„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului
La Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, credincioșii din Transilvania precum și cei care au revenit pe meleagurile natale din străinătate, au participat la hramurile locașelor de cult, la slujbele oficiate cu această ocazie de ierarhi, s-au închinat la moaște și la icoane făcătoare de minuni. Cu această ocazie, ierarhii i-au îndemnat pe credincioși ca, prin rugăciune, împărtăţirea cu Sfintele Taine şi asceză, să se împărtăşească din lumina taborică.
Pelerini şi credincioşi din Sibiu, Mărginimea Sibiului şi din alte părţi ale ţării au participat la hramul Schitului „Schimbarea la Faţă” din Păltiniş, judeţul Sibiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Macarie Ţuţul, egumenul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, lângă biserica de lemn a schitului, credincioşii primind în număr mare împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul şi soborul slujitor au sfinţit cele şase cruci care vor fi aşezate pe noua biserică a schitului, aflată în stadiu avansat de construcţie.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor prezenţi semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi i-a îndemnat ca, prin rugăciune, împărtășirea cu Sfintele Taine şi asceză să se împărtăşească din lumina taborică.
„Lumina taborică poate fi experimentată de oameni credincioşi, de isihaşti deosebiţi, dar ea exprimă ceva ce nu putem înţelege, ci doar ne împărtăşim din ea. Tatăl Ceresc a mărturisit exact ca la Botezul Domnului în Iordan, confirmând mesianitatea Lui. Noi încercăm să înţelegem taina sărbătorii, a minunii Schimbării la Faţă, primind cuvintele Tatălui din Ceruri, că Mântuitorul Iisus Hristos este Fiul Său”, a subliniat Părintele Mitropolit.
La final, protosinghelul Valeriu Luca i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă la hramul aşezământului monahal şi i-a oferit în dar o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. Credincioşii şi pelerinii s-au închinat la sfârşitul hramului la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Hram la Mănăstirea Cheile Turzii
La praznicul Schimbării la Față a Domnului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit biserica mănăstirii Cheile Turzii, județul Cluj, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, alături de Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, și un sobor de preoți și diaconi.
„Cea mai mare suferință, chiar dacă omul nu-și dă seama, este necredința, șovăiala, îndoiala. Pe ucenicii care erau într-o îndoială referitor la persoana Domnului Iisus Hristos care le spusese că va pătimi, la Schimbarea la Față i-a încredințat, așa cum zice și Troparul: «Schimbatu-Te-ai la față, în munte, Hristoase Dumnezeule, aratând ucenicilor Tăi slava Ta, pe cât li se putea». Și noi am venit aici să vedem slava Domnului Hristos, pe cât o putem vedea noi, oamenii”, a spus IPS Mitropolit Andrei în cuvântul adresat credincioșilor prezenți.
La această sărbătoare, credincioșii au avut posibilitatea de a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, aduse de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. De asemenea, pelerinii s-au închinat și la două icoane ale Maicii Domnului, aduse de la mănăstirile Lupșa, județul Alba, și „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca.
Vineri, 5 august, singura mănăstire din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului ocrotită de Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, din localiatea Piatra Craiului, a avut hram. Cu această ocazie, obștea așezământului monahal s-a bucurat de prezența IPS Mitropolit Andrei și a PS Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei, care au oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară din curtea așezământului monahal, înconjurați de un sobor de preoți din localitățile învecinate, protopopi și de stareți și duhovnici ai mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului.
