„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim
În Duminica a șasea din Postul Sfintelor Paști, credincioșii au sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim, iar cu acest prilej numeroase locașuri de cult au avut hram.
La Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitorii locașului de cult. Credincioșii au primit ramuri de salcie care au fost sfințite înainte de Sfânta Liturghie de ierarh și soborul de preoți. Mulți dintre credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit Sfânta Împărtășanie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.
Părintele Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Floriilor, sărbătoarea care deschide urcușul duhovnicesc al Săptămânii Mari: „Praznicul Floriilor ne dovedește smerenia pe care și-a asumat-o Mântuitorul Iisus Hristos, dar și dragostea Sa nemărginită prin care El S-a oferit ca jertfă, S-a dăruit total Tatălui. Smerenia este exprimată prin alegerea acestui animal umil, asinul, pe care El a intrat în Ierusalim. Rânduiala lui Dumnezeu a fost ca El să fie aclamat ca Împărat, asemenea cântării îngerilor. Împăratul păcii este invocat, Împăratul Cerurilor, Mântuitorul Iisus Hristos, este chemat ca să ne mântuiască pe noi”.
Sărbătoare la Florești, Cluj
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim”, din Florești, Cluj. Din sobor au făcut parte vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, consilierul eparhial, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, parohul Sebastian Rusu și alți preoți. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Biruitorul morții”, despre semnificația Sâmbetei lui Lazăr și a Duminicii Floriilor, premergătoare Săptămânii Patimilor. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Interpretele de muzică populară Livia Popa și Eugenia Corpodean Ciceu au interpretat pricesne. Ierarhul i-a acordat parohului Sebastian Rusu – Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar pr. Mihai Ranta, donatorul iconostasului și Vasile Cistian, enoriaș al parohiei au primit diplome de aleasă cinstire. Toți copiii au primit cărți de rugăciune din partea ierarhului. Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit sâmbătă, 20 aprilie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cristorel, Cluj, cu ocazia hramului. Cu acest prilej, stareța Parascheva Buculei a fost hirotesită stavroforă.
Duminica Floriilor în Timișoara
Mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a adresat un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat înțelesul teologic al praznicului împărătesc. La final, potrivit obiceiului, credincioșii prezenți au primit ramuri de salcie înfrunzite. Seara, la Catedrala Mitropolitană, a avut loc un concert de muzică corală, susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Epifania” din Timișoara, dirijată de prof. Florin-Nicolae Șincari. Formația corală a interpretat un buchet de cântări religioase, armonizate de compozitorii: Iulian Cârstoiu, Gheorghe Danga, Ioan Ghica-Comănești, Alexandru Delcea, Nicolae Lungu, Gheorghe Mandicevschi, Antoniu Sequens și Ion Vidu.
Slujire arhierească la Târgu-Mureș
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către protopopul Olimpiu Zăhan, preot al Parohiei Târgu-Mureș VIII, Silviu Negruțiu, preot al Parohiei Târgu-Mureș II și Petru Șerban, preot al Parohiei Târgu-Mureș II, sector II.
Ierarhul, reliefând însemnătatea spirituală a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, a spus: „Mai sunt șase zile până la sărbătoarea Sfintelor Paști. Acum este timpul să ne întoarcem de pe calea pierzării, să ne curățim de omida fărădelegii și de uscătura păcatului așa cum curățim pomii din grădina noastră de crengile uscate, primăvara. Acum este timpul să plângem cu amar pentru toate răutățile noastre și să lăsăm ca lacrimile să curgă șiroaie ca ale Maicii Domnului lângă Crucea Golgotei, pentru că aceste lacrimi sunt cel mai bun burete de șters păcatele de pe tabla vieții noastre. Să nu uităm că ramurile verzi pe care le primim de Florii și le ținem în mâinile noastre sunt semnul predării noastre lui Hristos ca Domn și Împărat al universului, prezent în Biserică, «Ierusalimul Legământului celui nou»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Duminica Floriilor la Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, „Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, pr. Gheorghe Gogan, pr. Mircea Cricovean, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, arhid. Florin Sirca, inspector școlar, Arhid. Alexandru Tiulea. Cuvântul de învățătură al ierarhului a fost pus sub titlul „Sfânta Taină a Mirului” (cf. citirilor scripturistice ale praznicului: Filipeni 4; Ioan 12), despre misiunea Mântuitorului: cea învăţătorească, de Profet trimis de Dumnezeu; cea preoţească, aducător a jertfei pentru lume şi cea împărătească, ca şi biruitor asupra răului pentru dobândirea Împărăţiei cerurilor. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, condus de către diac. Laviniu Morariu.
Credincioşii au primit, la ieșirea din biserică, ramuri de salcie care au fost sfinţite.
Sărbătoarea Floriilor la Caransebeș
La hramul Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim" din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfințit icoanele din partea superioară a iconostasului și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a sfințit și icoanele realizate de copiii și tinerii parohiei în cadrul cercului de pictură.
