliniat ierarhul.
Părintele Mitropolit a oferit, la final, distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” doamnei inginer Livia Roşu, preşedinta Asociaţia „Sfântul Mucenic Mina” din Haşag. De asemenea, veteranul de război Gheorghe Stoia, credincios din Parohia Haşag, în vârstă de 93 de ani, a primit un act de cinstire din partea ierarhului, ca semn de preţuire a jertfei făcute în slujba neamului şi a patriei. Parohul Ioan Schiau i-a mulţumit ierarhului pentru liturghisirea la Haşag şi pentru binecuvântarea adusă peste această comunitate, oferindu-i în dar o icoană.
Monumentul eroilor din Haşag
Sărbătoarea a continuat în cimitirul din incinta bisericii, unde a fost dezvelit un monument ridicat în memoria eroilor din Haşag căzuţi pe fronturile de luptă din cele două războaie mondiale. Monumentul a fost sfinţit de IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul de preoţi, care au oficiat şi o slujbă de pomenire a eroilor din Haşag. Ofiţeri şi militari ai Garnizoanei Sibiu au depus coroane de flori, au organizat o paradă militară şi i-au comemorat pe cei care, plecaţi pe front, nu s-au mai întors la casele lor.
„Toate autorităţile statului român au obligaţia să vină şi să depună o coroană de flori la monumentele eroilor neamului românesc. Autorităţile publice au înţeles că păstrarea memoriei înaintaşilor este o obligaţie”, a spus prefectul Ovidiu Sitterli.
„Am realizat astăzi o datorie sfântă faţă de eroii neamului de aici, din Haşag. Eu cred că ei aşteptau de mult acest eveniment şi de aceea le mulţumesc autorităţilor locale şi tuturor celor care au ajutat să se împlinească această dorinţă a celor ce s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi liberi”, a spus preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.
„Îmi exprim convingerea că devotamentul şi curajul eroilor neamului vor constitui exemple şi pentru generaţiile viitoare”, a spus comandantul Cercului Militar Judeţean Sibiu, colonelul dr. Adrian Zisu.
„Eroii neamului s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei noastre străbune, s-au înălţat la ceruri şi au trecut în lumea Luminii, fiind asemenea sfinţilor martiri pentru Hristos”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
În cadrul ceremoniei militare, veteranul de război Gheorghe Stoia a fost avansat în gradul de sublocotenent şi a primit diplome, însemnele asociaţiilor de veterani şi alte daruri din partea autorităţilor. Primarul Maria Greavu a mulţumit tuturor pentru sprijinul oferit în ridicarea acestui monument şi în organizarea sărbătorii.
Slujire arhierească în cartierul clujean Grigorescu
La sărbătoarea Întâmpinării Domnului, credincioșii din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Grigorescu au primit vizita Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în prezența unui sobor de preoți și diaconi și a unui număr mare de credincioși care au participat cu această ocazie și la instalarea noului preot slujitor, părintele Adrian Medan, numit prin concurs pentru a înlocui postul rămas vacant în urma pensionării părintelui Petru Varga. În cuvântul de învățătură adresat la praznicul Întâmpinării Domnului, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre calitățile necesare întâlnirii cu Dumnezeu: „Cine n-ar dori să se întâlnească cu Dumnezeu? Dorinţa puternică a sufletului nostru este să ne apropiem de Dumnezeu, să-L întâlnim pe Dumnezeu, să se sălăşluiască Dumnezeu în sufletul nostru (…) Dacă şi noi dorim să Îl primim ca şi Simion în braţele noastre, trebuie să-i imităm calităţile”. Astfel, una dintre calităţi este aceea de a fi drept, în relaţie cu semenii, a mai precizat ierarhul.
Cu această ocazie, ierarhul l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe noul paroh, părintele Petru Marius Varga. Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” a fost înființată în anul 1991, pentru nevoile spirituale ale numeroșilor credincioși ortodocși din cartierul Grigorescu. Piatra de temelie a locașului de cult a fost pusă în 15 iunie 1997 de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Târnosirea bisericii a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei în data de 22 august 2015.
Sărbătoare la Vinţu de Jos, Sebeş
În ziua Praznicului Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Vinţu de Jos I, Protopopiatul Sebeş. Ierarhul a celebrat Dumnezeiasca Liturghie, iar la final, l-a hirotesit pe parohul Valer Boca iconom stavrofor.
În predică, ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre bucuria pe care a avut-o Fecioara Maria de a avea ca Fiu și a crește pe Însuși Fiul Cel Unul născut al Tatălui. IPS Arhiepiscop Irineu a mai subliniat că „noi, creştinii, nu suntem orfani într-un univers gol și înspăimântător, și că Dumnezeu ne este alături de fiecare, ca o respirație, ca o bătaie de inimă, cu aceeași prospețime mereu”. La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop Irineu l-a felicitat pe paroh şi pe toţi credincioşii din parohie pentru lucrarea pe care o desfăşoară în ogorul Domnului.
