„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul
La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, a fost hram în numeroase comunități parohiale precum și la mai multe așezăminte monahale transilvane.
Sute de credincioși din Brașov au participat la hramul Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mucenic Mina” din cartierul Noua. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohii bisericii din cartierul Noua, Cornel Toma și Mircea Adam, precum și alți preoți de la parohiile din Brașov și din Arhiepiscopia Sibiului.
Mulți dintre credincioși au îmbrăcat straie populare și s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre rolul foarte important pe care l-a avut Sfântul Ioan Botezătorul în opera de mântuire a lumii: „Sfântul Ioan Botezătorul a fost trimisul Domnului ca model desăvârșit de ascetism și de smerenie. Biserica noastră îl cinstește ca pe Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos și avem mai multe sărbători de cinstire a lui. Astăzi cinstim nașterea sa din părinții Zaharia și Elisabeta, care s-au rugat să le fie ridicată ocara venită din partea oamenilor, căci erau considerați pedepsiți de Dumnezeu pentru că nu aveau copii”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul Mircea Adam de la biserica brașoveană a fost hirotesit iconom stavrofor. Părintele Mircea Adam i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea arhierească și a ținut la rândul său un cuvânt de învățătură.
Sărbătoarea s-a încheiat cu evocarea părintelui Ioan Popița, fost protopop de Brașov, cel care a înființat prima parohie în cartierul Noua și a început zidirea locașului de cult. Cuvântul de evocare a fost rostit de preotul Simion Cibian, cel care a continuat lucrarea părintelui Ioan Popița și este ctitor al bisericii împreună cu regretatul protopop.
Ierarhul și soborul slujitor a sfințit, apoi, monumentul închinat preotului Ioan Popița și preotesei Eleonora, ridicat în curtea bisericii la mormintele celor doi. S-a oficiat, apoi, un parastas, în prezența fiicei celor doi, Lidia Popița-Stoicescu.
În aceeași zi, ierarhul a oficiat slujba Vecerniei la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Brașov. Părintele Mitropolit a sfințit iconostasul refăcut al bisericii și o troiță din incinta așezământului monahal. Obștea monahală condusă de arhimandritul Hristofor Bucur și pelerinii prezenți au primit binecuvântare arhierească în ziua de hram a acestei mănăstiri.
Hram la Mănăstirea Someșul Cald, Cluj
La mănăstirea de la Someșul Cald, județul Cluj, a fost hramul de vară, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie pe Altarul de vară al așezământului monahal. Din sobor au făcut parte arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, duhovnicul obștii monahale, pr. Dan Popovici, numeroși preoți și diaconi.
La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, IPS Mitropolit Andrei a subliniat că Mântuitorul Iisus Hristos a spus, așa cum se arată în Evanghelia după Matei, capitolul 11, versetul 11 că „dintre cei născuţi din femei nu este unul mai mare decât Ioan Botezătorul”.
În cadrul hramului, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit slujba rasoforiei pentru maicile Minodora și Sofia din cadrul mănăstirii de la Someșul Cald și i-a felicitat pe ctitorii acestui loc de rugăciune și de pelerinaj, familia Vasile și Angela Salanța, alături de ceilalți membri din Composesoratul Someșul Cald, care au donat Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului terenul pentru ridicarea mănăstirii.
Mănăstirea care are hramul de vară Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, mai este ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare, cu hramul principal pe 1 ianuarie. Așezământul monhal de la Someșul Cald a fost înființat în vara anului 2014, iar obștea este condusă de maica Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici.
