„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Credincioșii din eparhiile transilvane l-au prăznuit miercuri, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Mai multe lăcașuri de cult și-au sărbătorit hramul, iar unele dintre acestea au fost sfințite, cu ocazia hramului. Ierarhii i-au îndemnat pe credinioși să fie mărturisitori ai Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum a fost și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, credincioșii din Parohia Dridif, județul Brașov, au participat în număr mare la târnosirea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din localitate. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. lect. dr. Dorin Opriș de la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, protopopul de Făgăraș II, Ion Tărcuță, protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, parohul de la Dridif, Ionuț Cioacă, și alți slujitori ai sfintelor altare.
IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, iar la interior a așezat moaște în Sfânta Masă și a oficiat rânduiala de sfințire a altarului. Cu această ocazie au fost binecuvântate și lucrările efectuate în ultimii ani la biserica din Dridif, locaș de cult ridicat la 1868 și care a fost renovat la exterior și la interior.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. lect. dr. Dorin Opriș, care a vorbit despre virtuțile și viața deosebită a Sfântului Dimitrie. Părintele Opriș și-a exprimat bucuria de a trăi alături de preoți și credincioși aceste clipe de sărbătoare în satul natal.
Curaj sfânt și jertfelnicie
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom pe părintele Ionuț Cioacă și a oferit acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, Primăriei Voila și mai multor binefăcători. Ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea și înfrumusețarea bisericii ridicate în timpul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit mai apoi despre modelul de curaj sfânt și de jertfelnicie oferit de Sfântul Dimitrie: „Sfântul Dimitrie a fost un mărturisitor al adevărului, și adevărul trebuie mărturisit așa cum este el. S-a ivit un prilej când, obligat să aducă jertfă zeilor și împăratului, care avusese o izbândă și trebuia serbat, Sfântul Dimitrie a mărturisit că adevăratul Împărat Căruia I se închină este Mântuitorul Iisus Hristos. A rămas mărturisitor până în ultima clipă, când a fost martirizat”.
Mulțumirile comunității au fost transmise ierarhului prin părintele Ionuț Cioacă, iar darul oferit IPS Mitropolit Laurențiu a fost o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.
Credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar și au cinstit capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adus de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, precum și o părticică a moaștelor Sfântului Dimitrie, adusă de IPS Mitropolit Laurențiu.
Târnosire și hram la Cluj-Napoca
Biserica „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Cluj-Napoca a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor.
Slujba de sfințire a început la ora 9:00, în prezența unui sobor de peste 15 preoți și a unui număr mare de credincioși care au făcut ca noul locaș de cult să fie neîncăpător.
După slujba de târnosire a bisericii a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe oameni la iubire reciprocă, făcând referire la iubirea jertfelnică a ucenicilor Domnului și a celor care s-au sfințit inclusiv prin moarte martirică: „Mulți au fost omorâți și au devenit mucenici. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este exemplu de iubire absolută față de Dumnezeu și față de semenii săi. Iubirea absolută față de Dumnezeu l-a dus la moarte, iar iubirea față de semeni l-a făcut să rămână model absolut pentru noi”.
IPS Mitropolit Andrei a felicitat comunitatea parohială pentru efortul depus în ridicarea bisericii și pe ctitorii ei, cărora le-a oferit diplome și distincții.
Ierarhul a subliniat și frumusețea acestui locaș de cult construit cu rigoare după stilul tradițional bizantin: „Această biserică este o bijuterie și, sigur că sfânta slujbă întotdeauna își are farmecul ei, dar de data aceasta a contribuit și frumusețea bisericii la măreția slujbei. Realizăm că părintele paroh Ioan Goje are gusturi și a pus în lucrare cel mai riguros stil bizantin”. La final, toți credincioșii au avut ocazia unică de a închina Mesei Sfântului Altar, așa cum permite rânduiala sfințirii unei biserici.
Construcția bisericii închinate „Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir” de pe strada Tache Ionescu a început în anul 2012 pe locul unei vechi capele în care s-a slujit timp de 45 de ani. Parohia datează din anul 1958.
Hram la Mănăstirea Dumbrava, județul Alba
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul maicilor, a copiilor, a vârstnicilor şi a pelerinilor de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” de la Dumbrava, județul Alba. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu l-a hirotonit preot pe diaconul Ioan Toma, pe seama Parohiei Săcalul de Pădure, Protopopiatul Reghin.
Vatra monahală de la Dumbrava este un colț de rai, unde se îngemănează rugăciunea cu munca. Aici, în mod pilduitor, slujirea lui Dumnezeu este întregită de slujirea semenilor, mai ales a celor aflați în dificultate. Piatra de temelie a fost pusă la 26 octombrie 1996, pe locul unde, în anul 1703, preotul Ioan a fost martirizat pentru apărarea dreptei credințe, fiind ars de viu într-o căpiță cu fân.
Sfântă Liturghie arhierească la Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie le-a vorbit celor prezenți despre vitejia și bărbăția pe care sfinții, de-a lungul veacurilor, au demonstrat-o în apărarea dreptei credințe și în mărturisirea Domnului Iisus Hristos, chiar dacă acest curaj a însemnat pentru mulți moarte martirică, ca și pentru Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. „A fi un creștin autentic implică nu numai o prezență în Biserică, ci și o implicare activă și o conștiință mărturisitoare, spre a păzi în permanență sufletul curat și a-l pregăti pentru dobândirea Împărăției Celei de Sus”, a mai spus ierarhul.
La final, parohul Dumitru Diniș, consilier social în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, a adresat un cuvânt de mulțumire atât ierarhului, pentru bucuria prilejuită de prezența sa în mijlocul comunității devene, cât și tuturor credincioșilor prezenți la acest moment festiv din viața Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Deva.
Sfânta Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din municipiul Baia Mare, cartierul Valea Borcutului. Din sobor au făcut parte pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Fabian Coroian, protopop de Baia Mare, pr. dr. Vasile Borca, lector universitar la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, parohul Augustin Onea, preoţi din parohiile din Baia Mare şi din alte zone. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul bisericii, dirijat de profesoara de muzică Raluca Florica Onea, fiica parohului.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Iustin Sigheteanul, care s-a referit la pericopa evanghelică a sărbătorii şi la viaţa Marelui Mucenic Dimitrie, un iscusit militar, ajuns general la 20 de ani, care şi-a dat viaţa pentru Hristos.
Comunitatea parohială din această parte a Băii Mari s-a format în anul 2001, sub păstorirea preotului Augustin Onea. Biserica este situată într-un cartier minier vechi al oraşului, Valea Borcutului, de la al cărui izvor de apă minerală, numită de localnici Borcut, îi vine şi numele. În acest cartier există o biserică, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, întemeiată, la cererea credincioşilor, ca şi capelă, în anul 1907 de Alexiu Pocol, fostul primar al Băii Mari şi proprietar al minei de aur. Fosta capelă s-a transformat în biserică parohială în vremea regimului comunist. Comunitatea ortodoxă a crescut, astfel că a fost înfiinţată actuala parohie, sub păstorirea slujitorului bisericii vechi, Augustin Onea. Demersurile pentru construcţia noii biserici au început în anul 1999, iar din 2001 se oficiază slujbe în demisolul bisericii. Din luna iulie a început pictarea bisericii în tehnică frescă.