În cuvântul de învățătură, intitulat „Purtarea nevoinței ca și cruce”, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor veniți la hramul mănăstirii despre pilda pe care Sfântul Ioan Iacob o dă tuturor, și anume urmarea Lui Hristos: „Chemarea Domnului Iisus Hristos, pe care ați auzit-o în Sfânta Evanghelie citită astăzi, el a luat-o în mod absolut: «Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie». Ne e drag să auzim acest cuvânt, dar ne este greu nouă, oamenilor moderni și comozi, obișnuiți cu toate facilitățile, să și facem ceea ce a făcut Sfântul Ioan. Sfântul Ioan Iacob este model absolut pentru noi, este model de purtare a crucii pentru că e dovadă de putere, tărie și nevoință, pe care un călugăr absolut și le asumă. Părintele Dumitru Stăniloae zicea că monahul este luptătorul cel mai hotărât în slujba Duhului, este cavalerul eminent al spiritului. El este omul ce se transcende necontenit, ce se lansează deasupra graniței sale omenești, ce trăiește în contact real cu transcedența divină. În această luptă, în acest efort, în acest eroism de a înfrânge toate pornirile trupești, păcătoase, e nevoie de bărbăție. Bărbăție a avut și Sfântul Ioan Iacob. Bărbăția monahului, paradoxal, constă în asceză. Noi credem că suntem puternici, devenim tari pentru că le avem pe toate la îndemână. Ascetul devine bărbat prin renunțare, prin asceză, pentru că asceza nu omoară firea, ci o fortifică”.
Episcopul Spaniei și Portugaliei, PS Timotei le-a vorbit celor prezenți despre românii din diaspora: „În diaspora, trăim aproximativ cinci milioane de români, majoritatea tineri. Foarte mulți se căsătoresc acolo, formează familii, și aceste familii nasc mulți copii. Doar în Episcopia Spaniei și Portugaliei, anul trecut, am botezat șase mii de copii de-ai românilor. Biserica Ortodoxă are o importanță deosebită în diaspora și este chemată să poarte de grijă fiilor ei, care s-au împrăștiat în toată lumea. Doar în Mitropolia noastră, pe care o conduce Înaltpreasfințitul Iosif, avem peste cinci sute de parohii înființate, care funcționează în biserici catolice, în garaje sau în hale industriale. Nu este greu să purtăm de grijă celor de acolo, pentru că Îl avem pe Dumnezeu alături de noi”.
Hram la Mănăstirea de la Poşaga, Alba
De Praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă a Domnului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al Mănăstirii de la Poşaga, Protopopiatul Câmpeni, care în această zi şi-a serbat hramul. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit diacon pe tânărul Lucian Bucea.
Sărbătoare la Mănăstirea Voivideni, Sălaj
Cu ocazia praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voivodeni, cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal, înconjurat de un sobor de peste 15 preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, care an de an vin la mănăstire pentru a se ruga și pentru a fi părtaşi la bucuria obştii mănăstirii în ziua hramului.
Mănăstirea Voivodeni este aşezată la marginea satului cu acelaşi nume, situat la graniţa judeţului Sălaj cu judeţul Cluj. Satul Voivodeni a fost atestat documentar în urmă cu aproape 700 de ani, odată cu atestarea documentară a satului pomenindu-se despre aşezarea unui eremit în hotarele acestui sat. Locul în care s-a nevoit acesta nu a fost uitat, el numindu-se Râmeţ. Aici, în Râmeţ, tradiţia locului spune că ar fi funcţionat un schit, iar după ce acesta s-a desfiinţat, aici s-ar fi stabilit vatra satului. Pornind de la aceste tradiţii locale, cosemnate în toponimia locurilor, în urmă cu 16 ani, s-a luat iniţiativa ridicării unei mănăstiri. Dorinţa de a reînvia o veche vatră monahală, rămasă în conştiinţa locuitorilor acestor meleaguri, a devenit realitate prin aprobarea acestui deziderat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Bihorului şi Sălajului în 27 noiembrie 2000. Doi ani mai târziu, au venit la Voivodeni câțiva călugări de la Frăsinei pentru a reînnoda tradiția monahală a acestor meleaguri, întreruptă timp de trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului. Lucrările au debutat în 2002, imediat după punerea pietrei de temelie la biserica schitului în data de 17 august, de către PS Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Până acum au fost construite un altar de vară, corpul de chilii, bucătăria, trapeza, anexele gospodăreşti şi un paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Obştea mănăstirii numără în prezent patru vieţuitori, condusă de protosinghelul Ghelasie Spătăcean.