Hram la așezământul monahal de la Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la hramul așezământului monahal situat pe Valea Popii, în municipiul Alba Iulia. Obștea acestei mănăstiri se află sub povățuirea starețului protos. Ioan Cojanu. Numeroșii credincioși pelerini, prezenți la această sărbătoare, au luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată de ierarh și au ascultat cuvântul duhovnicesc de învățătură pe care l-a rostit. Vorbind despre atitudinea pe care creștinii ar trebui să o aibă față de viața duhovnicească, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Mulți trăiesc pe acest pământ ca și cum nu ar trebui să-l părăsească niciodată și cu ușurință uităm că fiecare zi a vieții noastre poate fi ultima pe care Dumnezeu ne-o mai acordă. Ar trebui ca fiecare dintre noi să spună cu Fericitul Augustin: «Mi-e frică de Dumnezeu Care trece și nu se mai întoarce». Câtă vreme trăim, ne mișcăm și respirăm, trebuie să luăm aminte la îndemnul Sfântului Ioan Botezătorul care zice: «Faceți roade vrednice de pocăință». Iar apoi, să fim cu luare aminte și la acest avertisment al său: «Iată, securea stă la rădăcina pomului și orice pom care nu aduce roadă se taie și se aruncă în foc»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie arhierească la Sânnicolau de Beiuş
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Înălţarea Domnului”, „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei” din Parohia Sânnicolau de Beiuş, Protopopiatul Tinca, la împlinirea a cinci ani de la târnosirea sfântului lăcaș de către ierarh. Sărbătoarea a adunat pe dreptmăritorii creștini din Parohia Sânnicolau de Beiuş și reprezentanţi ai autorităţilor locale.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa sărbătorii: „Sfântul Ioan Botezătorul, cel care s-a învrednicit a fi Înaintemergător al Domnului, este unul dintre cei mai scumpi și dragi sfinți ai Bisericii, despre care Mântuitorul Iisus Hristos a spus că este cel mai mare om care s-a născut din femeie. Este sfântul căruia Biserica i-a rezervat în calendar nu doar sărbătoare în ziua nașterii sale în ceruri, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august, cum este rânduit pentru toți ceilalți sfinți pomeniți, ci i-a fixat sărbătoare și în ziua nașterii sale, 24 iunie, dar și alte sărbători, la fel cum Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu este preacinstită atât la nașterea sa, 8 septembrie, cât și la adormirea sa, 15 august, precum și la alte sărbători închinate Maicii Domnului (...) Acest mare sfânt este darul lui Dumnezeu pentru părinții săi Zaharia și Elisabeta la bătrânețe, care avea să devină darul lui Dumnezeu pentru întreg poporul Său, nu doar pentru Israelul cel vechi, căruia i-a propovăduit pocăința, spre iertarea păcatelor, ci și pentru Israelul cel nou, marele și ultimul profet al Revelației, care se roagă pentru noi, poporul cel nou al lui Dumnezeu și pentru mântuirea noastră”.
La încheierea slujbei, ierarhul a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Adrian Florin Baicu pentru lucrarea pastoral-misionară desfăşurată în parohie. Protopopul Vasile Popa a rostit un cuvânt din partea comunității dreptmăritoare din Sânnicolau de Beiuș, subliniind dragostea celor 70 de enoriași față de Biserică și jertfelnicia parohului. La final, ierarhul a felicitat pe paroh și pe enoriași, adresând urări de ani mulți și binecuvântați tuturor credincioșilor și credincioaselor care poartă numele Sfântului Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, și derivate ale acestuia.
Noua biserică parohială din Sânnicolaul de Beiuş a fost zidită între anii 1998 – 2012, pe locul unei vechi biserici, prin purtarea de grijă a pr. Adrian Florin Baicu, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului parohial și de credincioşi. În prezent se află în construcție și o nouă casă parohială.
Hramul Mănăstirii Bobota, Sălaj
La Mănăstirea Bobota, județul Sălaj, Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu ocazia hramului, de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de 27 de preoți și diaconi, în frunte cu starețul mănăstirii, protosinghelul Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an la mănăstire, încă din ajunul sărbătorii, când au participat la slujba de priveghere săvârșită în altarul de vară.
Situată la granița județelor Sălaj și Satu Mare, mănăstirea a fost înființată în anul 2004, când a fost sfințită și piatra de temelie a acestui așezământ monahal, în data de 13 iunie, de către PS Petroniu, pe atunci Arhiereul-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. La început, lucrările au fost coordonate de către pr. Ioan Pădurean de la Parohia Bobota, iar din anul 2008 au fost preluate de către pr. Pahomie Buruiană. În anul 2012 a fost numit egumen al schitului pr. Mina Pletosu, care a continuat lucrările începute de predecesorii săi. În anul 2013, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar pr. Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.
Hram la Schitul Ardeu, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Schitul Ardeu, județul Hunedoara, cu prilejul hramului. În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, PS Episcop Gurie, făcând referire la Sfânta Evanghelie citită în cadrul Sfintei Liturghii, a vorbit despre întâmplările minunate de la nașterea și punerea numelui Sfântului Ioan Botezătorul și despre importanța misiunii pe care a desfășurat-o acesta, fiind ultimul proroc al Vechiului Testament și Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, Cel care a adus Legea cea nouă.