„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sărbătoarea Sfântului Mucenic Haralambie în parohii clujene și bistrițene
Credincioșii au sărbătorit, pe 10 februarie, ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Haralambie, mărturisitor al lui Hristos, cunoscut ca izbăvitor de ciumă şi de foamete, apărător al oamenilor, animalelor şi țarinilor. Cu această ocazie, un sobor de preoţi a săvârşit mai multe slujbe în Parohia Sebiş, Protopopiatul Bistriţa, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. De asemenea, în Parohia Mociu I, Protopopiatul Cluj I, credincioșii au participat la slujbele oficiate de preoții care fac parte din Cercul preoțesc Mociu.
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc în data de 10 februarie pe Sfântul Mucenic Haralambie, Episcopul Magneziei din Asia Mică. Sfântul Haralambie a trăit în secolul al III-lea și este considerat vindecător al unor boli grave și ocrotitorul culturilor agricole. Aşezaţi la poalele muntelui Călimani, credincioşii Parohiei Sebiş, din Protopopiatul Bistriţa, au prăznuit cu mare cinste, ca în fiecare an, pe Sfântul Mare Mucenic Haralambie. Încă de dimineața devreme, în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Haralambie, credincioşii au adus la biserică făină, grăunţe de porumb, grâu şi sare, pentru a fi binecuvântate prin rugăciune de către preot.
„Astăzi în Sebiş a fost sărbătoare. Pentru noi, cei de aici, cinstirea Sfântului Haralambie este una specială, el fiind considerat, de către credincioşii pe care îi păstoresc, protectorul oamenilor şi al animalelor. Este sfântul care ne ajută în primejdii şi ispite, ferindu-ne de boli necruţătoare, ocrotind în acelaşi timp şi animalele de boli. Alături de părintele protopop Alexandru Vidican şi un sobor de preoţi, am săvârşit astăzi Acatistul Sfântului Haralambie, Sfânta Liturghie, Sfinţirea Apei, Taina Sfântului Maslu şi am binecuvântat prin rugăciuni speciale, ofrandele aduse de credincioşi. Nădejduim că Sfântul Haralambie a ascultat rugăciunile noastre şi ne va trimite prin mijlocirile sale binecuvântarea lui Dumnezeu, peste noi şi peste cele din cuprinsul caselor noastre”, a spus parohul din Sebiș, Ciprian Frăţilă.
Cercul preoțesc Mociu, Cluj
De asemenea, vineri, 10 februarie, la sărbătoarea Sfântului Mucenic Haralambie, a avut loc la Parohia Ortodoxă Română Mociu I, Protopopiatul Cluj I, întâlnirea anuală a preoților care fac parte din Cercul preoțesc Mociu. Au participat alături de parohul Iustin Câmpean, preoții din parohiile Mociu II, Cămărașu, Sâmboleni, Năoi, Suatu și părintele Ignat Florin de la Protopopiatul Cluj I. Sărbătoarea a început cu slujba de sfințire a apei, urmată de oficierea Sfintei Liturghii, în care s-au rostit rugăciuni speciale pentru animale și familie, așa cum este tradiția locului de sărbătoarea Sfântului Mucenic Haralambie.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ioan Danciu, de la Parohia Suatu, care a avut ca temă „Cinstirea sfinților”, îndeosebi a Sfântului Mucenic Haralambie. Sărbătoarea de la locașul de cult s-a încheiat cu oficierea Sfintei Taine a Maslului.