Hram la Schitul de la Măgureni, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie, cu prilejul hramului, la Schitul „Schimbarea la Față” – Măgureni, județul Hunedoara, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La momentul potrivit din timpul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a săvârșit slujba hirotoniei în treapta preoției a diaconului Marius Mihai Stănilă pentru Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Luncani, Protopopiatul Hațeg.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre porunca Tatălui Ceresc, prin care „suntem chemați cu toții să-L ascultăm pe Fiul Său cel iubit, Cel trimis în lume pentru a Se jertfi pe Cruce și a elibera neamul omenesc de sub robia păcatului și a morții”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să încerce în permanență să fie sub ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, spre a deveni mlădițe roditoare în ogorul Bisericii și a dobândi astfel mântuirea sufletelor lor și Împărăția lui Dumnezeu”. PS Episcop Gurie a vorbit despre responsabilitatea deosebită a misiunii de păstor duhovnicesc, felicitându-l pe noul slujitor al Bisericii lui Hristos, părintele Marius Mihai Stănilă. La finalul Sfintei Liturghii, soborul slujitor, în frunte cu ierarhul a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii așezământului monahal și pentru cei adormiți întru dreapta credință.
Vineri, 5 august, PS Episcop Gurie, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva. Cu această ocazie a săvârșit hirotonia întru preot a diaconului Ioan Costea, pentru Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Peșteana, Protopopiatul Hațeg. De asemenea, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Marius Mihai Stănilă.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, într-o atmosferă de bucurie duhovnicească, în numele tuturor angajaților Centrului eparhial, al slujitorilor Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae”, cât și al tuturor credincioșilor Episcopiei Devei și Hunedoarei, a fost rostit un cuvânt festiv prin care au fost transmise urări de mulți și binecuvântați ani PS Episcop Gurie, cu ocazia împlinirii a 15 ani de slujire arhierească.
Hramul Mănăstirii Botiza, Maramureș
La Schimbarea la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Botiza, județul Maramureș, cu ocazia hramului, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, între care Mihai Chira, protopopul Vişeului, ieromonah Cleopa, duhovnicul mănăstirii, stareţii mănăstirilor Moisei, Petrova, Dragomireşti, Strâmtura, precum şi preoţii parohiilor din Botiza şi din parohiile învecinate. Alături de credincioși s-a aflat și stavrofora Rafaela Rogojan, stareţa mănăstirii Botiza, precum şi stareţele mănăstirilor Bârsana şi Ieud.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi de pe Valea Izei, iar la momentul pricesnei a cântat interpreta de muzică populară Măriuca Trifoi din Botiza.
PS Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat credincioşilor Evanghelia zilei şi a vorbit despre Lumina Taborică. Primarul comunei Botiza, Florea Poienar a primit Ordinul şi Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, ca semn de apreciere şi preţuire pentru păstrarea cu fidelitate a dreptei credinţe.
Piatra de temelie pentru Mănăstirea Botiza s-a pus în 14 august 1991 de către IPS Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului. Locul ales pentru înălţarea locaşului de închinare este în apropierea toponimului „Dealul Mănăstirii”. Până în 2001, lucrările au fost coordonate de parohul Isidor Berbecaru. Mănăstirea are o biserică de lemn în stil maramureşean, care a fost târnosită la 5 august 2007 de PS Iustin Sigheteanul. În biserică este pusă spre închinare o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus „Mângâietoarea”, copie a unei icoane de la Muntele Athos. Ansamblul monahal este realizat din lemn, în stil maramureşean: „Casa Monahală”, care are un paraclis cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” şi spaţii destinate pentru chilii, ateliere şi trapeză, biserică, altar de vară, poartă cu turn clopotniţă. În fază de construire se află casa pentru preotul duhovnic. Mănăstirea are un atelier de croitorie şi broderie.