Sărbătoare la Catedrala Episcopală din Oradea
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, la praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala propriu-zisă.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a arătat importanţa şi bogăţia duhovnicească a praznicului Întâmpinării Domnului: „Așadar, în icoana pe care o cinstim la sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu vedem doar pe Domnul Iisus Hristos, pe Maica Domnului, pe Dreptul Iosif, pe Dreptul Simeon și pe Proorocița Ana, ci vedem, împreună cu ei, duhovnicește, icoana Bisericii, pentru că darul cel mare al mântuirii a venit pentru toți oamenii, iar cei care primesc și recunosc acest dar drept Cel Care vine spre noi, adică pe Hristos Domnul, și în Duhul Sfânt Îl primesc pe dăruitor, adică pe Tatăl, și prin Taina Sfântului Botez intră în Israelul cel Nou, Biserica, sunt cuprinși în icoana tainică a sărbătorii de astăzi”.
După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea robului lui Dumnezeu Ştefan, bunicul patern al Preasfinției Sale, de la a cărui mutare la cele veşnice s-au împlinit 35 de ani, dimpreună cu toţi cei adormiţi din neamul său. La finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii au avut posibilitatea să se închine la racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea, care adăposteşte un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei şi de Viaţă făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.
Liturghie Arhierească la Liceul Ortodox din Zalău
La prăznuirea Întâmpinării Domnului, elevii și cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în capela liceului, cu hramul Sfinții Trei Ierarhi. Alături de acesta au slujit arhim. Antonie Pința, directorul liceului, pr. Petru Brisc, cadru didactic în cadrul liceului și diaconii de la Centrul Eparhial. La slujbă au participat elevii din clasele de liceu și cei din clasele primare, alături de profesorii lor. Nu au lipsit credincioşii care la fiecare duminică şi sărbătoare sunt prezenți la Sfânta Liturghie la capela liceului.
Clasa cu profil teologic înființată în 2004 în cadrul Școlii Normale „Gheorghe Șincai” a devenit instituție de sine stătătoare începând cu 2008, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău. Până în prezent au absolvit această școală 18 generații de tineri, peste 60 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi. Din 2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”. Începând cu anul şcolar 2011-2012, aici funcționează și clase de învățământ primar, având în momentul de față ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, dar având formată și clasa a V-a. Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” a fost amenajat la etajul al doilea al liceului, fiind târnosit în 2003 de PS Episcop Petroniu. Paraclisul a fost extins ca spațiu, noile lucrări fiind sfințite pe 30 ianuarie 2008. În acest paraclis, pe lângă programul zilnic de rugăciune al elevilor se desfășoară și activitățile de practică liturgică efectuate de clericii nou hirotoniți din Eparhie.
Liturghie Arhierească la Mănăstirea Moisei, Maramureş
Biserica mănăstirii maramureşene de la Moisei şi spaţiul din jurul ei au fost pline de credincioşi la sărbătoarea Întâmpinării Domnului, când Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie, în mijlocul unui mare sobor de preoţi. Din sobor au făcut parte arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, arhim. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, judeţul Satu Mare, şi exarhul mănăstirilor din Eparhie, Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, stareţi de mănăstiri, preoţi din parohiile de pe văile Izei şi Vişeului, preoţi din obştea mănăstirii, în frunte cu arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş.
În rândul credincioşilor s-a aflat Filofteia Oltean, stareţa Mănăstirii Bârsana, Toader Şteţco, primarul comunei Moisei, Nicolae Burzo, primarul comunei Groşii Ţibleşului, alte oficialităţi judeţene şi locale. A fost prezent şi Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, cel care sprijină, din punct de vedere financiar, aducerea în Eparhie a Sfintei Lumini de la Biserica Învierii din Ierusalim.
Slujirea în această mănăstire de sărbătoarea Înălţării Domnului este o tradiţie pentru ierarhul maramureşean şi pentru credincioşii din Moisei şi satele din jur.
În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul a vorbit despre Întâmpinarea Domnului la templu de către Dreptul Simeon, prezentând credincioşilor nu numai evenimentul în sine, ci şi contextul în care s-a petrecut, precum şi învăţăturile pe care le desprindem din aceasta.
La final, PS Iustin Sigheteanul a acordat primarului Toader Şteţco, distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană pentru laici” pentru construirea şi asfaltarea drumului către mănăstire. Arhimandritul Teofil Pop i-a oferit PS Iustin Sigheteanul, ca semn de mulţumire şi preţuire o icoană a Maicii Domnului. Mănăstirea Moisei este cea mai veche mănăstire maramureşeană, funcţionând neîntrerupt de patru secole. Ea a avut, de-a lungul acestei perioade, un rol important în păstrarea Ortodoxiei în aceste ţinuturi.