„Și în acest an, ne-am bucurat de prezența multor copii și tineri, care ne-au așteptat la intrarea în Sfânta Biserică, și apoi, la sfârșitul Sfintei Liturghii, ne-au prezentat un frumos program artistic, un program duhovnicesc de cântări și pricesne legate de praznicul Floriilor și de Săptămâna Sfintelor Pătimiri, asemănându-ne cu toții cu pruncii care au strigat în Ierusalim, care au cântat cu inimă deschisă Fiului de Împărat «bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!»”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian. Ierarhul le-a oferit copiilor din cor diplome, dulciuri și iconițe. „Plecăm din această parohie cu mulțumire sufletească, cu bucurie sfântă și cu nădejdea că la această parohie avem preoți și credincioși destoinici, de la cei mai mici până la cei mai mari, care se jertfesc pentru Sfânta Biserică și care nu doar în Duminica Floriilor, ci în fiecare duminică și sărbătoare, cântă din toată inima «Osana, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!»”, a mai spus ierarhul.
Praznicul Floriilor la Beiuș
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Paraclis Episcopal, din orașul Beiuș, în prezența a numeroși credincioși și a unor oficialități centrale și locale. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Armonia” al bisericii, dirijat de prof. Petru Gavriș. Ierarhul a reliefat semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Floriilor, subliniind că Intrarea Domnului în Ierusalim deschide drumul pătimirilor şi a morţii Fiului lui Dumnezeu înomenit, spre Învierea Sa, cea de a treia zi: „În această zi sfântă a Floriilor, prăznuită de credincioși cu multă bucurie și sărbătorită cu mare fast de Biserică, ne aducem cu toții aminte de intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, căci a fost întâmpinat de pruncii iudeilor și de mulțime mare de popor care strigau «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!». Dar, în același timp, a fost și o intrare smerită, plină de umilință, pentru că Împăratul nu venea într-un car triumfal, într-o cvadrigă trasă de patru cai sau cu alai mare de oștire, ci în chip smerit, umil, călare pe mânzul asinei, plin de blândețe și de dragoste către fiica Sionului, cum s-a proorocit”.
Preasfințitul Părinte Sofronie a hirotonit preot pe diaconul Costel Condrea, pentru schitul „Schimbarea la Față a Domnului” din Vârtop și diacon pe teologul Gheorghe Florin Indrie, pentru schitul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Valea lui Mihai. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic. La final, ierarhul a citit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, ce au fost stropite cu apă sfinţită, iar apoi împărţite credincioşilor.
Sărbătoare la Baia Mare
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime" din Baia Mare, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. Din sobor au făcut parte arhim. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, şi părinţii slujitori ai sfântului locaş: Viorel Bud, Vasile Botiş, Florin Hoban, inspector judeţean pentru religie, Claudiu Ciascai, Florin Bălan şi Marius Florin Bizău, paroh în Bârsana-Valea Muntelui, şi 10 diaconi. Diaconul Adrian Morar a fost hirotonit preot pe seama Serviciului Social de Consiliere Spirituală din Baia Mare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia" al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. Cosmin Lauran, iar la chinonic a cântat o priceasnă Maria Mihali.
Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul a felicitat pe Preasfinţitul Episcop Iustin, la împlinirea a 25 de ani de la hirotonirea întru Arhiereu, în 17 aprilie 1994. Ierarhii au ieşit, apoi, împreună cu credincioşii pe explanada Catedralei Episcopale şi au binecuvântat stâlparele de salcie, apoi au fost binecuvântate şi stropite cu aghiazmă şi stâlparele din mâinile credincioşilor. A urmat o procesiune în jurul Catedralei Epicopale. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învățătură despre folosul Postului Mare, despre Săptămâna Mare şi despre praznicul împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim.
Floriile la Parohia Stâna, Zalău
Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Stâna, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care și Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului și parohul Eugen Nerțan. La final, parohul a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Praznicul Floriilor la Hunedoara
La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfânta Treime” din municipiul Hunedoara, Protopopiatul Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul a sfințit crengile de salcie, care apoi au fost împărțite credincioșilor. Ierarhul a vorbit despre primirea Mântuitorului Iisus Hristos de către cei ce L-au întâmpinat la intrarea în Ierusalim: „Vedeau în El un împărat pământesc capabil să-i elibereze din punct de vedere politic de sub dominația romană, în schimb El era un eliberator ceresc de sub dominația și sclavia morții și a păcatului”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să mediteze asupra discrepanței dintre ceea ce noi, adeseori, gândim că este bine și ceea ce realmente știe Dumnezeu că este bine pentru viața noastră”, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Slujire arhierească la Arad-Grădişte II
Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim”, din Parohia Arad-Grădişte II, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte arhim. Teofan Mada, vicar eparhial, arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, parohul Viorel Roja, pr. pensionar Viorel Merluşcă, pr. pensionar Ioan Florea, arhid. Gheorghe Lehaci. În cuvântul de învăţătură ierarhul a vorbit despre Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim care reprezintă ultima intrare a Mântuitorului în Cetatea Sfântă înainte de pătimirile, răstignirea, moartea şi învierea Sa din morţi. În cadrul slujbei, Preasfinţitul Emilian a sfinţit ramurile de salcie care mai apoi au fost împărţite credincioşilor.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a sfinţit icoana „Intrării Domnului în Ierusalim”, achiziţionată prin grija parohului Viorel Roja şi aşezată pe frontispiciul bisericii.