„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni, în localitatea năsăudeană Maieru
În perioada 14-16 septembrie a avut loc la Maieru „Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni – Ca toți să fie una”, eveniment organizat de Parohia Maieru, Protopopiatul Năsăud și Primãria Comunei Maieru. La aceastã întâlnire au participat delegații de români din Basarabia, Bucovina de Nord (Ucraina), Valea Timocului (Serbia) și din comuna Micherechi (Ungaria), în total în jur de 60 de participanți.
Delegații de români din Basarabia, Bucovina de Nord (Ucraina), Valea Timocului (Serbia) și din comuna Micherechi (Ungaria), în total în jur de 60 de participanți, s-au aflat la Maieru, la „Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni – Ca toți să fie una”.
În fruntea fiecãrei delegații s-au aflat preoți, primari, directori de școalã, dintre care Sorin Huluțã, protopop de Soroca și Florești și consilier economic al Episcopiei de Bãlți, pãrintele Ovidiu Ursu, secretar al Vicariatului Ortodox Român Dacia Ripenis, protopopul Vasile Popescu, paroh al Ciudeiului, și pãrintele Visarion Tuderici, slujitor al Catedralei Episcopale din Gyula.
Pe parcursul celor trei zile, invitații au participat la mai multe momente culturale, religioase și artistice.
Vineri, 14 septembrie, a avut loc conferința istoricului Mircea Gheorghe Abrudan, sâmbãtã, 15 septembrie, a avut loc conferința diplomatului Teodor Baconschi, iar la acest eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Duminicã, 16 septembrie, dupã-amiazã a avut loc un spectacol susținut de grupuri venite din cele patru țãri.
Duminică, Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhimandritul Benedict Vesa, secretar eparhial, înconjurat de un sobor format din preoți veniți din provinciile românești, alături de preoții din Maieru, Ioan Lãpuște și Dan Cismaș, precum și de pãrintele Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul Mãnãstirii Cormaia, județul Bistrița Năsăud.
De asemenea, la Sfânta Liturghie au fost prezenți Natalia Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni, diplomatul Teodor Baconschi, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Nãsãud, Doina Panã, deputat.
Dupã Sfânta Liturghie a fost sãvârșit un parastas pentru eroii români de pretutindeni și au fost intonate câteva cântece patriotice de către Fanfara Rodna. (Pr. Dan Cișmaș)