„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sărbătoarea parohiei clujene „Naşterea Domnului”
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh părintele Nicolae Buda, a îmbrăcat duminică, 6 septembrie, straie de sărbătoare. An de an, în prima duminică după 4 septembrie, zi care marchează sfințirea demisolului bisericii, în anul 1994, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, este sărbătoare.
An de an, în prima duminică după 4 septembrie, după ce se săvârşeşte Sfânta Liturghie în sobor de preoţi, curtea bisericii este plină de credincioșii care se revarsă și pe străzile din jur, fiind o adevărată întâlnire a fiilor parohiei la care sunt laolaltă rudele, vecinii, prietenii, cu toții formând o familie mare care trăiește aceeași bucurie, a comuniunii, a iubirii și a credinței. Împreuna slujire, împărtășirea cu rugăciunile și cu Sfintele Taine au așezat bucurie și liniște în sufletele tuturor. Costumele populare purtate de credincioși au dat eleganță și strălucire acestei sărbători, unind trecutul cu prezentul, dând nădejde că, în viitor, copiii le vor purta firesc, cu respect pentru neam și tradiții. Cu evlavie, privind spre icoanele zugrăvite pe pereții bisericii, este regăsit portul strămoșesc purtat de Sfânta Filofteia de la Argeș și Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Dumitru Bărbos, prieten vechi al Parohiei „Naşterea Domnului”, slujitor la Parohia „Sfântul Mina” din cartierul clujean „Bună Ziua”.
După Sfânta Liturghie, în semn de respect și de comuniune cu cei care au zidit acest lăcaș, soborul de preoți și credincioșii au participat la un Parastas pentru ctitori, fiind încă o dată împreună, ca pe Sfântul disc la slujba Liturghiei, Biserica luptătoare și Biserica biruitoare. Apoi, sărbătoarea s-a mutat în curtea bisericii, unde credincioșii au participat la o agapă frățească și au primit în dar iconițe și Foaia parohiei, „Troița”. De asemenea, a fost organizată expoziția de icoane pe sticlă, cu scop caritabil, icoane realizate de copiii de la Cercul de pictură al parohiei, continuând astfel donațiile către Așezământul de copii „Sfântul Onufrie”, de la Mănăstirea Florești.
Sărbătoarea plină de lumină, a adus în fiecare an bucurie în sufletele credincioșilor și este o dovadă că parohia trăiește frumos, adăpându-se din izvorul curat al rugăciunii și al Sfintelor Taine, comunitatea parohială fiind, de fapt, temelia vieții bisericești.
La ceas de seară, după slujba Vecerniei, preoții, membrii Consiliului, Comitetului Parohial și ai Corului, împreună cu familiile lor, au participat la o agapă frățească în sala de la demisolul bisericii.
Parohia „Naşterea Domnului“, din cartierul clujean Gheorgheni, s-a înfiinţat în 16 martie 1990. În iarna aceluiaşi an, în 27 decembrie, a fost pusă piatra de temelie. În 4 septembrie 1994, demisolul, pregătit pentru slujire, a fost sfinţit de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. Din 21 decembrie 2003 se slujeşte în Sfântul Altar. Lucrările au continuat cu pictura (2007-2009) şi înzestrarea cu toate cele necesare slujirii. Biserica a fost sfinţită în 5 septembrie 2010 de către PS Episcop Irineu Bistriţeanul.
Această dată nu a fost aleasă întâmplător, deoarece se împlineau 7 ani de când, în fiecare toamnă, în prima duminică după 4 septembrie avea loc sărbătoarea parohiei, o întâlnire la rugăciune şi bucurie a fiilor ei, în amintirea zilei de 4 septembrie, a anului 1994, când s-a sfinţit demisolul şi de când s-a slujit fără întrerupere Sfânta Liturghie în acest loc.