„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Sărbătoarea moților pe Muntele Găina
Cea mai veche și mai cunoscută sărbătoare populară din Țara Moților, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, din comuna Avram Iancu, județul Alba, are loc în perioada 22-23 iulie. Din programul manifestării fac parte spectacole folclorice, expoziții ale meșterilor populari, concerte, foc de tabără și artificii.
La fel ca în fiecare an, moții participă la Târgul de Fete de pe Muntele Găina care are loc în apropierea prăznuirii Sfântului Ilie. Sărbătoarea se desfășoară pe platoul montan aflat la o altitudine de 1467 de metri, iar prima atestare documentară a acestei vechi sărbători dateză din anul 1816. Anul acesta, manifestarea organizată de Consiliul Județean Cluj începe în comuna Avram Iancu, sâmbătă, 22 iulie, la Muzeul Memorial „Avram Iancu” cu un moment de evocare a Crăișorului Munților. De la ora 13:00 va fi deschis și Târgul Meșterilor populari din județul Alba, de la ora 16:00 va fi deschisă expoziția de fotografie etnografică „Timp Străvechi” realizată de Vasile Sârb și elevii săi, iar de la ora 16:30 au loc activități de educație artistică și culturală pentru copii.
Începând cu ora 17:00 va avea loc un spectacol folcloric, la care participă Ansamblul Folcloric „Arieșul” din Cîmpeni – instructor Gheorghe Bădău; Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol – instructor Oana Joldeș; Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș – coordonator Liliana Stoica; Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba; Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza și soliștii vocali. Printre invitați se mai află Dumitru Fărcaș, Roxana Reche, Nicolae Plută, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa, iar conducerea muzicală îi aparține lui Alexandru Pal.
Prima seară a manifestării va continua cu un foc de artificii și urcare pe Muntele Găina, unde vor avea loc recitaluri și un concert extraordinar de muzică folk susținut de Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Vali Șerban, Florin Săsărman, urmat de discotecă în aer liber și un show de lumini și efecte speciale. Seara se încheie cu foc de artificii și foc de tabără.
Dumincă, 23 iulie, un sobor de preoți va oficia o slujbă de Te Deum, și un ceremonial de depunere coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, alături de Tulnicăresele din localitatea Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. De asemenea, vizitatorii pot vizita standurile din cadrul Târgului Național al Meșterilor Populari, sau pot participa la spectacolul extraordinar de folclor la care participă Ansamblul Folcloric „Urmașii Magherilor” din Albeni, Gorj; Ansamblul Folcloric „Doina Mureșului” din Arad; Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita, Bihor; Ansamblul Folcloric din Cluj; Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, alături de: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița, ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. Conducerea muzicală aparține lui Alexandru Pal.
„Cununa Transilvană” la Târgul de Fete
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea forului administrativ județean, va reprezenta județul Cluj la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, prin intermediul unui grup instrumental din cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”. Tot cu acest prilej vor evolua și membrii Ansamblului „Măgura Călăţele” care vor pune în scenă jocuri moțești, aceștia fiind însoțiți de interpreta de muzică populară Adriana Irimieș, alături de tulnicăresele din comuna clujeană Beliș, conform unui comunicat al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Târgul de fete, sărbătoare din vechime
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare populară cu o vechime considerabilă, fiind o dovadă vie a tradiţiilor româneşti. Prima atestare documentară datează din 1816, însă specialiştii etnologi susţin că această frumoasă nedeie (petrecere populară) este mult mai veche. „Este atât o sărbătoare populară care dăinuie peste ani, dar şi încercarea de a susţine şi promova meşteşugurile tradiţionale prin târgul meşterilor populari, portul popular românesc prin parada care deschide an de an Târgul de Fete, dar şi muzica populară autentică prin numele mari ale folclorului românesc invitate la fiecare ediţie. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber din România. Manifestarea se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie” conform Mihaelei Floroian, de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.
La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica cu noaptea în cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau, conform prof. Mihaela Floroian.
În prezent, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care participă locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării.
Deschiderea acestui eveniment este făcută de vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”. Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.