„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, canonizat în anul 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu este sărbătorit de Biserica Ortodoxă română în data de 14 aprilie. Anul acesta, sfântul a fost prăznuit miercuri, 19 aprilie, în Săptămâna Luminată, la hramul bisericii din localitate fiind prezent IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Credincioşii din localitatea bistriţeană Gledin şi din împrejurimi îl prăznuiesc an de an, pe 14 aprilie, pe Sfântul Pahomie, în locaşul de cult cu hramurile „Sfânta Treime” şi „Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin”. Pentru că în acest an, sărbătorea Sfântului Pahomie a fost în Vinerea Mare, pomenirea acestuia s-a făcut în Săptămâna Luminată, miercuri, 19 aprilie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a subliniat că Sfântul Pahomie, născut în satul Gledin din ținutul Bistriței Năsăudului, în jurul anului 1660, a ajus la Mănăstirea Neamţ din Moldova pentru că în acele timpuri, în Transilvania „era prigoană împotriva credinţei ortodoxe. Şi în Moldova, şi în Ţara Românească sunt sate întregi care îşi au obârşia în Ardeal. Mai ales în Muntenia sunt sate care, o parte a satului se numeşte «Ungureni», iar cealaltă «Pământeni». «Ungurenii» au fost ardelenii plecaţi de acasă pentru că era prigonită credinţa lor, pentru că erau făcuţi cu sila greco-catolici. Credinţa dată o dată pentru totdeauna e un lucru mare să îl păstrăm, şi Sfântul Pahomie a avut o credinţă ortodoxă mărturisitoare”.
De asemenea, ierarhul le-a spus celor prezenţi că „avem această îndatorire sfântă de a cultiva, de a mări, de a amplifica cultul Sfântului Pahomie de la Gledin și al sfinților mărturisitori năsăudeni. Omul acesta, care s-a născut în Gledin, face cinste Bisericii noastre! Lumea se secularizează, slăbește credința și dragostea față de neam, de valorile, de tradițiile lui. Și atunci, aducându-ne aminte de Sfântul Pahomie de la Gledin, dorim să și întărim în sufletele oamenilor convingerea că merită păstrate aceste sfinte tradiții, cultivate de sfinții noștri înaintași”.
Parohul Ioan Titieni a amintit faptul că în acest an se împlinesc 10 ani de la canonizarea Sfântului Pahomie de la Gledin, timp în care „parohia a cunoscut o transformare pe două planuri, spiritual şi social”. Astfel, aici au loc numeroase activităţi culturale şi spirituale, iar ajutorul oferit celor săraci a crescut, în prezent fiind în curs de finalizare un centru social închinat Sfintei Ana şi care urmează să fie deschis în curând.
Protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, a remarcat faptul că Sfântul Ierarh Pahomie a îmbogăţit din punct de vedere spiritual nu numai Gledinul, ci întreaga ortodoxie românească.
Parohia ortodoxă din localitate, sub coordonarea parohului Ioan Titieni, găzduieşte în fiecare an şi „Colocviile de la Gledin”, o manifestare organizată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” - Gledin, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud şi Biblioteca Județeană „George Coșbuc” şi de Parohia Gledin.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, în şedinta din 14-15 noiembrie 2006, a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, cu ziua de sărbătorire pe 14 aprilie, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Pahomie, Episcopul Romanului, a avut loc pe 14 aprilie 2007, la Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud.